Мед і карантин: що чекає медову галузь України

2 мин на прочтение07 Апреля 2020, 12:15
pixabay

Виробництво меду збережеться на попередніх, або близьких до попереднього періоду рівнях. Більшого впливу буде мати економічна криза яка розвивається на фоні пандемії.

На думку експерта,  члена правління Асоціації переробників та експортерів меду Едуарда Кричфалушія, на світову пропозицію меду пандемія Covid-19 не сильно вплине. Як цитує експерта  agroreview.com, виробництво збережеться на попередніх, або близьких до попереднього періоду рівнях.

"Більшого впливу буде мати економічна криза яка розвивається на фоні пандемії. Тут і девальвації валют країн виробників і падіння попиту в країнах імпортерах, і порушені логістичні ланцюжки. А ці негативні наслідки вже можна впевнено прогнозувати", – каже Едуард Кричфалушій.

За словами експерта, девальвації валют, зокрема гривні, змінить і конкурентність українського меду на світовому ринку.  Ціну  меду у сезоні 20-21  не зможе спрогнозувати ніхто.

"Все що ми можемо зробити це покращити собівартість, оптимізувати витрати та зберегти якість і бути готовим що прийдеться жорстко конкурувати за свій ринок збуту", – переконаний Едуард Кричфалушій.

Також на думку фахівця, оскільки мед не є продуктом першої необхідності, відтак падіння доходів призведе до зменшення споживання таких товарів. Проте він переконаний, що коронавірус змінить експортний потенціал українського меду і його вартість.

Нагадаємо, у ФАО заявили про ймовірні збої у глобальних ланцюжках поставок продовольства можуть відбутися вже в квітні-травні 2020 року.  Як повідомляв GreenPost, з початку спалаху коронавірусу, введення карантину і сповільнення економічної активності в Україні заговорили про ймовірні обмеження експорту сільськогосподарських товарів. Так, востаннє на заборону експорту зерна у Кабміні натякали 29 березня. А 2 квітня уряд заборонив експорт гречки.

 

 

.

Актуально

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: