- Главная
- Новости
- Агро
- С/Г продукція
- Фермер тримає 340 кіз та робить неймовірні сири з пліснявою, рікоту та морозиво
Фермер тримає 340 кіз та робить неймовірні сири з пліснявою, рікоту та морозиво
Надої сягають приблизно 500 літрів.
Займатися тваринництвом Ігор Небилович почав приблизно 9 років тому, коли вирішив створити сироварню, пише Суспільне Карпати. Наразі на фермі — 340 кіз, із них — 200 дійні, 70 — молодняк минулого року та маленькі козенятка.
«Наразі надої сягають приблизно 500 літрів. Найбільші — це травень, червень, липень. У середньому ми надоюємо десь під 100 тонн молока за рік, і, відповідно, сирів 10 тонн виходить», — розповідає голова фермерського господарства, яке розташоване в Долинській територіальній громаді, що на Калущині.
Зараз на фермі роблять 7–8 видів козячих сирів. Із них і тверді, і з пліснявою, і м’які, і для грилювання. Також почали виготовляти морозиво — пломбір із козячого молока. Воно більш жирне, можливо, через склад молока.
Чоловік розповідає, що за час роботи сироварні смаки людей дуже змінилися. Якщо 7–8 років тому 70 % сирів — були твердими. З тих 30 %, що лишилися, — це трохи фети, будзу, бринзи, брі.
«Зараз тверді сири — 20 %. Сири з пліснявою — 50 %, а тих 30 %, що лишається, — 20 % — це халумі, для грилювання. І останнім часом дуже гарно йде рікота, по-нашому — вурда», — розповідає Ігор Небилович.
До слова, на Волині чоловік вирощує в саду ківі, інжир, жимолость, іргу (ВІДЕО).