Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • ЗСУ можуть втратити перевагу у розвідці з дронами, російська армія навчилася придушувати китайські БПЛА — The Guardian

ЗСУ можуть втратити перевагу у розвідці з дронами, російська армія навчилася придушувати китайські БПЛА — The Guardian

Під Бахмутом радіус дії українських безпілотників скоротився до кількох сотень метрів.

2 хв на прочитання11 Квітня 2023, 20:03
Поділитись:

ЗСУ можуть позбутися переваги над російською армією як розвідка за допомогою безпілотників, пише The Guardian. Три оператори дронів, які воюють під Бахмутом, розповіли, що росіяни досягли успіхів у протидії невеликим китайським квадрокоптерам, котрі вони використовують.

Про це розповідають «Важливі історії».

Військові, з якими поговорили журналісти, використовують дрони компанії DJI. За словами трьох операторів, радіус застосування дронів поступово знижується через електронні засоби придушення, які застосовують російські військові.

Військові розповідають, що під Миколаєвом їм удавалося використати безпілотники на відстані до 15 км. Під Бахмутом, куди їхні підрозділи перекинули у грудні-січні, йдеться про кількасот метрів за лінією фронту.

«Лише 500 метрів. І навіть ці 500 метрів складно покрити двома дронами. Максимум один кілометр, а іноді навіть не вдається перетнути кордон [зіткнення супротивників]», — каже оператор на ім'я Ярослав. Оператор Євген додає, що ще у грудні дрони могли залітати на 3 км вглиб російських позицій.

Через зниження радіусу дії дронів операторам доводиться розміщувати свої позиції близько до лінії фронту, іноді — на передньому краї.

«Думаю, через три-чотири місяці [дрони] DJI не можна буде використовувати», — вважає Ярослав. За словами Євгена, дні китайських безпілотників на фронті вважаються.

Одна з головних переваг коптерів, про які говорять оператори, — їхня відносна дешевизна. Проста модель Mavic 3 коштує близько 1750 доларів, складніша Matrice 30T — близько 15 тисяч доларів.

Близько року тому компанія DJI заявляла, що не постачає свої дрони Україні та Росії, оскільки не хоче, щоб вони використовувалися у військових цілях. Однак обидві країни можуть оминати заборону, один зі способів — отримувати безпілотники від третіх країн. The Guardian зазначає, що в Україну китайські дрони поставляються зі США та Європи.

Якщо ЗСУ не зможуть застосовувати на фронті китайські дрони, їх можуть замінити дорожчі крилаті безпілотники. Йдеться, наприклад, про український розвідувальний дрон «Лелека-100» вартістю близько 50 тисяч доларів. Його дальність польоту – близько 100 км.

Також в Україні розробляють дрони-камікадзе, керовані «від першої особи» за допомогою віртуального шолома. Наразі триває робота над партією у тисячу таких безпілотників, проте їх ефективність поки не доведена, зазначає The Guardian. Семюелл Бендетт з американського Центру військово-морського аналізу вважає, що такі безпілотники можуть змінити ситуацію на користь України та допомогти ЗСУ під час контрнаступу.

Нагадаємо, «завдяки безпілотникам більше нема лінії фронту як такої»: експерти розповідають, як змінюється «війна дронів».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023