За два місяці 2020-го Україна імпортувала 1,97 тис. т свинини сукупною вартістю 3,93 млн дол. США. Це вдвічі менше за обсяги надходження імпортної свинини у січні-лютому 2019-го, зазначають експерти Асоціації «Свинарі України».
Так, за відповідний період минулого року українські оператори закупили 4,4 тис. т свинини сукупною вартістю майже 8 млн дол. США. Вищі ціни на свинину в країнах ЄС обумовлюють менший тиск імпорту на вітчизняний ринок свинини.
Також в Асоціації говорять про зміни в геограії імпорту свинини до українських споживачів. Вперше за багато років лідерство серед країн-постачальниць займає не європейська країна.
Більша частина імпорту - це поставки з Канади. З початку 2020 року Україна закупила мороженого м’яса 1,35 тис. т, сукупною вартістю 2,39 млн дол. США.
За Канадою йдуть Польща і Німеччина: 0,3 тис. т свинини завезли з Польщі та 0,14 тис. т - з Німеччини.
Як зазначають а Асоціації, попит на канадську свинину обумовлений виключно економічними причинами: середньорозрахункова вартість свинячих морожених лопаток, окостів та їх відрубів, завезених з Канади, була дешевша ніж запропонована ціна у країнах ЄС. Так, ціна на канадський продукт коливалася на рівні 1,68-1,86 дол. США за кілограм, в той же час як ціна на свинину з країн ЄС коштувала 3,23 дол. США за кілограм.
Нагадаємо, свинина є одним з продуктів зі списку продуктів харчування, наявність і базові ціни на які контролюватиме під час карантину Мінекономіки.