Догори
Дати відгук

Зменшення викидів парникових газів недостатньо для боротьби зі зміною клімату

Необхідна ширша стратегія боротьби зі зміною клімату, включаючи вирішення проблеми чутливості CO2, впливу аерозолів та політичних заходів.

3 хв на прочитання07 Січня 2024, 17:00
Зменшення викидів парникових газів недостатньо для боротьби зі зміною клімату Зменшення викидів парникових газів недостатньо для боротьби зі зміною клімату
Поділитись:

Згідно з нещодавньою статтею в Oxford Open Climate Change , опублікованою Oxford University Press, ефективні стратегії боротьби зі зміною клімату повинні включати більше, ніж просто скорочення парникових газів. Про це йдеться в аналізі кліматичних даних під керівництвом дослідника Джеймса Хансена.

Вчені з 1800-х років знають, що інфрачервоні (парникові) гази нагрівають поверхню Землі та що надлишок парникових газів змінюється як природним шляхом, так і діями людини. 

Роджер Ревелл, який був одним із перших вчених, які вивчали глобальне потепління, писав у 1965 році, що індустріалізація означає, що люди проводять «великий геофізичний експеримент», спалюючи викопне паливо, яке додає вуглекислий газ (CO2 ) у повітря. Вуглекислий газ досяг рівня, якого не існувало мільйони років.

Дослідження, проведене ще 1979 року Національною академією наук США, дійшло висновку, що зростання кількості вуглекислого газу в атмосфері Землі вдвічі за фіксованих льодовикових щитів, імовірно, призведе до глобального потепління на 1,5-4,5°C. Цей діапазон був занадто великим, а тому існувала певна невизначеність щодо затримки потепління.

Це був великий діапазон, і була додаткова невизначеність щодо затримки потепління, спричиненої величезним океаном Землі. Ця нова стаття переоцінює чутливість клімату на основі покращених палеокліматичних даних, виявляючи, що клімат є більш чутливим, ніж зазвичай передбачається.

Їхня найкраща оцінка подвоєного CO2  – це глобальне потепління на 4,8°C, що значно перевищує найкращу оцінку Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату на 3°C.

Тепер учені припускають, що після 2010 року і скорочення рівня аерозолів в атмосфері Землі, глобальне потепління лише прискорюватиметься і незабаром рівень природної мінливості клімату буде перевищено. Дані вчених свідчать, що з 1970 по 2010 роки швидкість глобального потепління Землі за десятиліття становила 0,18°C, проте з 2010 року вона збільшилася до 0,27°C за десятиліття. Таким чином, учені припускають, що ми подолаємо рубіж потепління Землі на 1,5°C вже цього десятиліття, а рівень 2°C буде досягнуто протягом наступних двох десятиліть.

У заключному розділі Хансен описує свою точку зору, засновану на десятиліттях досвіду спроб вплинути на політику уряду.

◼️ По-перше, досягнення швидкого скорочення викидів парникових газів вимагає підвищення внутрішньої плати за викиди вуглецю;

◼️ по-друге, буде потрібна підтримка ядерної енергетики на додаток до поновлюваних джерел енергії;

◼️ по-третє, розвиненим країнам необхідно співпрацювати з країнами, що розвиваються, щоб допомогти їм досягти енергетичного шляху, необхідного для розв'язання кліматичної проблеми.

«Ми живемо на планеті з кліматом, який характеризується запізнілою реакцією, що є рецептом несправедливості між поколіннями. Молоді люди повинні зрозуміти цю ситуацію та дії, необхідні для забезпечення світлого майбутнього для себе та своїх дітей», - сказав Хансен.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost
Як підняти тиск в домашніх умовах без пігулок і ліків
Як підняти тиск в домашніх умовах без пігулок і ліків
2 хв на прочитанняВчора
Швейцарський армійський ніж Victorinox. Фото: V & A
Швейцарський виробник армійських ножів випустить серію без леза: ось у чому справа
3 хв на прочитанняВчора
Звільнено Кубракова та міністра агрополітики Сольського Корупційні скандали
Рада звільнила віцепрем’єра Кубракова та міністра агрополітики Сольського: причини
2 хв на прочитанняВчора
Щеплення вакциною Негативні побічні ефекти Вакцинація
В Україні не зафіксовано несприятливих подій після щеплення вакциною AstraZeneca і Pfizer
1 хв на прочитанняВчора
Але є й позитивна тенденція: науковці з’ясували, що дистанційне навчання в умовах пандемії не було втраченим часом
3 хв на прочитанняВчора
Знайдено вакцину від раку: вчені знайшли спосіб вилікувати пухлину мозку
1 хв на прочитанняВчора
Що люблять лілії: 6 правил догляду, завдяки яким вони будуть пишними, великими та яскравими
1 хв на прочитанняВчора
Рослини-«вбивці» на присадибній ділянці: бузок та ще 8 кущів і дерев, які можуть зменшити урожай
1 хв на прочитання08 Травня 2024