Догори
Дати відгук

Зима близько: як утеплити свою квартиру

Поради, які допоможуть підготуватися до зими та заощадити.

5 хв на прочитання28 Серпня 2022, 20:29
Поділитись:

Не новина, що попереду нас чекає дуже важка зима: ціни на опалення в Україні та європейських країнах можуть сильно зрости. А ще в Україні постраждала інфраструктура і незрозуміло, на що можна чекати взимку. Тому «Служба підтримки» підготувала поради, які допоможуть не замерзнути та хоч трохи заощадити.

Якщо ви живете в квартирі

Об'єднайтеся з сусідами. Якщо у їхніх квартирах буде холодно, то від цього постраждає і ваша. Якщо вони виїхали, запропонуйте самостійно бодай заклеїти їм вікна.

Зверніться до комунальної організації, яка відповідає за ваш будинок, аби вам замінили чи утеплили вікна в під'їзді, зачиняч на дверях, зробили теплоізоляцію труб опалення в підвалі. Або за можливості зробіть це самотужки.

Пошукайте фахівців, якщо наважитись утеплювати квартиру всередині. Якщо не знати про всі нюанси, після ремонту можуть виникнути проблеми. Наприклад, у квартирі підвищиться вологість, і з'явиться грибок на стінах. Тому краще попросити у близьких і друзів порадити гарних фахівців

Якщо у вас приватний будинок

Якщо є піч або камін, зробіть пробне палення, аби перевірити димохід. Слід переконатися, що в ньому є тяга і не з'явилися тріщини.

Перевірте стріху. Багато тепла йде саме через дах, тому його слід утеплити насамперед. А ще перевірте, чи є протічки, чи не порушена герметичність. На якийсь час проблему вирішить силіконовий герметик або гідроізоляційна стрічка.

Подумайте про стіни. Вони займають найбільшу площу, тому до їх утеплення слід підходити ґрунтовно. А це дорого і довго. Якщо поки що не готові цим займатися, хоча би ретельно огляньте стіни будинку зовні і зачистить та затинькуйте ушкодженні шви й отвори.

Загальні поради

Постеліть килими (ще можна повісити на стіну). Це найбільш бюджетний спосіб збереження тепла. А якщо квартира розташована на першому поверсі, то килим на підлозі буквально незамінний.

Перевірте, чи працює котел і чи нагріваються батареї. Якщо деякі секції не нагріваються, це може говорити про повітряний корок (його можна прибрати, відкривши спеціальний клапан) або внутрішню корозію (тоді доведеться міняти батарею).

Купіть щільні гардини або жалюзі і закривайте їх на ніч. Так ви знизите втрату тепла крізь стекла. А вранці обов'язково їх розсувайте, аби сонце (яке вже є) також нагрівало кімнату.

Підготуйте вікна. Замініть зношену ущільнювальну гумку, відрегулюйте прилягання рами до вікна, загерметизуйте силіконом місця, де скло прилягає до рами. Ще старі вікна можна заклеїти енергозберігаючою плівкою — вона знизить тепловтрати.

Перевірте, чи нема щілин в укосах і під підвіконнями — і залаштуйте їх утеплювачем, наприклад, монтажною піною або мінеральною ватою.

Не забудьте про вхідні двері. Замініть ущільнювачі, залаштуйте щілини утеплювачем. Подумайте про встановлення других дверей або тамбура — це суттєво знизить тепловтрати.

Установіть рекуператор. При провітрюванні через витяжні канали втрачається багато тепла, але перекривати їх не можна. А цей прилад проводить вентиляцію і при цьому не виводить тепло з дому.

Посильте обігрів

Звільніть радіатори: зніміть із них декоративні панелі, не закривайте шторами й розчистіть простір перед ними.

Установіть тепловідбивні екрани за радіаторами. Це підвищить тепловіддачу від них, і вони нагріватимуть приміщення, а не стіну. Можна купити спеціальні екрани з відбивного пінофолу з фольгованою основою або зробити власноруч, наклеївши звичайну фольгу на картон.

Купіть електропростирадло або електроковдру. Вони не нагріють достатньо повітря, але якщо в приміщенні холодно, то бодай у ліжку буде тепло.

Придивіться до електрокилимків із підігрівом. Весь будинок ними не нагрієш, зате в невеликих приміщеннях (наприклад, у ванній) стане тепліше. Але якщо ви саме добудовуєте будинок або ремонтуєте квартиру, то краще подумати про установлення теплої підлоги.

Подумайте про запасні способи опалення

Замініть газовий або паралельно підключіть електричний котел. А ще краще — твердопаливний. Так ви не будете залежати від постачань газу й електрики. Щоправда, доведеться знайти місце для зберігання дров або вугілля (якими доведеться запастися).

Подумайте над установкою каміна чи печі. У квартирі це зробити не так просто, але реально. Наприклад, можна встановити біокамін — йому не потрібна спеціальна вентиляція, від нього нема кіптяви і мінімальне виділення СО2. Щоправда, палити доведеться спеціальним паливом.

Якщо будуть перебої з газом, для обігріву можна використовувати кондиціонер. Часто він більш ефективний і економний, ніж «дуйки» й масляні радіатори. Тільки перевірте в інструкції, чи є така функція і як правильно нею користуватися.

Приготуйтесь до екстремальних умов

Ось що може знадобитися, якщо не буде газу й електрики.

  • Буржуйка. Це загрожує пожежею, тому слід відразу запастися вогнегасником, прибрати легкозаймисті предмети і застелити підлогу негорючим матеріалом (лист заліза, жерсті, постамент із цегли).
  • Гарний намет. Нагріти повітря в ньому простіше, ніж у всій квартирі. А його матеріал дозволить зберегти тепло всередині. За таким же принципом варто спати у спальному мішку.
  • Каталітичні грілки. Врятують, якщо ви сильно замерзли й ніяк не можете відігрітися, навіть закутавшись у спальник у наметі, а води або водяної грілки нема. На крайній випадок підійде великий камінь, нагрітий на багатті чи плиті. Його потрібно буде загорнути в цупку тканину, аби не обпектись, і покласти в намет чи просто в спальний мішок.

Тим часом тарифи на тепло та опалення протягом дії воєнного стану та півроку після нього не зростатимуть.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.