Догори
Дати відгук

Зіпсувати практично неможливо: картопля по-французьки з м’ясом — рецепт у духовці на сметані

Ідеальна страва у випадку, якщо до вас раптово завітали гості.

3 хв на прочитання30 Жовтня 2024, 07:24
Фото: Максим Нікітін Фото: Максим Нікітін
Поділитись:

Неймовірно смачна картопля по-французьки з м’ясом у духовці підійде не лише на обід чи вечерю, а й на святковий стіл: день народження, Новий рік, Різдво чи будь-яке інше свято. Ця м’ясна запіканка дуже ситна, її можна приготувати на велику компанію — голодним ніхто не залишиться. До того ж це заощадить ваш час, адже вона замінить вам 2 страви відразу: основну страву та гарнір, тому вона не потребує жодних додатків, хіба що чудово підійде салат зі свіжих овочів, без майонезу.

Ця картопля по-французьки давно полюбилася українцям простотою у приготуванні й доступністю, а ще вона дуже смачна й ситна, та й назва гарна — її можна вважати по-королівськи вишуканою. Картопля по-французьки — ідеальна страва у випадку, якщо до вас раптово завітали гості: можна швиденько поставити деко у духовку та йти розважати гостей, поки страва спечеться.

Картоплю по-французьки від Максима Нікітіна приготує навіть новачок — зіпсувати її практично неможливо. Таку страву можна приготувати порційно у горщиках — тоді доведеться порізати м’ясо на шматочки, а все інше залишити незмінним.

Інгредієнти:

картопля — 1,5 кг;

свинина — 400 г;

цибуля — 2 середні;

твердий сир — 200 г;

сметана;

олія;

сіль, перець — до смаку.

Приготування.

Картоплю порізати кружальцями, посолити, поперчити, перемішати.

М’ясо порізати тонкими скибками, цибулю півкільцями.

Сир потерти на грубій тертці.

Деко намазати олією, не оминаючи країв.

Викласти шар порізаного м’яса, посолити, поперчити.

Зверху покласти кружальця картоплі. Змастити її сметаною.

Поставити у розігріту до 200 °С духовку. Запікати 40 хвилин.

Дістати, посипати картоплю тертим сиром, повернути назад у духовку ще на 10-15 хвилин, аби сир розплавився й зазолотився.

Подавати в гарячому вигляді посипавши зеленню цибулі та кропу, можна додати ще гілочку розмарину, а перед самою подачею викладіть половинки оливок.

Можете відійти від класичного рецепту і додати помідори, але обирайте щільніші. М’ясо краще обрати без жиру та прожилків і добре відбити для соковитості та ніжності. Для цього помістіть його в пакетик, а вже тоді починайте відбивати. Якщо нема спеціального молоточка, зробіть це тильною стороною ножа. Заздалегідь обсмажте шматочки свинини на великому вогні, буквально по кілька секунд, для золотистої скоринки — так ваша страва набуде ще кращого смаку. А щоб вона не розпадалась, першим шаром кладіть м’ясо.

Для пікантності можна додати до сметани натертий плавлений сирок або ж бринзу. Запікати потрібно в добре розігрітій духовці. Сир можна обрати 2 різних види. Таку страву можна зробити навіть рибною — так у вас з’явиться дві улюблених запіканки. Додавати можна не лише томати, а й гриби, соуси чи інші інгредієнти.

До речі, м’ясо можна різати й на невеликі шматочки, цибулю теж можна подрібнити довільно, проте найкращий варіант — це півкільця: так вона буде більш соковита. Ще можна змішати її з натертою морквою. А щоб картопля, вийшла ароматна, перед викладанням змастіть сумішшю оливкової олії та сухої зелені чи спецій. З м’ясом можна зробити те саме, а за бажання додати дрібно нарізаний гострий перець чилі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Інвазивні комахи-шкідники загрожують аграрному сектору Європи внаслідок зміни клімату. Фото: dpa
Кліматичні зміни сприяють поширенню сільськогосподарських шкідників
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Фарширована картопля з куркою в духовці — проста й водночас смачна та ситна страва, яка швидко готується
2 хв на прочитання9 годин тому
Нова угода про судноплавство в Чорному морі може покращити безпеку українських портів
Україна очікує позитивного впливу від угоди про безпеку судноплавства в Чорному морі
1 хв на прочитанняВчора
Ціни на яйця в Україні: прогноз на Великдень і подальше зниження
Ціни на яйця в Україні зростуть перед Великоднем, але можуть впасти на 20-30% до кінця квітня
1 хв на прочитанняВчора
Яблучний пиріг із родзинками «Домашній» — зовсім простий у приготуванні й дуже смачний
1 хв на прочитанняВчора
Євросоюз хоче стримати обсяги імпорту агропродукції з України
1 хв на прочитання29 Березня 2025
Україна у березні знизила експорт зерна
1 хв на прочитання29 Березня 2025
Яблучний пиріг із заварним кремом — смакує ще теплим, однак наступного дня стає ще смачнішим
2 хв на прочитання29 Березня 2025
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Кавові машини на роботі шкодять здоров’ю, але не всі однаково — дослідження
3 хв на прочитання32 хвилини тому
Енергетична криза в Україні: дисбаланс сонячної генерації завдає мільйонних збитків
Україна зазнає мільйонних збитків через дисбаланс у енергосистемі
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенеровано ШІ
Зміни клімату: не все так однозначно? Ось про що свідчить новий звіт Всесвітньої метеорологічної організації
7 хв на прочитання2 години тому
Зображення створене ШІ
Лазерна епіляція: чому настільки популярна
3 хв на прочитання2 години тому
Води мало, але її можна опріснити чи використати повторно: ЄС та Йорданія об'єднують зусилля
3 хв на прочитання3 години тому
Забруднення земель сільськогосподарського призначення та лісового фонду на Чигиринщині
1 хв на прочитання4 години тому
ВООЗ має урізати бюджет на 20 % та скоротити завдання і персонал після виходу США
2 хв на прочитання5 годин тому
Рух за "покращення людини": між науковим проривом і шарлатанством
2 хв на прочитання7 годин тому