Коли їсте м'ясо, не запивайте його ні чаєм, ні кавою з молоком — дієтолог про гемоглобін

3 мин на прочтение10 Ноября 2020, 12:08

Підтримувати гемоглобін за допомогою гречки, яблук або гранат — складніше

Відомо, що гемоглобін — речовина, яка переносить кисень вiд легень до тканин, що потребують його. Чим нижчий рiвень гемоглобiну, тим менше надходить кисню в тканини та органи людини. Через це вони не можуть нормально функцiонувати, що позначається на загальному станi органiзму. 

"Для утворення гемоглобіну потрібні залізо і білок, а точніше амінокислоти. І багатьом здається, що якщо вживати продукти з високим вмістом заліза і в достатній кількості білок, то з гемоглобіном має бути все в порядку. Але якщо з вживанням білка проблем, як правило, немає, то з залізом не все так просто", —  пише у Фейсбуці дієтологиня Світлана Фус.

За словами Фус важливим є те, як залізо  зможе доставлятися в організм і засвоюватися.  Зокрема, для нормального рівню гемоглобіну  дуже важливі стан кишечника, поєднання продуктів та наявність речовин в них, що допомагають або заважають надходженню заліза.

"Ще має значення джерело заліза. Наприклад, з м'яса засвоюється близько 20% заліза, що там знаходиться, а з овочів, круп і бобових не більше 5%. Саме тому підтримувати гемоглобін за допомогою гречки, яблук або гранат складніше, а для того, щоб його «підняти» за допомогою тільки рослинної їжі потрібно багато часу", — зауважує дієтологиня.

Світлана Фус акцентує на тому, що ефективніше це завдання виконує яловичина, трохи гірше м'ясо курки та індички. Погано залізо всмоктується з яєць і печінки. З рослинних продуктів залізо краще засвоюється, якщо вони містять багато аскорбінової кислоти, фолієвої та інших органічних кислот та мало фітинів. Так з помідорів, броколі, цвітної капусти, гарбуза, моркви і навіть картоплі залізо буде засвоюватися краще, ніж зі шпинату, хліба або сочевиці.

Важливо, які напої переважають в харчуванні, говорить дієтолог. 

"Наприклад, чай і кава містять велику кількість таніну, який заважає засвоєнню заліза. Безконтрольні чаювання, особливо міцного чаю, може істотно знизити засвоєння заліза. Також впливає на цей процес і кальцій, якого досить багато в молочних продуктах. Тому, коли їсте м'ясо, не запивайте його ні чаєм, ні кавою з молоком і не їжте відразу після цього сирні десерти. Бажано не вживати їх годин п'ять, щоб дати можливість залізу засвоїтися", — наголошує Фус.

Солодкі газовані напої, зауважує дієтолог, теж не бажані, в них може бути досить багато фосфору, що для засвоєння заліза також не добре. А ось воду в цей період пити можна і треба.

До слова, для роботи серця і мозку корисними є фініки.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: