Вверх
Дать отзыв

Домашній і магазинний: дієтолог радить, як вибрати правильний сир

При щоденному вживанні солодкого сиру погіршується засвоєння білка з сиру, що призводить до зниження імунітету.

2 мин на прочтение09 Января 2023, 11:02
Поделиться:

Сир — прекрасний кисломолочний продукт, що містить легкозасвоюваний білок і кисломолочні бактерії, необхідні для мікрофлори — важливої ланки імунітету.

Лікар-дієтолог, нефролог Регіна Доктор радить вибирати сир місцевих брендів із мінімальним терміном придатності, до 14 днів.

У знежиреному сирі (0-2 %) більше білка і кальцію, але менше кисломолочних бактерій і вітамінів. Глікемічний індекс такого продукту нижчий — це важливо, якщо ви худнете.

У 9 % сирі зовсім мало білка, але багато молочного цукру лактози, до якого у більшості людей незносність.

Ідеальний варіант — це сир середньої жирності, 4-5 %.

Дієтолог рекомендує навчитися їсти сир без підсолоджувачів і добавок. При регулярному і щоденному вживанні сиру з цукром або медом погіршується засвоєння білка з сиру, що призводить до розмноження дріжджоподібних грибів у кишківнику і зниження імунітету.

Також лікар радить не вживати щодня сир із фруктами та ягодами. Ці продукти потрібно їсти окремо, оскільки процеси бродіння також заважають засвоєнню корисних речовин із сиру.

«З першого прикорму привчайте дітей до природного смаку сиру, без добавок, тоді цей продукт принесе максимальну користь. Пам'ятайте, СМАК — це рефлекс, звичка, він формується, не успадковується. Якщо у дорослому віці вам важко прийняти новий смак, почніть їсти сир з інертними продуктами, які не заважають його засвоєнню: горіхами, кокосовою стружкою, корицею», — говорить Регіна Доктор.

Вона розповідає, що сир можна робити вдома, з молока та закваски, але за кількістю білка він програє магазинному, оскільки в процесі виробництва, за допомогою спеціального обладнання, можна домогтися більшої концентрації сухого залишку.

Дієтолог говорить, що дорослим краще вживати сир зранку, на сніданок. Дітям же — на вечірню перекуску чи вечерю.

Також ми розповідали про смажені яблука з вершковим сиром — смачно, просто і швидко.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Алкоголь и артериальное давление: правда и мифы. Фото из открытых источников
Как алкоголь влияет на давление: от кратковременного повышения до хронической гипертонии
2 мин на прочтениечас назад
Фото иллюстративное
Украинцы за рубежом могут пройти оценку для подтверждения инвалидности
2 мин на прочтение2 часа назад
5G в Украине: когда заработает скоростной интернет. Фото: Getty Images
Львов станет первым городом в Украине с полноценной 5G-связью
2 мин на прочтение4 часа назад
"Укрнафта" возвращается на Олесский участок после выхода Chevron. Фото: Укрнафта
"Укрнафта" получила право на разработку Олесского газового участка, который ранее принадлежал Chevron
1 мин на прочтение5 часов назад
Австрия победила на Евровидении-2025, Украина - девятая
1 мин на прочтение7 часов назад
На Житомирщине заработало крупнейшее в Украине предприятие по переработке промышленной конопли
2 мин на прочтение9 часов назад
Бисквитный рулет с повидлом на скорую руку — рецепт из разряда «гости на пороге»
1 мин на прочтение10 часов назад
Погрешности глюкометра: когда цифры врут и как их понять
3 мин на прочтение11 часов назад