Вверх
Дать отзыв

МОЗ пообіцяло українцям «ковідний сертифікат» для вільних подорожей: деталі

«Ковідний паспорт» має засвідчити, що людина не лише не хвора на COVID-19, а й не становить небезпеки для інших і не може захворіти сама.

3 мин на прочтение07 Мая 2021, 11:44
Українцям МОЗ пообіцяло «ковідний сертифікат» для вільних подорожей: деталі Українцям МОЗ пообіцяло «ковідний сертифікат» для вільних подорожей: деталі
Поделиться:

Європейські країни намагаються врятувати літній сезон відпочинку і не зашкодити своїм країнам у боротьбі з коронавірусом. Поширенню ковіду мають чинити перешкоду «ковідні паспорти», які ЄС вважає одним із головних методів зупинення вірусу.

Так, Греція, Іспанія, Італія, Мальта, Болгарія, Естонія та Люксембург уже за тиждень будуть вимагати у туристів  «зелені» сертифікати, які підтверджують їх вакцинацію від коронавірусу. Також була інформація, що вже з 15 червня авіакомпанії можуть почати вимагати у туристів, які подорожують до країн ЄС, так звані  коронавірусні  паспорти.

Як справи в Україні та чи матимуть такі паспорти українці?

Головне питання літнього сезону для українців: чи зможуть вони літати Європою та чи матимуть такі сертифікати. Адже відомо, що вакцинація у країні фактично провалена.

Міністерство охорони здоров’я планує до 1 липня запровадити в Україні «ковідні сертифікати» для вільного та безпечного пересування людей під час пандемії коронавірусу. Про це повідомила пресслужба МОЗ.

«Ковідний сертифікат» — це робоча назва внутрішнього документа. Він міститиме інформацію про вакцинацію, зроблені негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19.

Український сертифікат розробляють з огляду на вимоги відповідних документів Євросоюзу (Digital Green Certificate) і ВООЗ (Smart Vaccination Certificate), переконують у МОЗ.

Що це за паспорт?

«Ковідний паспорт» має засвідчити, що людина не лише не хвора на COVID-19, а й не становить небезпеки для інших і не може захворіти сама.  Такий  паспорт  має три опції, щоб подорожувати:

  • ви перехворіли на коронавірус (має бути вказано період, коли людина перехворіла, або дата та тип тесту);
  • ви вакцинувалися від коронавірусу (із зазначенням даних про те, коли було зроблено щеплення від коронавірусу та яка вакцина використовувалася);
  • ви маєте негативний тест ПЛР або швидкий на антиген (із зазначенням дат і лабораторій, які проводили дослідження).

Буде створена спільна система, куди вноситимуть дані та сертифікат може бути як паперовим, так і електронним. 

Як це працюватиме?

Дані вноситимуть через електронну систему охорони здоров'я, а сам сертифікат можна буде отримати в лікаря або згенерувати в додатку чи на порталі «Дія».

До впровадження «ковідних сертифікатів» українці, які вже отримали дві дози щеплення, зможуть оформити Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Його можна показати під час перетину державного кордону.

Вакцинація та паспортизація

У ЄС їх впровадження анонсували 17 березня. Остаточно впровадити документ у Європейському Союзі планують із 15 червня. Його формат буде єдиним для всіх країн-членів.

Країни ЄС паралельно працюють над тим, щоб забезпечити «наявність необхідних технологічних рішень», йдеться в рішенні EU27, щоб нові цифрові або паперові сертифікати можна було використовувати після затвердження.

Нагадаємо, Ізраїль змінив умови перетину кордонів для українців.  Також Єгипет закрився на локдаун: на цей час у Єгипті заборонені масові збори та концерти. Не працюватимуть ресторани й ТРЦ. На цей час у Єгипті заборонені масові збори та концерти.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото: «Еда легко»
Сочная курочка с хрустящим картофелем в духовке – простой и доступный рецепт праздничного блюда.
1 мин на прочтение3 часа назад
Изображение сгенерированное ИИ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) - роза-праздник (ВИДЕО)
1 мин на прочтение4 часа назад
 Финансовый гороскоп на четверг, 25 апреля
Будьте внимательны к мелочам: финансовый гороскоп на четверг, 25 апреля
1 мин на прочтениеВчера
Более 8 километров браконьерских сетей изъяли из заказника на Кременчугском водохранилище
Более 8 километров браконьерских сетей изъяли из заказника на Кременчугском водохранилище
1 мин на прочтениеВчера
Облачно с прояснениями: прогноз погоды в Украине на 25 апреля
1 мин на прочтениеВчера
Минприроды инициирует упрощение порядка получения разрешения на осуществление операций по обработке отходов в рамках экспериментального проекта
2 мин на прочтениеВчера
На Закарпатье - снеголавинные предупреждения!
1 мин на прочтениеВчера
Позаботьтесь об онлайн-безопасности: советы от киберполиции
1 мин на прочтениеВчера