Кукурудза: чому її варто приготувати і як це зробити
Кукурудза містить практично всі поживні речовини, потрібні людському організму.
Кукурудза — найбільша із зернових і найдавніша хлібна рослина Землі. Офіційно батьківщиною кукурудзи вважається територія сучасної Мексики — коли у Мехіко під час археологічних розкопок на глибині 70 м знайшли шар скам'янілий пилок дикої кукурудзи, вік якого становив 60 000 років.
Наразі ж серед злаків кукурудза посідає перше місце за площею посадки — її вирощують на всіх континентах, окрім Антарктиди. Перше місце за об'ємом вирощеної кукурудзи у світі посідає США.
З кукурудзи виготовляють понад 500 продуктів — наприклад, крупу, борошно, пластівці, крохмаль, олію, снекову продукцію (пластівці, палички тощо).
У сучасному світі налічується приблизно тисячі сортів кукурудзи, деякі з них — суто декоративні.
Світова продовольча криза спонукає людство дедалі активніше вирощувати кукурудзу — тим паче, що ця культура містить практично всі поживні речовини, потрібні людському організму. Наприклад, кукурудза містить цукри, вітамін А і С, вітаміни групи В, вітамін К (він гарно впливає на серцево-судинну систему), вітамін Е (поліпшує стан волосся і шкіри), пектини (позитивно впливають на травлення), а також велику кількість калію та необхідні для організму людини амінокислоти.
Кукурудза від решти «колег» відрізняється тим, що її можна просто зварити без будь-якої попередньої обробки і вжити як готову страву. Щоправда, тут є багато тонкощів.
- Найкраще відварювати качани кукурудзи в чавунній каструлі з товстими стінками, накривши кришкою. Проте підійдуть також глиняна каструлька, пароварка, мультиварка і навіть мікрохвильова піч.
- Качани кукурудзи потрібно очистити від листя — частину можна залишити, але тільки здорові, неушкоджені листочки.
- Дно каструлі краще встелити кукурудзяним листям.
- Кукурудзу потрібно варити без солі, щоб вона не стала дуже твердою.
- Для варіння кукурудзу слід опустити в киплячу воду й відразу зменшити вогонь.
- Молода кукурудза вариться 20–30 хв, стигла — 30–40 хв, стара може варитися 2 години.
- Качани старої кукурудзи варто очистити від волокон і листя, розрізати навпіл і залити молоком, розведеним звичайною питною холодною водою у співвідношенні 1:1. Після того, як у такій молочній суміші кукурудза пролежить чотири години, її можна відварити.
Також ми розповідали, чи можна немовлятам їсти йогурт: радять дієтологи.