Вверх
Дать отзыв

Масляний тиждень: 8 рецептів млинців з усього світу

Кулінарна «кругосвітка».

8 мин на прочтение26 Февраля 2025, 07:24
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поделиться:

Масляна — це насамперед млинці. Їх готують по всій земній кулі, тому «Здорові люди» запрошують у кулінарну «кругосвітку» в пошуках незвичайних рецептів цієї страви.

Рагмунки з беконом і брусницею

Масляний тиждень Млинці що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Перша зупинка — Швеція. Жителі цієї північної країни, коли печуть млинці, беруть за основу картоплю. Місцеві «деруни» називаються рагмунки (raggmunk) і готуються за особливим рецептом. Найкраще млинці вдаються взимку, коли в картоплі накопичується більше крохмалю. Ласощі з молодих коренеплодів вийдуть не такими апетитними.

Інгредієнти:

борошно — 90 г;

молоко — 300 мл;

яйце — 1 шт.;

сіль — 2 ч. л.;

бекон — 400 г;

олія для смаження;

заморожена брусниця — 200 г;

вода — 250 мл;

цукор — 2 ст. л.

Приготування.

Почистити картоплю та натерти на великій тертці. Додати яйце, молоко, борошно й сіль. Вимішати.

Розігріти сковорідку, налити олію, сформувати оладки й обсмажити з двох сторін. Окремо без олії обсмажити бекон, нарізаний скибочками. Викласти бекон на серветку, щоб видалити зайвий жир.

Приготувати брусничний соус. Налити воду в каструлю й закип'ятити, додавши цукор. Покласти брусницю. Варити, помішуючи до закипання.

Подавати оладки з соусом і беконом. Але можна почастуватись і зі сметаною.

Нечі з рикотою та медом

Масляний тиждень Млинці що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

А тепер вирушимо на південь — до Італії, де готують нечі (necci). Цей рецепт зародився у центральній області країни — Тоскані. Основний інгредієнт млинців — каштанове борошно. Але для першої проби згодиться і пшеничне.

Інгредієнти:

борошно каштанове (або пшеничне) — 250 г;

вода — 1 ст.;

олія оливкова — 1 ч. л.;

сіль — 1 ч. л.;

сало (для змащування сковороди);

рикота — 1 банка;

мед (для заправки).

Приготування.

Змішати борошно з водою до отримання густої маси без грудочок. Додати оливкову олію, сіль і вимішати.

Розігріту сковорідку змастити салом. Черпаком налити тісто і рівномірно розподілити на поверхні. Варто враховувати, що це тісто розтікається не так добре, як для тонких млинців.

Випікати млинець близько 2 хвилин, поки верхня його частина не підсохне. Перевернути й обсмажити з іншого боку ще 1 хвилину.

У готові млинці покласти трохи рикоти та скачати у трубочки. Полити медом і подавати на стіл.

Голландські паннекокени

Масляний тиждень Млинці що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Вирушаємо далі й потрапляємо до Нідерландів, де можна скуштувати паннекокени (pannenkoek) — цей рецепт відомий і у Бельгії. За рахунок подібної начинки, а також круглої форми їх можна сприйняти за невеликі піци. Паннекокени можна доповнювати будь-якими начинками — беконом, сиром, салямі, овочами, спеціями чи джемом. Головне — основа має бути з гречаного борошна.

Інгредієнти:

борошно гречане — 200 г;

яйця — 4 шт.;

молоко — 500 мл;

олія арахісова — 2 ст.;

масло вершкове — 20 г;

цукор — 70 г;

сіль — 1 ч. л.;

олія (для смаження).

Приготування.

Висипати борошно в миску і розбити в неї яйця, попередньо зробивши невелике заглиблення. Збити віничком. Влити молоко, додати цукор та арахісову олію. Перемішати. Додати розтоплене вершкове масло. Знову вимішати.

Змастити розігріту сковорідку невеликою кількістю олії. Вилити порцію тіста ополоником і розподілити по всій поверхні. Млинець має вийти тонким. Перевернути, коли край млинця буде легко відокремлюватися від сковороди.

Розкласти на готові млинці начинку до смаку й насолоджуватися!

Французькі крепи

Масляний тиждень Млинці що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

У сусідній Франції готують крепи, які зазвичай вважаються десертом. Їх подають із конфітюром, карамеллю, шоколадом та іншими солодкими заправками.

Інгредієнти:

борошно пшеничне — 125 г;

молоко — 160 мл;

вода — 160 мл;

яйця — 3 шт.;

масло вершкове топлене — 3 ст.;

цукор — 2 ч. л.;

сіль — 1 ч. л.;

масло вершкове (для змащування сковорідки та крепів).

Приготування.

У миску з борошном акуратно влити молоко та воду, помішуючи віночком для отримання однорідного тіста. Збити яйця і вмішати їх у тісто. Додати сіль, цукор і вершкове масло. Залишити тісто на 30 хвилин.

Розігріту сковорідку змастити вершковим маслом. Налити ополоником тісто тонким шаром і смажити 1-1,5 хвилини з кожного боку. Змастити крепи олією, подавати до столу гарячими.

Ірландські млинці з ромом і мускатним горіхом

Масляний тиждень Млинці що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Традиція пекти тонкі млинці є і в Ірландії. Їхня головна відмінність — ромова нотка та прянощі.

Інгредієнти:

борошно пшеничне — 3 ст.;

яйця — 3 шт.;

молоко тепле — 1 ст.;

масло вершкове топлене — 2 ст.;

ром — 1 ст.;

мускатний горіх — ½ ч. л.;

цукрова пудра — 3 ст.;

масло вершкове (для смаження).

Приготування.

Розтерти яйця з олією. Додати молоко, ром, мускатний горіх і цукрову пудру. Добре перемішати. Додати борошно. Тісто по консистенції має вийти, як густа сметана, тому борошна можна взяти більше, якщо потрібно.

Розігріти сковорідку, змастити маслом і викласти на неї млинець. Обсмажити із двох сторін. Млинці скласти один на інший і посипати цукровою пудрою.

Панкейки для сніданку

Масляний тиждень Млинці що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Перетинаємо Атлантичний океан, щоб спробувати смак американські панкейки. У США європейські тонкі млинці замінили пишними та ситними.

Інгредієнти:

молоко — 250 мл;

борошно пшеничне — 170 г;

олія рослинна тепла або масло вершкове топлене — 3 ст. л. (або 40 г);

яйце — 1 шт.;

цукор — 4 ст. л.;

розпушувач — 1 ч. л.;

сіль — ½ ч. л.;

сметана, варення чи мед — до смаку.

Приготування.

У мисці змішати молоко, яйце, олію та цукор, збити віничком. Змішати борошно, сіль і розпушувач і просіяти через сито в суміш молока та яєць. Розмішати до однорідної маси без грудочок.

На суху розігріту сковорідку вилити 2 ст. л. тіста, обсмажити до появи бульбашок і перевернути. Скласти один на інший і полити заправкою.

Доса з соусом із помідорів

Масляний тиждень Млинці що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

В Індії готують несолодкі коржики, що дуже нагадують млинці. Спробуйте, якщо захотілося екзотики!

Інгредієнти:

борошно рисове — 1 ст.;

нут або горох — ½ ст.;

вода — 1 ст.;

зіра — 1 ч. л.;

мелений червоний перець — 1 ч. л.;

куркума — 1 ч. л.;

насіння гірчиці — 1 ч. л.;

олія для смаження — за потребою;

помідори — 2 шт.;

цибулина — 1 шт.;

часник — 3 зубчики;

перець чилі — 2 шт.;

пряжене вершкове масло — 1 ч. л.;

насіння гірчиці — ½ ч. л.;

сіль — до смаку.

Приготування.

Напередодні замочити нут чи горох на 24 години. Промити, додати воду та подрібнити блендером. Додати борошно, спеції та сіль, залишити на годину в теплому місці.

Змастити маслом розігріту сковорідку, влити на неї 3 ст. л. тіста та тонким шаром розподілити по поверхні круговими рухами. Запекти млинець із кожного боку. Згорнути у роли.

Нарізати цибулю, часник і помідори. На сковорідці з маслом обсмажити спеції протягом хвилини. Додати часник, чилі, цибулю та тушкувати до м'якості. Покласти томати та тушкувати ще 3 хвилини. Охолоджену суміш збити блендером.

Соус до згорнутих у трубочки млинців подавати в окремій мисці.

Катаефи із заварним кремом

Масляний тиждень Млинці що приготувати Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Насамкінець вирушимо до Ірану, щоб скуштувати арабські дріжджові млинці з кремом.

Інгредієнти:

молоко для тіста — 1 ст. + 0,5 ст. для крему;

борошно пшеничне — 1 ст.;

дріжджі свіжі — 10 г;

цукор для тіста — 1 ст. л. + 3 ст. л. для крему;

сіль — ¼ ч. л.;

вершки 20 % жирності — 100 мл;

хліб білий без кірки — 2 скибочки;

кукурудзяний крохмаль — 1 ст.;

холодна вода — 3 ст.;

куркума — ¼ ч. л.

Приготування.

Залити дріжджі із цукром та сіллю теплим молоком. Розмішати. Додати борошно та збити віничком до однорідної маси. Тісто має бути, як рідка сметана. Накрити миску і залишити у теплому місці на 30 хвилин.

Закип'ятити молоко. Після того, як воно охолоне, влити вершки. Додати цукор і покришити білий хліб. Поставити суміш на вогонь і варити 10 хвилин. Помішуючи, додавати розведений у воді крохмаль, доки крем не загусне. Додати куркуму для яскравого кольору.

На суху сковорідку вилити тісто ополоником і підрум'янити млинець з одного боку до появи дірочок. Викласти млинець пропеченою стороною вгору і скласти кульком, з'єднавши краї. Наповнити кремом і подавати з кавою чи міцним чаєм.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.