На околиці міста Виноградів височіє Чорна гора, на якій ростуть фісташки, а ще – хурма, інжир, персики, виноград, азиміна й чимало інших цікавих фруктів та ягід. На тій частині гори, що колись була вулканом, розмістився справжній фруктово-ягідний сад. Його власноруч створила Наталія Мартишенець-Бабота, пише techhorticulture.com.
Пані Наталія власними руками створила унікальний сад на терасах посеред гори — без помічників та без непосильних вкладень капіталу, не маючи освіти агронома. Сад займає півтора гектара. Розбитий він на терасах, більшість із яких виклала сама. І хоч земля на горі важка для роботи, фермерці тут вдалось досягти разючих результатів.
«Я фісташку почала вирощувати з насіння три роки тому. У власному саду набивала ґулі, вчилась, читала, міркувала про вдалі рішення, — розповідає пані Наталія. — У моєму саду дерева ростуть на терасах на відстані 4 метри одне від одного в шаховому порядку. Сіянці дають невеличкі горішки, а щеплені й селекціоновані сорти можуть потішити власників уже більшим калібром врожаю».
Насіння фісташок у сад Наталії Мартишинець привезли з Узбекистану, а щеплені саджанці жінка шукала сама у всій Європі й не лише. Втім, частину сіянців знайшла в Україні.
Власниця унікального саду розповідає, що фісташка — дуже примхлива культура, але за правильного догляду й терпіння вона
дає цінний і корисний врожай, який можна збирати потягом 400–500 років. Сіянець фісташки дасть хороший врожай лише на 12–14-й рік, а щеплене дерево — на 6–8-й рік. Якість і калібр горішків, відповідно, теж будуть різнитись.
До слова, 80 сортів інжиру, маракуя та момордика: як харків'янин вирощує екзотику на городі (ВІДЕО).