Догори
Дати відгук

Зелений чай може знизити ризик інсульту: результати дослідження

За даними японських учених, ризик інсульту на 62% може знизити зелений чай.

2 хв на прочитання22 Липня 2022, 06:50
Поділитись:

У дослідженні, проведеному фахівцями з Університету Осаки в Суйті, виявили, що цей напій особливо корисний для запобігання небезпеці інсульту.

Зазначимо, це захворювання небезпечне не тільки для літніх. Чверть усіх інсультів вражають людей віком до 65 років. Це, як правило, особи з підвищеним артеріальним тиском або високим рівнем холестерину.

Лікарі пояснюють, що коли артеріальний тиск досягає певного порога, підвищується ймовірність утворення тромбів, які можуть перешкоджати надходженню крові до мозку. З іншого боку, високий рівень холестерину сприяє утворенню бляшок в артеріях, які можуть відриватися і блокувати судини, що ведуть до мозку.

Таким чином, запобігання ризику інсульту зазвичай призводить до зниження ризику обох вищезгаданих станів.

Дослідження, учасниками якого стали японці, які пережили інсульт, показало: у тих, хто щодня випивав щонайменше сім чашок зеленого чаю, ризик смерті знижувався на 62% порівняно з людьми, які не вживали цей гарячий напій.

Фахівці вивчили дані понад 46 000 японців віком від 40 до 79 років. У вибірку увійшли люди, які перенесли серцевий напад чи інсульт, або ні те, ні інше.

Респонденти повинні були заповнити анкети про спосіб життя, історію хвороби та дієти, включаючи споживання чаю та кави.

Дослідники відзначили, що часте споживання зеленого чаю, як правило, корелює з великим споживанням риби, фруктів та соєвих бобів.

Автор дослідження доктор Хіроясу, професор японського Університету Осаки в Суйті, зазначив: “Важлива відмінність у тому, що в японській культурі зелений чай зазвичай готують, заварюючи на воді і без цукру. Найздоровіший спосіб приготування такого напою – без додавання непотрібної кількості цукру”.

Результати дослідження показують, що споживання зеленого чаю призводить до значного зниження систолічного артеріального тиску та загального холестерину ЛПНЩ.

Однак, японські вчені не виявили, які аспекти зеленого чаю дали такі результати.

У той же час, за даними Harvard Health (США), основними корисними для здоров’я речовинами, що містяться в чаї, є поліфеноли, особливо катехін та епікатехін.

Було висловлено припущення, що молекули катехінів у зеленому чаї допомагають запобігти судинним захворюванням, таким як інсульт, завдяки їхній антиоксидантній та протизапальній дії. Зазвичай вони можуть блокувати виникнення таких станів, як гіпертонія.

Відомо, що солодкі йогурти, червоне м’ясо та випічка збільшують ризик інсульту.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
В Україні відкликають дитяче пюре Gerber через токсин
В Україні відкликають дитяче пюре Gerber через виявлення небезпечного токсину
2 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Медичний прорив: у Тайвані вперше успішно пересадили серце, яке продовжувало битися
1 хв на прочитання18 Квітня 2025
Медицина в Україні: бюджет, Доступні ліки, реформи
Україна суттєво збільшує фінансування медицини та розширює доступ до ліків
2 хв на прочитання18 Квітня 2025
Кабмін призначив нових заступників у Міненерго та очільницю ДАРТ
Кадрові перестановки в уряді: нові призначення в енергетиці та туризмі, звільнення у МОЗ
1 хв на прочитання18 Квітня 2025
Міжнародна угода про запобігання пандеміям ВООЗ: глобальний крок до безпеки чи компроміс із обмеженнями?
6 хв на прочитання18 Квітня 2025
Продавав сигарети у зіп-пакетах: фігуранту повідомлено про підозру
1 хв на прочитання17 Квітня 2025
В Одесі розпочали реконструкцію інклюзивного пляжу на 11-й станції Великого Фонтану
1 хв на прочитання17 Квітня 2025
Чистий четвер: очищення тіла, душі та дому перед Великоднем
2 хв на прочитання17 Квітня 2025