Вверх
Дать отзыв

Безкоштовна утилізація тари з-під пестицидів та агрохімікатів – вперше в Україні

Європейська Бізнес Асоціація повідомила про запуск пілотного проєкту «Агро Варта»

3 мин на прочтение29 Апреля 2021, 12:38
Безкоштовна утилізація тари з-під пестицидів та агрохімікатів – вперше в Україні Безкоштовна утилізація тари з-під пестицидів та агрохімікатів – вперше в Україні
Поделиться:

Сучасні технології вирощування всіх без винятку сільськогосподарських культур передбачають використання різноманітних засобів захисту рослин, які покликані зберегти та підвищити врожайність.

Хімічні засоби захисту рослин — товари сезонного використання, тож упаковка має гарантувати збереження якості препарату навіть за довгострокового зберігання.

Україна, як одна з провідних аграрних країн світу, не є винятком. Вітчизняні аграрії досить активно використовують засоби захисту рослин, у результаті чого утворюється значна кількість відходів у вигляді тари з-під них.

Тож важливим є питання подальшої утилізації використаної тари. Адже добре відомо, що залишки пестицидів у тарі, яка не утилізована, забруднюють навколишнє середовище та можуть нести пряму загрозу для людей і всіх живих організмів, які перебувають поруч. Тара з-під засобів захисту рослин — це небезпечні відходи.

В Україні проблема збору й утилізації порожньої тари довгі роки фактично не вирішувалась.

Однак нещодавно Європейська Бізнес Асоціація повідомила про запуск пілотного проекту «Агро Варта», метою якого є запровадження культури відповідального поводження з використаною тарою з-під засобів захисту рослин.

Для держави актуальним є збільшення обсягів збору та забезпечення належної переробки такої тари, вдосконалення логістичних маршрутів для оптимізації процесу збору, налагодження комунікації між усіма суб’єктами, а також підвищення ефективності поводження з такою тарою, що також є метою цього проєкту.

Серед учасників проєкту «Агро Варта» — компанії-виробники та імпортери засобів захисту рослин ТОВ «АДАМА Україна», ТОВ «БАСФ Т.О.В», ТОВ «БАЙЄР», ТОВ «ФМС Україна», ТОВ «НУФАРМ Україна», ТОВ «САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН», ТОВ «СИНГЕНТА», ТОВ «ЮПЛ Україна».

Цей проєкт отримав дозвіл Антимонопольного комітету України на узгоджені дії (Рішення № 562-р від 28 серпня 2020 року).

Завдяки цьому у всіх фермерів та аграріїв України, вперше за всю історію незалежності, з’явилась можливість здати свою використану тару з-під пестицидів і агрохімікатів на безкоштовну утилізацію. Адже до недавнього часу питання її своєчасного вивезення та утилізації спричиняло для фермерів ряд труднощів і чималі фінансові витрати.

В межах проєкту були відібрані компанії, що мають ліцензію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України на поводження з небезпечними відходами, які відповідають екологічним і технічним вимогам до процесів переробки та утилізації тари з-під ЗЗР і пройшли аудит компаній-виробників та імпортерів засобів захисту рослин.

Компанії-переможці безкоштовно для кінцевих користувачів забезпечать повний цикл поводження з тарою з-під ЗЗР компаній — учасників проєкту (збирання, зберігання, транспортування, перероблення).

Європейська Бізнес Асоціація також повідомляє про те, що найближчим часом планується запуск електронної платформи, за допомогою якою буде можливою подача заявок на збір і переробку тари з-під ЗЗР в онлайн-форматі.

Якщо ви хочете дізнатися більше деталей щодо реалізації проєкту, ви можете зв’язатися з контактною особою від Європейської Бізнес Асоціації — Мариною Шимкус, координатором Підкомітету Асоціації: e-mail: [email protected], meл.: (067) 400-90-16.

До слова, Верховною Радою України вже вкотре розглядається черговий законопроєкт про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» в частині скасування необхідності підтвердження реєстрації препаратів, які завозяться на територію України з метою державних випробувань і наукових досліджень, у країні, де ці препарати виробляються.

 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото: «Здоровые люди»
Топ-10 продуктов, которые должны быть в весеннем рационе
5 мин на прочтение5 часов назад
Фото: Телеграмм-канал «Садовник»
Туя западная Даника – одно из самых популярных хвойных растений в ландшафтном дизайне (ФОТО)
1 мин на прочтение5 часов назад
Фото: Телеграмм-канал «Садовник»
Можно ли мульчировать растения опилками: вот что советуют опытные садоводы (ФОТО)
1 мин на прочтениеВчера
Пасха выходные где провести время и устроить пикник в Киеве
Весна набирает обороты, впереди Пасха: топ пять хороших мест для весеннего пикника в Киеве
4 мин на прочтениеВчера
Самая стихийная беда за 80 лет: в Казахстане масштабные паводки — вот как выглядит один из самых пострадавших городов
2 мин на прочтениеВчера
В Нобельском нацпарке в Ровенской области создадут мониторинговую систему для сохранения природы
1 мин на прочтениеВчера
Дофаминовый гардероб: как поднять настроение с помощью одежды
5 мин на прочтениеВчера
Злость во время бега: почему спорт может иметь негативный психологический эффект
2 мин на прочтениеВчера