Вверх
Дать отзыв

«Не можна ставитися до вакцинації, як до прогулянки на свіжому повітрі»: Ольга Голубовська засуджує примусове щеплення медпрацівників

Вважає, що це неприпустимо і протизаконно.

2 мин на прочтение21 Августа 2021, 16:36
Поделиться:

Примушувати медпрацівників вакцинуватися, не враховуючи їх попередню історію хвороби, імунний статус (адже в багатьох спостерігається періодичний помітне зростання антитіл за рахунок субклінічного інфікування в осередку), неприпустимо і протизаконно. Таку думку висловила відомий лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська — доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

Вона наголошує: ці люди завтра йдуть у вогнище інфекції, де наражаються на більший ризик зараження, отримують свої бустерні дози і можуть спровокувати якраз важчий перебіг хвороби.

«Принаймні у низці досліджень показано, що навіть високі титри при повторному зараженні тимчасово знижуються (це зрозуміло і природно), але людина в цей час стає більш схильною до зараження, перебуваючи в осередку. Проте є ситуації, при яких ми рекомендуємо вакцинуватися і через кілька місяців після виписки, наприклад, хворим, які перебувають тривалий час на імуносупресивній терапії з низькими титрами антитіл. Але це повинен вирішувати лікар і для цього треба мати нормативні документи. У багатьох країнах Європи так і відбувається», — говорить Ольга Голубовська.

Інфекціоніст наголошує: вакцинація — це медична маніпуляція, метою якої є запобігання інфікування, хворобі (або її важких форм) і смерті. Як і будь-яке втручання, вакцинація має певні ризики і застереження.

«Ставитися до вакцинації, як до прогулянки на свіжому повітрі (і то не всім і не завжди можна), не можна. Тим більше, в цьому досліджуваному питанні. Кожен лікар десятки разів на день приймає різні рішення по терапії, виключно оцінюючи різні ризики. Від висловлювань нашого міністерства охорони здоров’я на кшталт «ви себе вже ГАРАНТОВАНО захистили від хвороби і смерті?» мені просто стає страшно.

Так і хочеться запитати: дайте статистику по побічних ефектів, у всьому світі вона є. Саме такий малопрофесійним підхід і плодить скепсис у населення», — переконана Ольга Голубовська.

Вона заздалегідь відкидає можливі звинувачення в антивакцинаторстві – говорить, що за своє життя переконала вакцинуватися не одну людину, її родичі, кому було показано, вакциновані, і сама вона останнім часом прочитала багато лекцій в різних організаціях з приводу необхідності вакцинації в зазначеному випадку.

«Але основний принцип медицини «не нашкодь» ніхто не скасовував», — підкреслює Ольга Голубовська.

Також ми розповідали про те, що Ольга Голубовська вважає невиправданою вакцинацію перехворілих: «Яких нам бустерних доз не вистачає?».

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Избавиться от Храпа Спать и высыпаться Полезные продукты
5 продуктов, которые помогут избавиться от храпа
2 мин на прочтение40 секунд назад
Подкормка для роз и папоротников Подкормка растений
Это простое средство станет эффективной подкормкой для роз и папоротников
1 мин на прочтениечас назад
На фото один из первых пациентов, испытавших на себе новую вакцину, Стив Янг
В Британии впервые в мире тестируют на людях препарат, который может вылечить рак кожи
1 мин на прочтение2 часа назад
Изображение создано в ИИ
Теперь официально: использование смартфонов не приводит к раку мозга - ВОЗ
2 мин на прочтение2 часа назад
Потоп на «фабрике мира»: последствия наибольшего наводнения в наиболее развитом и густонаселенном регионе Китая (ФОТО)
2 мин на прочтение3 часа назад
Азия больше всего пострадала от экстремальных погодных условий в 2023 году
2 мин на прочтение3 часа назад
В Украине резко уменьшается численность волков: экологи бьют тревогу
1 мин на прочтение4 часа назад
В США мужчина пожаловался врачам на мигрень - причиной головной боли оказались яйца солитера в мозгу
2 мин на прочтение5 часов назад