Догори
Дати відгук

Збережіть здоров'я і молодість: що не варто робити людям після 60

. Дослідження показали, що самотність може збільшити ризик деменції літніх

3 хв на прочитання24 Грудня 2022, 17:45
Поділитись:

У міру дорослішання наше тіло старіє швидше, ніж раніше. Варто пам'ятати про те, що деякі наші звички можуть тільки негативно відображатися на здоров'ї.

Не дозволяйте собі бути самотніми

Самотність це не просто погано - вона може зруйнувати найважливіші системи вашого тіла. Дослідження показали, що самотність може збільшити ризик деменції літніх людей на 50%. І здоров'я мозку не є єдиною загрозою: недавнє фінське дослідження показало, що чоловіки, які повідомили про те, що вони відчували себе самотніми протягом двох десятиліть, частіше діагностували рак - і їх результат був гіршим. Самотність викликає стресову реакцію в організмі, яка може привести до запалення і ослаблення імунної системи. Намагайтеся регулярно спілкуватися з друзями і близькими, приєднуватися до груп діяльності або стати волонтером.

Не пропускайте вакцинацію

Переконайтеся, що ви отримуєте всі рекомендовані вакцини для людей старше 60 років (ймовірність госпіталізації або смерті від таких хвороб, як грип або пневмонія, збільшується з віком). CDC стверджує, що кожен дорослий повинен щорічно проходити вакцинацію від грипу , і люди старше 60 є пріоритетною групою. CDC також рекомендує дві вакцини проти пневмококової пневмонії для людей 65 років і старше і дві дози вакцини проти оперізуючого лишаю людям старше 50 років.

Не забувайте про кров'яний тиск

Ваш кров'яний тиск є одним з найважливіших наборів цифр, які вам потрібно знати (і регулярно перевіряти його). Американська кардіологічна асоціація стверджує, що він повинен бути 120/80 або нижче. (За даними Гарвардської медичної школи , це означає, що більше 70 відсотків чоловіків старше 55 років технічно мають високий кров'яний тиск.) З часом високий кров'яний тиск може послабити стінки кровоносних судин, значно збільшуючи ризик інсульту, серцевого нападу і недоумства. 

Не відмовляйтеся від регулярних вправ 

З віком більшість з нас, як правило, стає менш активними, саме в той час, коли нашому тілу потрібно, щоб ми більше рухалися. Експерти кажуть, що регулярні вправи покращують м'язовий тонус і масу, зменшують втрату кісткової маси, покращують пам'ять, прискорюють обмін речовин і покращують сон. З іншого боку, малорухливий спосіб життя збільшує ризик ожиріння, діабету 2 типу, інсульту, серцево-судинних захворювань і деменції. В Американської Асоціації Серця рекомендує 150 хвилин вправ середньої інтенсивності (або 75 хвилин інтенсивних вправ) щотижня. Деякі приклади вправ середньої інтенсивності включають швидку ходьбу, танці або садівництво; до енергійних вправ відносяться біг, плавання, піші прогулянки або їзда на велосипеді.

Не пийте занадто багато

Недавнє дослідження показало, що 10 відсотків людей старше 65 років вживають алкоголь у великих кількостях, тобто випивають чотири або більше порцій за один присід. Надмірне вживання алкоголю збільшує ризик раку і серцевих захворювань в будь-якому віці, але в міру дорослішання з'являється ще більше причин для помірності. З віком зменшується безжирова маса тіла і слабшають кістки; п'яне падіння в 60 років може завдати набагато більшої шкоди, ніж в 40 років. А старіння вимагає тривалого прийому ліків, які можуть привести до небезпечної взаємодії з алкоголем. Щоб залишатися здоровим, пийте помірно або утримайтеся. Експерти кажуть, що жінкам слід вживати не більше одного алкогольного напою в день, а чоловікам слід обмежитися двома.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання2 хвилини тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання56 хвилин тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання2 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання3 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання4 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання4 години тому