Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Зараз, після стратегічної невдачі російських військ під Бахмутом, у ЗСУ найкращі шанси досягти успіху — Гіркін (Стрєлков)

Зараз, після стратегічної невдачі російських військ під Бахмутом, у ЗСУ найкращі шанси досягти успіху — Гіркін (Стрєлков)

Тепер російським військам слід чекати на «хід у відповідь» від українців.

4 хв на прочитання22 Травня 2023, 07:22
Скрін Scribble Maps Скрін Scribble Maps
Поділитись:

У російському інфопросторі всіляко піарять («бахмутську операцію»), щоб увінчати лавровим вінком переможця власника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина, проте завершення штурму Бахмута росіянам святкувати не варто. Таку думку висловив міжнародний терорист, колишній полковник ФСБ, перший «міністр оборони ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков).

Він наголошує, що після «принизливих осінніх поразок, що ледь не перейшли в катастрофу в Харківській області» — спочатку скорочення, а далі і повного залишення Херсонського плацдарму під натиском ЗСУ — ЗС РФ, провівши часткову «недомобілізацію» («оскільки правовий її статус виявився зовсім незрозумілий і вона обмежилася лише призовом до армії 250-300 тисяч осіб»), спробували під час зимової кампанії (що поступово перейшла у весняну) «взяти реванш» на Донбаському фронті. Саме і лише Донбаською (Донецько-Луганською). Гіркін вважає, що ще раніше (навесні 2022 року — після «деескалації») Кремль узяв курс на «заморожування конфлікту через компромісний договірняк з партнерами». Тому ні про які наступи вглиб України не йдеться взагалі — «хай би які стратегічні перспективи вони обіцяли».

Терорист констатує, що починаючи з кінця квітня 2022 року всі наступальні операції ЗС РФ проводили тільки на Донбасі. Навіть зайнявши частину Харківської області по лінії Сіверського Дінця («наступати на захід від нього не збиралися»), рухалися лише на південь — на найсильніше укріплену Слов'янсько-краматорську агломерацію.

На думку Гіркіна, починаючи наступ на Донбасі пізньої осені 2022 року, російське командування знову намагалося вирішити для політичного керівництва завдання «повністю звільнити Донбас і приступити до торгу з київськими і дорогими західними партнерами, щоб нав'язати їм "статус-кво": Крим, Донбас і коридор до Криму — за нами, на більше не претендуємо"».

Терорист констатує, що це завдання за сім місяців кровопролитних боїв («на багатьох ділянках — під Авдіївкою та Мар'їнкою, наприклад, практично безперервних») не вирішена навіть частково.

«І те, що "Вагнеру" — до середини зими ц.р. "за розрядом люкс" — усе-таки (ціною майже повної втрати власної піхоти) в ході багатомісячної м'ясорубки вдалося "віджати" два містечка — Соледар і Бахмут — це єдина тактична перемога. А у зв'язку з повним провалом стратегічного завдання — взяття Бахмута і подають, як "вінець полководницького мистецтва" й "епохальну битву всесвітньо-історичного значення"», — нарікає Гіркін.

Він зазначає, що загалом операція завершилася стратегічною невдачею російських військ. Адже ЗСУ не витіснено з Донбасу за всіма основними напрямками, по більшості напрямків — не зрушили з місця взагалі. Тимчасом у ході наступу ЗС РФ витратили багато навченої живої сили, вичерпали майже до дна запаси озброєння, спорядження та боєприпасів, необхідні для подальших наступальних операцій.

«Тому "дотиску" Бахмута приділялася підвищена увага всі останні 2 місяці — треба було досягти хоч якогось результату "для пропаганди", щоб потім "перевести дух"... Ось, типу, перемогли... І вчора зупинилися відразу на околиці Бахмута, щойно до неї доповзли — далі сил іти нема...» — говорить терорист.

Він наголошує, що тепер росіянам слід чекати на «хід у відповідь» від ЗСУ. На його думку, українці атакуватимуть незабаром, бо зараз мають найкращі шанси досягти успіху.

«Найкращі ударні частини ЗС РФ — виснажені багатомісячними боями. Запас боєприпасів – мінімальний. Якщо, наприклад, ворог вибере для атаки Донецький фронт (наприклад, на Маріупольському напрямку) — то його зустрінуть сильно пошарпані та "проріджені" перекидами резервів до Бахмута частини та підрозділи. А якщо він зважиться наступати на Запорізькому фронті, то може не турбуватися за стабільність своєї оборони на Слов'янсько-Краматорському напрямку та під Авдіївкою», — міркує Гіркін.

З огляду на всі обставини він вважає «перемогу під Бахмутом» насамперед «непотрібною» (через відволікання на непридатний об'єкт), а по-друге, Пірровою.

«Вона не коштувала витрачених на неї сил і засобів навіть приблизно», — переконаний терорист.

Нагадаємо, «момент зміни підрозділів буде зручним для атаки України»: Пригожин хоче піти із Бахмута, експерти називають два можливі сценарії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: Clemens Ratschan
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитанняхвилину тому
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання24 хвилини тому
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитаннягодина тому
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитаннягодина тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання2 години тому
Чим підживити абрикос навесні — найкраще добриво
1 хв на прочитання3 години тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання4 години тому
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання4 години тому