- Главная
- Новости
- Здоров'я
- #Коронавірус 2019-nCoV
- Пандемія, тривога, стрес: чи можна заїдати солодким і знімати алкоголем
Пандемія, тривога, стрес: чи можна заїдати солодким і знімати алкоголем
З постійним зростанням кількості хворих на коронавірус та збільшенням населенних пунктів України, які потрапляють до "червоної" зони, зростає і психічна напруга у суспільстві. Адже пандемія COVID-19 завдає шкоди не лише фізичному, але і психічному здоров’ю населення.
Кожен намагається втамувати тривогу найбільш доступними методами, один з них – солодке. Чи можна у цей період дозволити собі більше тортиків та алкоголю – з метою подолання стресу, розповіла лікар-дієтолог Світлана Фус.
"Здорове харчування не виключає солодких продуктів, ми завжди можемо дозволити собі невеликий десерт. Бажано це робити не на ніч, а у першій половині дня. На тлі нормального збалансованого раціону, який має складати 90-95% харчування людини, ми можемо допустити 5-10% доповнень до раціону. Інша річ, що ми віддаємо перевагу якимось відверто шкідливим продуктам: тістечкам, тортам, цукеркам", — говорить лікарка і радить звернути увагу на якісний шоколад чи десерти з натуральних продуктів.
Крім того, за словами Світлани Фус, депресія може бути пов’язана із браком в організмі речовин, які відповідають за нормальне функціонування мозку – це жири, цинк, білки. Вони допоможуть не допустити такого стану чи якомога швидше вийти з нього.
Щодо алкоголю – чи можна його вживати для зняття тривоги, скільки та яких напоїв, то лікар радить дотримуватися встановленої медиками безпечної дози.
"Давайте виходити з того, що у медичній сфері в усьому світі алкоголь визнаний гепатотоксичною (такою, що отруює печінку) і нейротоскичною (такою, що отруює нервові клітини) речовиною. Медиками встановлена одноразова безпечна доза алкоголю: для міцних напоїв це близько 50 мл для чоловіків і 30 мл для жінок, якщо говорити про сухе вино, то це 200 мл для чоловіків та 150 мл для жінок. Це одноразовий прийом – умовно кажучи, впродовж дня", — говорить Світлана Фус.
Чи вживати алкоголь під час пандеміє — питання відповідальності кожної людини, вважає дієтолог.
"Якщо людина не хоче зберігати свій мозок і печінку – вибір кожного. Відтак, тепле пиво, яке чомусь вважається корисним при застуді, не може бути ліками", — деталізує лікарка.