Вверх
Дать отзыв

Фахівці пояснили, чому Азовське море кишить медузами

Найбільша чисельність медуз на Азові була у 1978 році — приблизно сім млрд штук.

3 мин на прочтение20 Июля 2021, 14:56
Фото:
Отдых в Украине Фото: Отдых в Украине
Поделиться:

В останні роки дуже загострилася проблема катастрофічного збільшення кількості  медуз в Азовському морі, які представлені переважно двома видами — корнерот та аурелія. Влітку найбільшою за чисельністю у прибережжі є медуза-корнерот, оскільки аурелія полюбляє більш прохолодну воду.

Крім прямої шкоди здоров'ю людини через опіки щупалець та органічного забруднення водойми, медузи ще успішно конкурують із цінними промисловими рибами, споживаючи основу їхнього раціону — планктон. До того ж медузи здатні на пряме знищення дрібних личинок та ікри пелагічних риб.

Чому медуз в Азовському морі стало так багато саме в останні роки?

Фахівці Інституту рибного господарства та екології моря Держрибагентства відносять до найвагоміших чинників збільшення чисельності цих тварин у Чорному морі та, відповідно, більш масове їх потрапляння до Азовського моря через Керченську протоку навесні.

Крім того, відіграють свою роль поступове наближення солоності Азовського до солоності Чорного моря (через зміни у водному балансі Азовського басейну), доволі теплі зими, що можуть сприяти успішній зимівлі навіть теплолюбних медуз, а також масова присутність планктону, який є для них кормом.

Враховуючи, що вищезазначені фактори пов'язані із глобальними природними процесами, можливості людини впливати на них є доволі умовними.

Не можна виключати, що черговий цикл експансії медуз в Азовському морі невдовзі завершиться, як це вже було, наприклад, наприкінці 1970-х років. За даними вчених, найвища чисельність медуз в Азовському морі зареєстрована у 1978 році (приблизно 7 млрд шт.). У 2018 році їх чисельність в Азовському морі оцінювалась на рівні 10 млн особин.

На думку фахівців інституту наразі найкращим варіантом для уникнення контакту людини з медузами є створення захищених від медуз акваторій моря біля піщаних пляжів, після попередньої оцінки впливу таких бар'єрів на екологічний стан прибережних акваторій і місцеву біоту.

Довідково:

Медузи могли б стати чудовим промисловим об'єктом в умовах України. Сучасний щорічний світовий вилов медуз становить приблизно 300–320 тис. тонн. Китайська кулінарія та медицина використовують медуз вже понад 1700 років. Так, фібрілін, отриманий із медуз, застосовують як загальнозміцнювальний і тонізувальний засіб для волосся та як компонент, що запобігає старінню шкіри. Його також використовують для лікування опіків. Токсин, виділений із медуз, застосовують для лікування нервово-м'язових порушень. Крім того, медузи є об'єктом досліджень для пошуку речовин, корисних у протипухлинній та протидіабетичній терапії.

Наразі фахівці Інституту рибного господарства та екології моря Держрибагентства проводять дослідження, направлені на впровадження сучасних технологій отримання цінних для людини речовин із біологічної сировини медуз.

Нагадаємо, що в Азовському морі неможливо купатися через велику кількість медуз.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Рецепт приготовления Закуска Быстрое блюдо
Цветная капуста с хрустящей корочкой: вкусный рецепт
1 мин на прочтение49 минут назад
Разведение гусей в Полтавской области Прибыльный бизнес
В детстве ненавидел гусей, а сейчас развивает на них крупный бизнес: на Полтавщине есть уникальное хозяйство
1 мин на прочтениечас назад
Хирург из США будет лечить детей со сложными патологиями позвоночника
Ведущий спинальный хирург из США будет лечить детей со сложными патологиями позвоночника
1 мин на прочтение2 часа назад
24 апреля Всемирный день защиты лабораторных животных Против вивисекции
24 апреля – Всемирный день защиты лабораторных животных и борющихся против вивисекции
4 мин на прочтение2 часа назад
В Антарктиде вулкан извергает золото: ежедневно выходит по 6 тысяч долларов
1 мин на прочтение3 часа назад
Опытные дачники дали советы, как легко избавиться от чертополоха на садовых дорожках
1 мин на прочтение4 часа назад
Компостер своими руками: идеи и советы (ФОТО)
1 мин на прочтение4 часа назад
6 продуктов, которые замедлят старение после 40 лет
3 мин на прочтение5 часов назад