Холестерин, який люди отримують через їжу, насправді не такий небезпечний для організму, як багато хто вважає. Ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань різко підвищують інші речовини — насичені жири.
Як пише CNN, із недавнього часу Міністерство сільського господарства США перестало у своїх рекомендаціях вказувати допустимі обсяги споживання багатих холестерином продуктів. Аналіз, проведений Американською асоціацією серця, не показав взаємозв’язку між рівнем споживання холестерину та кардіоваскулярним ризиком, тобто ймовірністю якогось серйозного ускладнення в серцево-судинній системі або навіть смерті.
«Насичені жири більшою мірою відповідальні за підвищення рівня холестерину у крові, ніж споживаний із їжею холестерин», — заявив CNN доктор Стівен Девріс (Stephen Devries), виконавчий директор Інституту Геплса (Gaples Institute).
Він пояснив, що велика частина холестерину, що надходить у кров, виробляється у самому організмі. Коли людина споживає багаті холестерином продукти, наше тіло до певного моменту здатне компенсувати це, знижуючи рівень вироблення цієї речовини.
Насичені жири ж якраз призводять до того, що приписують холестерину: закупорювання судин, порушення кровопостачання серця і мозку, підвищення ризику інфаркту й інсульту. Насичених жирів багато у пальмовій олії, свинині, яловичині, молочних продуктах.
До слова, науковці довели, що діти, які живуть у зелених районах, мають більший ІQ.