Вверх
Дать отзыв

93% перехворілих на COVID-19 мають антитіла через рік — інфекціоніст

Гарні новини для тих, хто так чи інакше перехворів.

2 мин на прочтение17 Мая 2021, 13:03
Ковід Ковід
Поделиться:

Лікар-інфекціоніст Євген Дубровський оприлюднив у своєму життєписі в соцмережі Фейсбук попередні результати спільного з імунологом Борисом Донським дослідження, метою якого було знайти відповідь на два запитання: наскільки тривалий імунітет після ковіду та чи захищає нас імунна система від повторних заражень.

Автори протягом року перевіряли гуморальний імунітет (антитіла) після COVID-19 у 42 людей із лабораторно підтвердженими випадками захворювання. З’ясувалося, що протягом восьми місяців у 80 % пацієнтів антитіла не зникали. У деяких плавно знижувалися, у половини трималися на високому стабільному рівні. Але у 20 % впали нижче порогового. Це зниження спостерігалося в періоді між 150 і 240 днями після хвороби.

Проте результати на 360 день виявилися дуже дивними: у 80 % пацієнтів антитіла не зникли, ба більше — навіть у тих, у кого вони впали до порогового рівня, антитіла знову піднялися.

Таким чином, 92,8 % респондентів мали антитіла через рік після одужання.

Цікаво, що тяжкість захворювання істотно не вплинула на рівень антитіл.

На скільки тривалий імунітет після захворювання? Автори дослідження «дають гарантію» на рік. Але обіцяють проводити подальші дослідження — перевірити рівень антитіл у респондентів через 450 і 540 днів.

«Щоб не бути переконаним одноосібно, отримані дані показав імунологам і колегам-інфекціоністам. Той факт, що антитіла знову ЗРОСЛИ, нікого не здивував. Це нормальна природна реакція імунної системи в разі повторних контактів із хворими людьми. Одним словом, якщо зустрівся знову ковід на слизових — імунна система швидко зреагувала», — написав Євген Дубровський.

Головний висновок, який роблять автори дослідження: наша імунна система легко долає ковід.

«Ні циркуляція нових штамів (в Україні їх зареєстровано до трьох десятків), ні контакт із хворими не змогли пробити імунний захист. Повторні випадки поодинокі, є винятком з правил і пов'язані з особливостями імунітету конкретних людей», — підводить риску Євген Дубровський.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про антирекорд: харків'янин чотири рази хворів на ковід.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost