Вверх
Дать отзыв

2024 рік може стати найспекотнішим за всю історію: кліматологи розповідають, до чого готуватися

«Ми не можемо зупинити Ель-Ніньйо, але ми можемо припинити спалювати нафту, газ і вугілля».

3 мин на прочтение12 Июля 2024, 20:14
Мусульманські паломники йдуть із парасольками на третій день ритуалу побиття камінням Сатани, в умовах надзвичайно спекотної погоди, під час щорічного паломництва хадж, в Міні, Саудівська Аравія, 18 червня 2024 року. Фото: REUTERS/Saleh Salem/File Photo Мусульманські паломники йдуть із парасольками на третій день ритуалу побиття камінням Сатани, в умовах надзвичайно спекотної погоди, під час щорічного паломництва хадж, в Міні, Саудівська Аравія, 18 червня 2024 року. Фото: REUTERS/Saleh Salem/File Photo
Поделиться:

Минулий місяць став найспекотнішим червнем за всю історію спостережень, повідомила служба моніторингу зміни клімату ЄС, продовжуючи серію виняткових температур, які, на думку деяких науковців, ставлять 2024 рік на шлях до того, щоб стати найспекотнішим. Про це розповідає Reuters.

Кожен місяць, починаючи з червня 2023 року — 13 місяців поспіль — був найспекотнішим на планеті з моменту початку спостережень, порівняно з відповідним місяцем попередніх років, йдеться в щомісячному бюлетені Служби моніторингу зміни клімату Європейського Союзу Copernicus.

Останні дані свідчать про те, що 2024 рік може перевершити 2023 як найспекотніший рік з моменту початку спостережень після того, як зміни клімату, спричинені людиною, та природне погодне явище Ель-Ніньйо підняли температуру до рекордного рівня за весь рік, кажуть деякі науковці.

«Зараз я оцінюю, що існує приблизно 95 % ймовірність того, що 2024 рік перевершить 2023 і стане найтеплішим роком із моменту початку спостережень за глобальною температурою поверхні в середині 1800-х років», — сказав Зік Хаусфатер, науковий співробітник американської некомерційної організації «Берклі-Земля».

Зміна клімату вже призвела до катастрофічних наслідків у всьому світі у 2024 році.

Минулого місяця під час паломництва хадж загинуло понад 1000 людей від сильної спеки. Смертельні випадки були зафіксовані в Нью-Делі, який пережив безпрецедентно тривалу спеку, а також серед туристів у Греції.

Фрідеріке Отто, кліматолог з Грентемського інституту Імперського коледжу Лондона, каже, що існує «велика ймовірність» того, що 2024 рік стане найспекотнішим роком за всю історію спостережень.

«Ель-Ніньйо — це природне явище, яке завжди буде з'являтися і зникати. Ми не можемо зупинити Ель-Ніньйо, але ми можемо припинити спалювати нафту, газ і вугілля», — сказала вона.

Природне явище Ель-Ніньйо, яке нагріває поверхневі води у східній частині Тихого океану, має тенденцію до підвищення середньосвітової температури.

В останні місяці цей ефект послабився, і зараз світ перебуває в нейтральних умовах, перш ніж очікується, що пізніше цього року сформуються прохолодніші умови Ла-Ніньї.

Набір даних Copernicus сягає 1940 року, і науковці порівняли його з іншими даними, щоби підтвердити, що минулий місяць був найспекотнішим червнем з доіндустріального періоду 1850-1900 років.

Викиди парникових газів від спалювання викопного палива є основною причиною зміни клімату.

Незважаючи на обіцянки стримати глобальне потепління, країни досі не змогли колективно скоротити ці викиди, що призводить до постійного підвищення температури протягом десятиліть.

За 12 місяців, що закінчилися в червні, середня температура в світі була найвищою за весь час спостережень, на 1,64 °С вище доіндустріального середнього показника, повідомляє Copernicus.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Осенний пирог со сливами и корицей
Что приготовить из слив: осенний пирог со сливами и корицей
1 мин на прочтение24 минуты назад
Изображение сгенерировано ИИ
Тектонические плиты начали двигаться: в Хмельницком и Одессе почувствовали эхо землетрясения, произошедшего в Румынии
1 мин на прочтениечас назад
Фото: Минэнерго
Украина призывает МАГАТЭ принять меры по пресечению атак на гражданскую энергетическую инфраструктуру и увольнение ЗАЭС
1 мин на прочтение2 часа назад
Роге в свой 32-й день рождения в прошлом году. Фото: Newsquest/SWNS
Самая старшая кошка в мире умерла в возрасте, эквивалентном 152 годам человека.
1 мин на прочтение3 часа назад
Недостаток воды в городах: какие пути решения этой проблемы?
6 мин на прочтение4 часа назад
Польша ушла под воду: вот что в соседней стране натворил циклон «Борис» и как люди справляются с последствиями (ФОТО)
3 мин на прочтение5 часов назад
Опухоль достигла 8 см: львовские врачи прооперировали мужчину с раком молочной железы
1 мин на прочтение5 часов назад
Для поддержки ментального здоровья и решения социальных вопросов в Украине работают 179 Центров жизнестойкости
3 мин на прочтение6 часов назад