Вверх
Дать отзыв

Лікар розповів як не втратити зуби через хворі ясна

98% дорослих людей мають захворювання ясен

3 мин на прочтение30 Мая 2021, 09:00
Фото: Legal Technique Фото: Legal Technique
Поделиться:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 95% дорослого населення мають ознаки захворювань ясен. Для дорослих у віці 35-44 років цей відсоток підвищується до 98%. Про це у колонці на life.pravda.com.ua написав доктор медичних наук, лікар-стоматолог Олексій Біда.

Він пояснив, що більша частина цих людей навіть не підозрює про наявність у них захворювання, адже перші стадії хвороби можуть протікати непомітно. 

Найчастіше люди просто не знають про те, що ясна також потребують щоденного догляду. 

«Гінгівіт і пародонтит – найбільш поширені захворювання пародонту. Розповідаю, як самостійно розпізнати симптоми захворювання пародонту і чим вони можуть бути небезпечними, якщо залишаться без уваги», – зазначив лікар.

Які симптоми можуть бути ознаками захворювань ясеневих тканин?

🦷 Неприємний запах з ротової порожнини, що виділяється бактеріями зубного нальоту, дуже часто вказує на захворювання ясен.

🦷  Кровоточивість ясен. Здорові ясна не кровоточать.

За словами лікаря, не звертати увагу на кровоточивість не можна, навіть якщо це відбувається рідко, адже поява крові під час чищення зубів чи користування зубною ниткою свідчить про запальний процес, який має певну причину. Її необхідно обов’язково визначити та усунути на прийомі у лікаря.

🦷   Почервоніння та набряк ясен.

Ці симптоми вказують на недостатньо ретельну гігієну порожнини рота та є абсолютним показником запального процесу. Здорові ясна виглядають світло-рожевими.

🦷  Незвичний кислий або "металевий" присмак у роті.

🦷  Підвищена чутливість зубів на термічні подразники.

🦷  Рецесія ("опущення") ясен. Цей процес призводить до оголення кореня зуба і його візуального подовження.

При перших ознаках рецесії ясен необхідно звернутися до стоматолога, аби визначити причину патології.

🦷  Рухомість зубів, наявність проміжків і "кишень" між зубом та яснами. До групи ризику входять курці (адже паління порушує кровообіг у тканинах пародонту), власники неправильно поставлених пломб чи коронок (у такому випадку між зубами застряють шматочки їжі та наліт, що викликає запалення ясен та утворення пародонтальних кишень), а також люди з аномаліями та деформаціями прикусу, або які втратили один чи декілька зубів (внаслідок неправильного розташування щелеп і нерівномірного розподілу навантаження на зуби травмується пародонт).

Захворювання ясен починаються з недостатньо якісної гігієни ротової порожнини і наявності зубного нальоту й зубного каменю. Поверхневе запалення тканин пародонту називають гінгівітом. 

Нагадаємо як харчуватися так, щоб мати здорові зуби.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost