Догори
Дати відгук

Зелена енергія убезпечить світ від «нафтогазового фашиста» Путіна – кліматологи

Зрозуміло, що ми не можемо продовжувати так жити далі, це знищить нашу цивілізацію.

2 хв на прочитання09 Березня 2022, 19:04
Поділитись:

Спалювання нафти, газу й вугілля не лише поставило під загрозу щонайменше половину планети, яку безпосередньо зачеплять наслідки кліматичної катастрофи. Торгівля горючими копалинами ще й забезпечила Росії можливість розв’язання повномасштабної війни в Європі.

На це вказує Світлана Краковська, одна з провідних українських кліматологів, яка очолює українську делегацію в Міжурядовій групі експертів з питань зміни клімату (IPCC), повідомляє Хмарочос.

Команда Краковської працювала над звітом IPCC, який вийшов 28 лютого, в умовах війни. Хтось мусив сховатися в укриття від російських бомб, що падали на Харків, хтось вирішив виїхати з країни, інтернет-зв’язок переривався. Сама Краковська перебуває в Києві зі своїми чотирма дітьми; під час одного з обстрілів ракета влучила у сусідній будинок. Однак науковиця вирішила лишатися в українській столиці до останнього.

«Я почала розмірковувати над паралелями між кліматичними змінами та цією війною, й очевидно, що коріння обох цих загроз людству полягає в горючих копалинах», — вважає кліматологиня.

Новий звіт IPCC виявився безпрецедентно песимістичним, у ньому йдеться про те, що наслідки зміни клімату будуть гіршими, ніж раніше вважалося.

«Спалювання нафти, газу та вугілля призводить до потепління та його наслідків, до яких ми маємо пристосуватися. А Росія продає ці ресурси, використовуючи гроші на зброю. Інші країни залежні від цих джерел енергії. Це війна горючих копалин. Зрозуміло, що ми не можемо продовжувати так жити далі, це знищить нашу цивілізацію», — зазначає Краковська.

Війна в Україні підштовхнула західні країни до рішучіших кроків. США вже заявили про відмову від російських ресурсів, а Велика Британія збирається зробити це протягом року. Однак ці країни купують в Росії лише 6-8% від усього імпорту нафтопродуктів. Європа значно більше енергетично залежна: 40% газу — російський.

Але ж відмова Америки від російського газу означатиме видобування більших обсягів газу всередині країни. Такий вихід критикують кліматологи.

«Вирішення кризи за допомогою індустрії горючих копалин лише на довгі роки укріпить таких нафтогазових фашистів, як Володимир Путін, — вважає Джамаль Раад, виконавчий директор групи Evergreen Action. — Доки наша економіка залежна від горючих копалин, ми лишатимемося у владі нафтодиктаторів, які використовують свій вплив на вартість енергоносіїв як зброю».

Він наголошує на необхідності повної заміни нафти та газу альтернативними джерелами — сонячною та вітровою енергією.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.