Вверх
Дать отзыв

Кабмін передав уранові шахти в управління «Енергоатому»

Підприємство «СхідГЗК» мають вивести на стабільний беззбитковий рівень.

2 мин на прочтение29 Июня 2021, 13:00
Кабмін передав уранові шахти в управління «Енергоатому» Кабмін передав уранові шахти в управління «Енергоатому»
Поделиться:

В результаті наради між урядом, представниками держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», НАЕК «Енергоатому» і комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, було досягнуто принципової згоди про передачу ДП «СхідГЗК» оператору атомних електростанцій.

Учасники наради обговорили запропоновану «Енергоатомом» концепцію стабілізації та подальшого розвитку ДП «СхідГЗК» шляхом передачі комбінату в управління «Енергоатому», повідомляє пресслужба уряду.

«Необхідно в найкоротші терміни підготувати й узгодити із зацікавленими органами виконавчої влади проект урядового розпорядження і швидше направити його на розгляд Кабінету Міністрів», — підсумував міністр енергетики Герман Галущенко.

За його словами основна мета досягнутих угод дати «Східному ГЗК» кошти на розвиток, вивести підприємство на стабільний беззбитковий рівень, а в довгостроковій перспективі — на світовий ринок.

Згідно із законодавством, НАЕК «Енергоатом» може виступити органом управління «СхідГЗК». Тож «Енергоатом» зможе забезпечити функціонування комбінату за рахунок зменшення відрахувань частини чистого прибутку до держбюджету.

«В разі реалізації цього варіанту баланс державного бюджету не зміниться. Якщо сьогодні НАЕК «Енергоатом» платить дивіденди до держбюджету, а потім із бюджету виділяються кошти для державної підтримки стратегічного підприємства «СхідГЗК», то в запропонованій концепції «Енергоатом» буде перераховувати кошти безпосередньо комбінату. До того ж, керуючи «СхідГЗК», ми зможемо сформувати ефективну управлінську команду комбінату та швидко оптимізувати виробничі витрати», — зазначив в. о. президента «Енергоатому» Петро Котин.

За словами в. о. генерального директора ДП «СхідГЗК» Антона Бендика, це дасть змогу комбінату направляти отримані від органу управління кошти на розвиток підприємства. Зараз «СхідГЗК» може використовувати кошти держпідтримки тільки для виплати заробітної плати та купівлі електроенергії.

Довідково:

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) — гірничо-збагачувальний комбінат у місті Жовті Води (Дніпропетровська область України), єдине у країні підприємство з видобутку та переробки уранової руди. Підприємство здатне повністю забезпечити потреби атомної енергетики держави у природному урані. Також «СхідГЗК» є найбільшим в Україні виробником сірчаної кислоти: технічної та поліпшеної. У СРСР «СхідГЗК» входив до Міністерства середнього машинобудування СРСР і був одним із провідних підприємств із постачання уранової руди на об'єкти атомної промисловості.

До слова, Португалія виділяє фермерам 10 млн євро на будівництво сонячних станцій.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Сегодня 18 мая Европейский день борьбы с ожирением
18 мая – Европейский день борьбы с ожирением
1 мин на прочтениечас назад
Изображение создано ИИ
«Удачно инвестированное время»: почему именно скандинавская ходьба может помочь преодолеть ожирение и улучшить здоровье
4 мин на прочтениечас назад
Фото: «Здоровые люди»
Сезон гриля в разгаре: топ рецептов для отдыха на природе
10 мин на прочтение2 часа назад
Натуральные средства Антидепрессанты Полезные продукты
Чем заменить антидепрессанты: четыре натуральных средства
1 мин на прочтение3 часа назад
Популярный фрукт может навредить: диетолог рассказала, кому не стоит часто есть лимон
1 мин на прочтениеВчера
В Тернопольской области через два года должен заработать биоэтанольный завод
1 мин на прочтениеВчера
Уже почти столетие существует кладбище военных самолетов, где хранятся тысячи единиц техники: вот как он выглядит
3 мин на прочтениеВчера
Эксперт рассказала, чем полезны огурцы и кому они могут навредить
1 мин на прочтениеВчера