Кілька простих порад, як захиститися від ускладнень при діабеті

4 мин на прочтение26 Декабря 2021, 18:00
Ознаки діабету, які повинні насторожити

Не такий страшний діабет, як його ускладнення.

Більшість довгострокових ускладнень діабету обумовлені високим рівнем глюкози в крові, нагадує «Все про діабет». Видання опублікувало список рекомендацій, які допоможуть зменшити ризик довгострокових ускладнень діабету.

Очі. Цукровий діабет може призводити до ураження крихітних кровоносних судин, що постачають кров до сітківки (ретинопатія) або до розвитку глаукоми — захворювання очей, що спричиняється надмірним підвищенням тиску в очах. Ретинопатія або глаукома можуть спричинити сліпоту.

Можна зменшити ризик розвитку серйозних проблем із зором, якщо:

Нирки. Крихітні кровоносні судини в нирках, які фільтрують продукти життєдіяльності організму із крові у сечу, можуть закупорюватися і пропускати у сечу білки та не виводити токсичні сполуки. Тютюнопаління також може призводити до погіршення кровотоку в нирках.

Ранньою ознакою проблем з нирками є наявність білку в сечі. Тому щороку необхідно виконувати аналіз сечі на білок (тест на мікроальбумінурію) — адже ураження нирок може виникати задовго до появи будь-яких симптомів.

Дослідження крові на рівень креатиніну в сироватці крові також рекомендується проводити щорічно. Високий рівень креатиніну є ознакою проблем з нирками, що потребують лікування. Ви можете сприяти захисту нирок, підтримуючи рівень глюкози крові на нормальному або наближеному до нормального рівні, контролюючи свій артеріальний тиск і кинувши палити.

Нерви. Ураження нервів є розповсюдженою проблемою у людей із діабетом. Один з різновидів ураження нервів викликає такі симптоми, як оніміння або поколювання в руках або ногах. Іншим видом є ураження нервів, що сприяють контролю артеріального тиску, внаслідок чого можуть виникати запаморочення, коли ви раптово встаєте, або не прискорюватися серцебиття під час виконання фізичних вправ. Інші типи ураження нервів включають сухість шкіри, проблеми з сечовим міхуром та травним трактом або проблеми сексуального характеру, такі як імпотенція. Зменшити ризик ураження нервів допоможе регулярний контроль рівня глюкози в крові, контроль глікозильованого гемоглобіну (HbA1c) кожні 3-6 місяців, вживання здорової їжі та максимального обмеження вживання алкоголю.

Зуби і ясна. За наявності цукрового діабету може збільшуватися вміст глюкози в слині, що з часом може призводити до карієсу зубів та інфекцій ясен.

Відвідуйте стоматолога принаймні 1 раз на 6 місяців для проведення відповідного огляду. Обов’язково повідомте стоматолога про наявність у вас цукрового діабету. Також зверніться до стоматолога, якщо у вас з’явилися почервоніння, кровоточивість або больові відчуття в яснах протягом декількох днів. Ви можете сприяти підтриманню здоров’я ваших ясен і зубів завдяки чищенню зубів і язика м’якою зубною щіткою після кожного прийому їжі. Після їжі також користуйтеся зубною ниткою.

Шкіра та стопи. Високий рівень глюкози в крові збільшує ризик розвитку інфекцій шкіри та інфекційних ускладнень, що розвиваються на фоні діабетичної стопи. Оніміння стоп, що є результатом ураження нервів і порушення кровообігу, може також збільшувати ризик порізів та інфекцій. Ви можете захистити шкіру, підтримуючи її в чистому і сухому стані та уникаючи гарячих ванн і душу.

Серйозні порушення кровообігу або ураження нервів можуть призвести до необхідності ампутації пальця ноги, стопи або кінцівки. Ви можете зменшити цей ризик, регулярно контролюючи рівень глюкози в крові і вживаючи заходів з захисту ніг. Слід вести спостереження за наявністю наступних ознак:

Також ми розповідали, як пережити холоди при діабеті.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Поделиться: