Вверх
Дать отзыв

Домашній і магазинний: дієтолог радить, як вибрати правильний сир

При щоденному вживанні солодкого сиру погіршується засвоєння білка з сиру, що призводить до зниження імунітету.

2 мин на прочтение09 Января 2023, 11:02
Поделиться:

Сир — прекрасний кисломолочний продукт, що містить легкозасвоюваний білок і кисломолочні бактерії, необхідні для мікрофлори — важливої ланки імунітету.

Лікар-дієтолог, нефролог Регіна Доктор радить вибирати сир місцевих брендів із мінімальним терміном придатності, до 14 днів.

У знежиреному сирі (0-2 %) більше білка і кальцію, але менше кисломолочних бактерій і вітамінів. Глікемічний індекс такого продукту нижчий — це важливо, якщо ви худнете.

У 9 % сирі зовсім мало білка, але багато молочного цукру лактози, до якого у більшості людей незносність.

Ідеальний варіант — це сир середньої жирності, 4-5 %.

Дієтолог рекомендує навчитися їсти сир без підсолоджувачів і добавок. При регулярному і щоденному вживанні сиру з цукром або медом погіршується засвоєння білка з сиру, що призводить до розмноження дріжджоподібних грибів у кишківнику і зниження імунітету.

Також лікар радить не вживати щодня сир із фруктами та ягодами. Ці продукти потрібно їсти окремо, оскільки процеси бродіння також заважають засвоєнню корисних речовин із сиру.

«З першого прикорму привчайте дітей до природного смаку сиру, без добавок, тоді цей продукт принесе максимальну користь. Пам'ятайте, СМАК — це рефлекс, звичка, він формується, не успадковується. Якщо у дорослому віці вам важко прийняти новий смак, почніть їсти сир з інертними продуктами, які не заважають його засвоєнню: горіхами, кокосовою стружкою, корицею», — говорить Регіна Доктор.

Вона розповідає, що сир можна робити вдома, з молока та закваски, але за кількістю білка він програє магазинному, оскільки в процесі виробництва, за допомогою спеціального обладнання, можна домогтися більшої концентрації сухого залишку.

Дієтолог говорить, що дорослим краще вживати сир зранку, на сніданок. Дітям же — на вечірню перекуску чи вечерю.

Також ми розповідали про смажені яблука з вершковим сиром — смачно, просто і швидко.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Осенний пирог со сливами и корицей
Что приготовить из слив: осенний пирог со сливами и корицей
1 мин на прочтение12 минут назад
Изображение сгенерировано ИИ
Тектонические плиты начали двигаться: в Хмельницком и Одессе почувствовали эхо землетрясения, произошедшего в Румынии
1 мин на прочтениечас назад
Фото: Минэнерго
Украина призывает МАГАТЭ принять меры по пресечению атак на гражданскую энергетическую инфраструктуру и увольнение ЗАЭС
1 мин на прочтение2 часа назад
Роге в свой 32-й день рождения в прошлом году. Фото: Newsquest/SWNS
Самая старшая кошка в мире умерла в возрасте, эквивалентном 152 годам человека.
1 мин на прочтение3 часа назад
Недостаток воды в городах: какие пути решения этой проблемы?
6 мин на прочтение4 часа назад
Польша ушла под воду: вот что в соседней стране натворил циклон «Борис» и как люди справляются с последствиями (ФОТО)
3 мин на прочтение5 часов назад
Опухоль достигла 8 см: львовские врачи прооперировали мужчину с раком молочной железы
1 мин на прочтение5 часов назад
Для поддержки ментального здоровья и решения социальных вопросов в Украине работают 179 Центров жизнестойкости
3 мин на прочтение6 часов назад