Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Новости
  • Еко
  • Ліс
  • До кінця року Рада може прийняти закон про ринок деревини — чи відновить це експорт українського лісу

До кінця року Рада може прийняти закон про ринок деревини — чи відновить це експорт українського лісу

В Україні до кінця 2021 року депутати можуть прийняти закон про ринок деревини, що, як очікується, дасть змогу відновити експорт деревини.

3 мин на прочтение16 Сентября 2021, 14:18
Фото: УП Фото: УП
Поделиться:

Про це заявив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Я прогнозую, що до кінця року закон про ринок деревини буде прийнятий. Я не бачу великих загроз — ані з точки зору збереження лісового фонду, ані з точки зору захисту та підтримки українського бізнесу. Ми сьогодні вже фактично працюємо за європейськими цінами. Є прецеденти імпорту сировини із країн ЄС. Тому ажіотажного попиту з боку експортерів чи закордонних гравців ми не очікуємо», — сказав Болоховець.

Видання Європейська правда пише, що не все так просто.

Історія почалася у 2015 році, коли Україна прийняла тимчасову заборону на експорт необробленої деревини.

«Це рішення від самого початку викликало гостру критику ЄС. Утім, усі політичні інструменти змусити Київ дотримуватися Угоди про асоціацію виявилися марними. Не допомогла навіть погроза заморозити макрофінансову допомогу. Як компроміс Київ і Брюссель домовилися винести це питання на арбітраж, прописаний у тій самій Угоді про асоціацію. Арбітражну групу було створено у січні 2020 року, а вже наприкінці минулого року було прийняте рішення — в цілому програшне для України», — йдеться в матеріалі.

Зазначається, що арбітражна група визнала український мораторій таким, що не відповідає УА, відкинувши українські аргументи про те, що це рішення має винятково екологічні причини. Як пояснювали в уряді, причиною програшу була низька якість самого законопроєкту 2015 року — в його пояснювальній записці напряму вказувалося, що це рішення має на меті захист національного виробника.

«Відповідно до рішення арбітражу, Україна має «в розумні терміни» скасувати мораторій 2015 року. Хоча рішення не містить пояснення, скільки часу триватиме цей «розумний термін», зазвичай вважається, що це приблизно рік. Тож уже до кінця нинішнього року Україна має виконати рішення арбітражу та скасувати мораторій. Інакше ЄС отримає право в односторонньому порядку накласти обмеження на український експорт, щоб компенсувати свої втрати», — зазначено в матеріалі.

Новий законопроєкт формально виконує рішення арбітражу — статті 28–29 чітко вказують на можливість експорту деревини із використанням механізму «єдиного вікна».

Законопроєкт передбачає, що експорт необробленої деревини є можливим лише за наявності сертифікатів про походження лісоматеріалів. Теоретично це створює можливості блокувати експорт у «ручному режимі».

Проте ключовим запобіжником є інша норма, пише видання.

«Стаття 29 законопроєкту передбачає, що для вивезення деревини за кордон необхідні дві довідки: «Про походження деревини з областей, де показник захисної лісистості є не меншим від встановлених нормативів» і «Про відсутність видів, занесених до Червоної книги України, на ділянках, де відбувалася заготівля деревини». Ця вимога де-факто на необмежений термін блокує експорт деревини. Як неофіційно пояснюють в уряді, вказаний «показник захисної лісистості» в усіх областях є нижчим від установлених нормативів. Тож на практиці експорт стане можливий лише після вирішення Україною проблем із недостатньою лісистістю. Тобто дуже нескоро», — зазначається в матеріалі.

Нагадаємо, що в Україні почав працювати telegram-бот для боротьби з чорними лісорубами, паліями та незаконним мисливством.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Министра агрополитики подозревают в незаконном завладении государственной землей на почти 300 млн грн
Министра агрополитики подозревают в незаконном завладении государственной землей на почти 300 млн грн
1 мин на прочтение37 минут назад
Незаконная рыбалка на озере Кугурлуй
Незаконная рыбалка на озере Кугурлуй нанесла ущерб рыбным запасам Украины на более чем 350 тыс. грн
1 мин на прочтениечас назад
В реках Буковины поднимется вода до метра
Из-за осадков в реках Буковины поднимется вода до метра
1 мин на прочтение2 часа назад
На водоемах Одесской области установлено 1000 нерестовых гнезд
На водоемах Одесской области установлено 1000 нерестовых гнезд (ФОТО)
1 мин на прочтение3 часа назад
Нарубили на 900 тысяч гривен: на Буковине будут судить экс-чиновника лесного хозяйства
1 мин на прочтение4 часа назад
Одна аккумуляторная батарея наносит ущерб больше, чем тысячи тонн отходов от промышленности, — Минприроды
2 мин на прочтение5 часов назад
Цены на газ для бизнеса в Украине посреди весны выросли до максимума с ноября
1 мин на прочтение6 часов назад
Ароматные и мягкие банановые булочки для кофе или чая: легкий рецепт выпечки
1 мин на прочтение7 часов назад