Якщо ти намагаєшся правильно харчуватись або просто стежиш за власним здоров’ям, то точно хоч раз чув(-ла) про антиоксиданти. Це природні або штучно синтезовані речовини, що сповільнюють чи припиняють окиснення.
А тепер простою мовою.
Антиоксиданти необхідні організму для боротьби з процесом старіння. Вони також запобігають розвитку таких захворювань, як рак, діабет, ожиріння, серцевих хвороб.
Цими чудодійними речовинами володіють вітаміни А, С, D, E, різні мінерали і фітонутрієнти, що присутні в овочах і фруктах.
Звісно, сушені фрукти ніколи не зможуть замінити свіжих. Проте їх користь теж не варто применшувати.
При дбайливій сушці вся вода з продукту зникає, а вміст антиоксидантів суттєво підвищується. Через це сухофрукти допомагають організму підвищувати імунітет і боротися з різними запаленнями.
До речі, чим темніший фрукт, тим більша кількість природних антиоксидантів.
Чорнослив посідає заслужене перше місце. Напевно, тому двох-трьох сушених слив цілком достатньо, щоб стимулювати роботу кишечника.
Гранатовий сік є потужним антиоксидантом. Також містить амінокислоти й різного роду вітаміни.Регулярне вживання гранатового соку значно підвищує імунний захист організму, що дуже важливо в період сезонних застуд і ГРВІ.
Виноградний сік теж не відстає за рівнем вмісту чудо-речовин, тому позитивно впливає на серце й систему кровотворення. Крім того, виноградний сік гарно позначається на розумовій діяльності, що особливо важливо для дітей шкільного віку.
Зрозуміло, що соки мають бути натуральними, без барвників та консервантів.
Так, можливо, в це складно повірити, але колір фрукту теж впливає на його користь!
Фрукти, які мають яскраве забарвлення, за рахунок пігментів теж містять величезну кількість антиоксидантів.
Сюди відносяться: звичні для нас — ожина, малина, полуниця, смородина, вишня, слива.
А також заморські смаколики — апельсин, манго, інжир і гуава.
Вважається, що саме у варених овочах міститься більша кількість антиоксидантів.
Тому вони можуть забезпечити здоров’я шкіри, ефективну роботу нирок й убезпечити від розвитку інших недуг.
Найкраще із цим справляються такі варені овочі, як морква артишоки, броколі, спаржа, шпинат.
Трави і спеції — природне джерело антиоксидантів. Вони покращують роботу мозку і допомагають позбутися стресу.
Гвоздика та кориця, куркума й кмин, базилік та каррі, імбир та гірчиця — список корисних спецій насправді дуже великий.
Те саме стосується і трав. Шавлія, чебрець, м’ята й орегано — їх багато, а ще більше способів смачно ввести їх у твій раціон.
До слова, дієтолог назвала доступні продукти, які захищають нирки від токсинів.