Догори
Дати відгук

Які 7 способів поліпшать роботу кишківника та підвищать кількість корисних бактерій

Відомий німецький лікар повідомила, що весь секрет — у різноманітті їжі.

2 хв на прочитання31 Грудня 2020, 07:20
Поділитись:

Здоровий стан кишкової мікрофлори сприяє захисту від ожиріння, алергії, діабету та навіть від недоумства, — про це заявила німецький лікар і професор Міхаела Акст-Гадерманн, повідомляє видання Freundin.

Лікар дала кілька порад про те, як поліпшити стан кишкової мікрофлори. Вона передусім порекомендувала якомога різноманітніше харчуватися. Бо чим різноманітніше ми готуємо та їмо, тим різноманітнішою стає кишкова флора, каже експерт.

Споживати продукти з пребіотиками. Інулін, олігофруктоза та галактоолігосахариди — це пребіотики, які містяться в їжі та сприяють розвитку кишкової флори. Порада медика: для поповнення пребіотиків потрібно включати в раціон вівсянку, цибулю-порей, бобові, каву та зелений чай.

Не захоплюйтесь низьковуглеводним харчуванням. Багатовуглеводні продукти безжально викреслюються з харчування, однак вуглеводна клітковина є улюбленою стравою корисних кишкових бактерій. З цієї причини потрібно вживати у помірній кількості зерно, рис і холодну картоплю.

М'ясні та молочні продукти — у помірній кількості. Якщо раціон людини вирізняє велика кількість білків і низька кількість вуглеводів, така одностороння форма харчування може негативно позначитися на стані кишкової мікрофлори. М'ясо та молочні продукти цілком можуть бути частиною раціону, але вживати їх необхідно тільки у помірних кількостях, каже лікар.

Не боятися бруду у повсякденному житті. Чим стерильніше середовище людини, тим частіше в неї виникає алергія або астма. Кишкові бактерії тільки раді невеликій кількості бруду, стверджує професор. Проникаючи в організм, мікроби осідають у кишківнику і «тренують» його — зміцнюючи імунну систему.

Обережніше з антибіотиками. Ці ліки не розрізняють корисні та небезпечні кишкові бактерії, однаково ефективно знищують і ті, й інші.

«Використовуйте антибіотики тільки в разі крайньої потреби. Після антибактеріальної терапії на відновлення кишкової флори йде від трьох місяців до року», — попередила Акст-Гадерманн.

Уникати штучних підсолоджувачів. Хоча в них менше калорій, вони призводять до порушення кишкової флори, що, своєю чергою, може спричинити діабет, порушити метаболізм цукру та сприяти набору ваги.

Жити в гармонії з біологічним годинником. Відсутність сну, активності чи діяльність у нічний час змінює на гірше стан кишкової флори. Відповідно, щоб поліпшити роботу кишківника, потрібно покінчити зі звичкою не спати вночі, підкреслила фахівець. 

Нагадаємо, що науковці знайшли спосіб вилікувати серцеву недостатність.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання28 хвилин тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитаннягодина тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання3 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання5 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому