Вверх
Дать отзыв

На Херсонщині миші заселили 67 % обстежених площ озимої пшениці та ячменю

Миші переселяються на посіви з пустирів та лісосмуг.

2 мин на прочтение17 Декабря 2020, 11:58
Поделиться:

Південні регіони України є особливими не тільки через спеку і засуху, які останнім часом нищать врожай на полях. Не меншим лихом для аграріїв є гризуни, які масово масово переселяються на посіви з пустирів та лісосмуг. І погода їм в цьому допомагає.

Друга зима поспіль на півдні України виявилася теплою, що неабияк сприяло виживанню мишей, ідеться у матеріалі  golos.com.ua.  Під час обстеження полів у Херсонській області, де не проводили обробку ґрунту після збирання врожаю соняшнику чи кукурудзи, таких сірих «гостей» нарахували від однієї до чотирьох колоній на гектар. В кожній такій колонії може бути 14—40 нір.

"Загалом по області організували моніторинг 183,9 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь. І з них гризунів виявили на 104,8 тисячі гектарів. Миші заселили 67% обстежених площ озимої пшениці та ячменю, 64% площ ріпаку", — ідеться у повідомленні. 

За словами  начальника відділу Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини Катерини Чуприни, враховуючи, що кожна миша щоразу народжує до дванадцяти мишенят, і ці мишенята через 28 діб стають дорослими особинами, наслідки такого заселення можуть бути катастрофічними — від врожаю не залишиться взагалі нічогісінько.

"Якщо морози й ожеледь і цього року не стримають розмноження полівок, курганчикової миші тощо, фермерам та працівникам сільськогосподарських підприємств залишиться сподіватися тільки на самих себе — проводити хімобробку", — застерігає Чуприна.

Відомо, що цьогоріч аграрії краю   намагалися боротися з навалою гризунів. Але багато хто почав труїти ненажер із запізненням — уже влітку. В цей час встановилася спека, при якій  антимишачі засоби втрачають ефективність (якщо повітря прогрівається більш як до плюс 25 градусів).  

Відомо, Верховна Рада знизила ПДВ для аграріїв.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.