Вверх
Дать отзыв

17 червня — Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

Опустелювання загрожує здоров'ю та джерелам засобів до існування понад мільярда людей.

2 мин на прочтение17 Июня 2021, 09:39
17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою 17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою
Поделиться:

Деградація земель та опустелювання — одні з найбільших загроз для сталого роз­витку людства. Їх глобальний масштаб спричиняє серйозні проблеми як екологічного, так і соціально-економічного характеру — вимуше­ний голод і масові міграції населення.

Приблизно 40 % людства страждає від нестачі води. За даними міжнародних експертів 12 мільйонів гек­тарів земель і 75 мільярдів тонн родючих ґрунтів щорічно стають непридатними для використання.

Опустелювання загрожує здоров'ю та джерелам засобів до існування понад мільярда людей. Щороку опустелювання та посуха призводять до втрат сільськогосподарської продукції орієнтовно на суму 42 мільярди доларів США.

Прогнозують, що до 2030 року потреби у продовольстві, енергії та воді зростуть щонай­менше на 50 %, 45 % і 30 % відповідно.

Україна відчула загрозу опустелювання приблизно 40 років тому, коли у південних областях подекуди зафіксували піщані бурі, почали зникати флора та фауна, люди покинули свої домівки.

Цікаві факти про пустелі

Пустелі становлять 23 % площі всіх континентів.

95 % території Єгипту займає пустеля. 

У Долині смерті, найсухішому та найспекотнішому місці на Земній кулі, живе понад 15 видів птахів, 40 видів ссавців, 44 види плазунів, 12 видів амфібій, 13 видів риб і 545 видів рослин.

Сахара є другою найбільшою пустелею на землі, після Антарктиди, і найспекотнішою пустелею у світі з площею 9 000 000 кв. км.

В одній із частин пустелі Атакама 400 років не було дощу. 6000 років тому — приблизно тоді ж, коли виникла давньоєгипетська держава — в Сахарі росли дерева та було багато озер.

Слово «гобі» монгольського походження й означає «безводне місце», цим словом у Центральній Азії позначають взагалі пустельні та напівпустельні місця. За сукупністю пустельних територій Гобі є найбільшою пустелею Азії.

До слова, на Вінниччині є село, яке називають «лелечим краєм» (відео).

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.