Знайомтеся: крутий двоюрідний брат трицератопса, названий на честь бога Локі

4 хв на прочитання21 Червня 2024, 18:43
Ось так міг виглядати Lokiceratops rangiformis. Майже як норвезький бог, чи не так? Фото: [M] ZEIT ONLINE; Андрій Атучин для Музею еволюції в Марібо, Данія; ілюстрація Фабріціо Лавецці / Evolutionsmuseet, Кнутенборг

Різноманітність динозаврів недооцінюється. Список улюблених динозаврів може стати ще довшим.

Король ящерів чи ні, але тиранозавр рекс трохи неоригінальний. Брахіозавру якось не вистачає міцності. А велоцираптор, чесно кажучи, просто крихітний, чи не так? На щастя, з'явився новий претендент на нелегкий вибір улюбленого динозавра: той, що дійсно схожий на рок-н-рол. Так би мовити, крутий кузен трицератопса. Про це розповідає Die Zeit.

Цього четверга дослідники представляють світу нового, 78-мільйонного доісторичного гіганта: Lokiceratops rangiformis. Рогатий велетень, майже 7 м завдовжки і такий же важкий, як дорослий африканський слон-бик. У його дзьобоподібній пащі було понад 200 зубів, якими він міг трощити рослини та дрібні гілки.

На відміну від свого молодшого на 12 млн років родича трицератопса, який потрапив у центр уваги завдяки серії фільмів «Парк Юрського періоду», локіцератопс не мав рогу на носі. Натомість у нього є два загострені роги над очима і величезний шийний щиток. Ще два великих вигнутих роги стирчать з верхньої частини цього щита чи коміра на потилиці, наче леза шаблі.

Саме цим рогам новий динозавр завдячує своєю назвою. Це можна перекласти як «рогате обличчя Локі, схоже на оленя». Ця назва натхненна скандинавським богом Локі, суперником Тора, який (принаймні у всесвіті Marvel) не тільки часто з'являється в рогатому головному уборі, а й володіє небезпечними кинджальними лезами. Епітет rangiformis походить від роду тварин Rangifer, від північного оленя та карібу. На думку науковців, роги на нашийнику динозавра, як і роги північного оленя, мають асиметричну форму.

Локіцератопс мав дуже великий комір на потилиці. Його величезний череп можна побачити в Данському музеї еволюції в Марібо. Фото: Музей еволюції/Роздатковий матеріал

Скам'янілі кістки локіцератопса — його череп і частини скелета — були знайдені кілька років тому в ґрунті пустелі Монтана, на півночі США, безпосередньо перед кордоном з Канадою. Їх очистили, дослідили та ретельно зібрали докупи. Зараз динозавр виставлений в Музеї еволюції в Марібо (Данія). Реконструкції виставлені в Музеї природознавства в Солт-Лейк-Сіті та Королівському музеї Онтаріо в Торонто (Канада). Новий вид був описаний в науковому журналі PeerJ.

Локіцератопс тісно пов'язаний з іншими рогатими динозаврами. Однак він, мабуть, наймасивніший у своїй групі, відомій як Centrosaurinae. А роги на його комірі також є найбільшими з усіх знайдених на сьогоднішній день. Але це не єдина причина, чому він такий крутий і дивовижний. Він також багато розповідає про те, як виглядав його світ 78 млн років тому, у Верхній Крейді: барвистий і повний дивних істот.

Він жив у країні, яка наче зійшла з екранів пригодницьких фільмів: Ларамідія. Сьогодні ця територія відповідає смузі на заході Північної Америки, від Аляски до Мексики. У той час Ларамідія була плавучим континентом. Він був відрізаний від найближчого суходолу широким рукавом моря. Локіцератопси жили на сході цього острова. У субтропічному прибережному ландшафті, де він пересувався, ймовірно, були ліси з пальм, папоротей і хвойних дерев, він був вкритий озерами і великими болотами. І, ймовірно, це була гаряча точка еволюції.

78 млн років тому локіцератопси жили на Ларамідії — континенті, повному озер і боліт. Ілюстрація: Фабріціо Лавецці (Fabrizio Lavezzi) / Evolutionsmuseet, Кнутенборг

«Раніше вважалося, що максимум два види рогатих динозаврів могли існувати в одному місці і в один час. Це неймовірно, але ми знайшли п'ять видів, які жили в той самий час», — заявив палеонтолог Марк Ловен з Музею природної історії штату Юта.

Ізольоване розташування Ларамідії могло сприяти тому, що на порівняно невеликій території за короткий проміжок часу розвинулися різні рогаті динозаври. Існували навіть дуже специфічні види динозаврів.

Існувала навіть екологічна ніша для дуже особливих видів — еволюція, мабуть, надала навіть найдикішому головному убору певне призначення. І таким чином «сприяла запаморочливому багатству крейдяних екосистем», каже палеонтолог Джозеф Сертіч зі Смітсонівського тропічного науково-дослідного інституту.

«Орнаменти на черепі є ключем до розуміння різноманітності рогатих динозаврів», — говорить науковець.

Локіцератопси та їхні колеги, ймовірно, мешкали лише на обмеженій території на цьому острові. Це відрізняє їх від більшості ссавців так званої мегафауни, які живуть і сьогодні: великі тварини часто колонізують — або, принаймні, колись колонізували — великі географічні території. Той факт, що так багато видів були ендемічними для Ларамідії, тобто не зустрічалися більше ніде, автори дослідження розглядають як ще одне свідчення того, що різноманітність динозаврів недооцінюється. Список улюблених динозаврів може стати ще довшим.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: