Вверх
Дать отзыв

Пандемія, тривога, стрес: чи можна заїдати солодким і знімати алкоголем

2 мин на прочтение20 Октября 2020, 22:49
Поделиться:

З постійним зростанням кількості хворих на коронавірус та збільшенням населенних пунктів України, які потрапляють до "червоної" зони, зростає і психічна напруга у суспільстві. Адже пандемія COVID-19  завдає шкоди не лише фізичному, але і психічному здоров’ю населення.

Кожен намагається втамувати тривогу найбільш доступними методами, один з них – солодке. Чи можна у цей період дозволити собі більше тортиків та алкоголю – з метою подолання стресу, розповіла лікар-дієтолог Світлана Фус.

"Здорове харчування не виключає солодких продуктів, ми завжди можемо дозволити собі невеликий десерт. Бажано це робити не на ніч, а у першій половині дня. На тлі нормального збалансованого раціону, який має складати 90-95% харчування людини, ми можемо допустити 5-10% доповнень до раціону. Інша річ, що ми віддаємо перевагу якимось відверто шкідливим продуктам: тістечкам, тортам, цукеркам", — говорить лікарка і радить  звернути увагу на якісний шоколад чи десерти з натуральних продуктів.

Крім того, за словами Світлани Фус,  депресія може бути пов’язана із браком в організмі речовин, які відповідають за нормальне функціонування мозку – це жири, цинк, білки. Вони допоможуть не допустити такого стану чи якомога швидше вийти з нього.

Щодо алкоголю – чи можна його вживати для зняття тривоги, скільки та яких напоїв, то лікар радить дотримуватися встановленої медиками безпечної дози.

"Давайте виходити з того, що у медичній сфері в усьому світі алкоголь визнаний гепатотоксичною (такою, що отруює печінку) і нейротоскичною (такою, що отруює нервові клітини) речовиною. Медиками встановлена одноразова безпечна доза алкоголю: для міцних напоїв це близько 50 мл для чоловіків і 30 мл для жінок, якщо говорити про сухе вино, то це 200 мл для чоловіків та 150 мл для жінок. Це одноразовий прийом – умовно кажучи, впродовж дня", — говорить Світлана Фус.

Чи вживати алкоголь під час пандеміє — питання відповідальності кожної людини, вважає дієтолог.

"Якщо людина не хоче зберігати свій мозок і печінку – вибір кожного. Відтак, тепле пиво, яке чомусь вважається корисним при застуді, не може бути ліками",  — деталізує лікарка.  

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Пасхальная корзина символизм продуктов, которые несут на освящение
Что положить в Пасхальную корзину и что лучше оставить дома: символизм продуктов для освящения
4 мин на прочтение30 минут назад
Европарламент одобрил новые правила экодизайна
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 мин на прочтениечас назад
Песочные дожди Погода в Украине
Украину накрыли «песчаные» дожди: несут ли они угрозу
1 мин на прочтение2 часа назад
Рецепт приготовления Деруны Быстрое блюдо
Просто и вкусно: проверенный рецепт отличных дерунов
1 мин на прочтение3 часа назад
25 апреля – Всемирный день пингвинов
2 мин на прочтение3 часа назад
Уникальная ДНК человека отвечает за таланты, помогает ловить преступников, определяет болезни до рождения
4 мин на прочтение4 часа назад
Суд вернул обществу Киева земельный участок возле Беличанского леса, на котором расположена трасса Киев-Ирпень
1 мин на прочтение5 часов назад
Полезные советы, чтобы кактусы на подоконнике обильно зацвели
1 мин на прочтение5 часов назад