Український кулінар Євген Клопотенко розробив чотиритижневе меню для шкіл, складене за участі дитячих дієтологів та технологів. Відбулася дегустація меню. Для цього запросили дітей скуштувати страви. На заході була присутня перша леді Олена Зеленська. У складі робочої групи були також представники МОЗ, МОН, Держпродпоживслужби.
"Там близько сотні нових рецептів для сніданків, полуденків, обідів, підвечірків та вечерь. Всі ці рецепти вже скомбіновані в повноцінні прийоми їжі", — зазначив шеф-кухар Клопотенко в Facebook.
За його словам, тепер школам не треба буде самим складати меню, адже у них будуть готові технічні картки. Клопотенко впевнений, що це полегшить роботу працівникам шкільних їдалень, а також стане гарантією, що діти будуть отримувати їжу, яка добре поєднується між собою та є різноманітною.
Перша леді Олена Зеленська анонсувала проведення презентації меню для широкого загалу наступного місяця.
"Для нас було важливо й цікаво почути відгуки учнів. Бо дуже хочеться зробити так, щоб вони з’їдали, а не викидали свої сніданки, обіди, полуденки чи вечері. Зворотний зв’язок отримали, деякі страви доопрацьовуємо", — сказала вона.
Своєю чергою головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що у шкільному меню, відповідно до рекомендацій ВООЗ, обмежено добову кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, а також виключені деякі види продукції.
До слова, ми вже писали про те, що українських дітей у школах в цьому році годуватимуть по-новому та з користю для здоров'я.
У 2020 році відбулися законодавчі зміни, які дадуть можливість реформувати систему шкільного харчування. Зокрема, торік затвердили оновлений Санітарний регламент, нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу продуктів в школах, розробили методичні вказівки щодо закупівлі продуктів, а також подали на розгляд Кабміну нові норми та порядок організації харчування школярів.
Раніше ми позповідали, які 7 способів поліпшать роботу кишківника та підвищать кількість корисних бактерій.