У Середній Азії говорять: «Сьогодні спекотно, значить, потрібно випити побільше чаю». Справді, гарячий чай у спеку краще тамує спрагу, ніж холодний. Це можна пояснити тим, що, потрапляючи в організм, холодна рідина викликає звуження кровоносних судин шлунку, через що вода гірше всмоктується. Натомість гарячий чай розширює судини, потовиділення відбувається інтенсивніше, тому спрага вгамовується, швидше заповнюється нестача рідини, й організм охолоджується зсередини.
Але при цьому слід пам’ятати і про можливу шкоду від вживання чорного чаю.
«Кажуть також, що чорний чай завдяки вмісту таніну зневоднює шкіру й дає нездоровий колір обличчя, але це, знов-таки, за умови вживання 5-7 чашок на день. Коли я була у відрядженні в Узбекистані, там пили не воду, а чай, причому подавали його не чашками, а чайниками — це великий заварник на кожного, й таких чаювань кілька на день. Там я не бачила жодної людини з пристойною шкірою — так, вона темніша, але дуже суха і зморщена. На це впливає багато чинників, але, безумовно, чай серед них», — розповіла лікар-нутриціолог Анна Мельник у своєму інтерв’ю GreenPost.
Також ми розповідали, які продукти не можна вживати у спеку.