Догори
Дати відгук

Запущено газопровід між країнами Балтії та Польщею, вартістю у майже 500 млн євро

Він з'єднує газові ринки Литви, Латвії, Естонії та Фінляндії з Європейським Союзом.

3 хв на прочитання07 Травня 2022, 10:24
Поділитись:

Запущено один із найважливіших стратегічних проектів Литви за останнє десятиліття – магістральний газопровід (GIPL) між Литвою та Польщею, що коштував майже 500 млн євро.

Як повідомив оператор системи транспортування природного газу – литовська компанія Amber Grid, перші фізичні та комерційні потоки газу були передані новим газовим з'єднанням у неділю.

У повідомленні йдеться, що 508-кілометровий трубопровід GIPL, що з'єднує Литву і Польщу, ефективно розширить європейський газовий ринок за рахунок інтеграції країн Балтії та Фінляндії. Зацікавленість у використанні GIPL із самого початку демонстрували результати аукціонів із продажу місячної газотранспортної потужності з перемички GIPL, що відбулися у другій половині квітня.

На першому аукціоні, що відбувся 19 квітня, було продано невелику кількість потужностей у напрямку Литви, а на другому аукціоні, що відбувся 27 квітня, у напрямі Литви було продано третину технічних потужностей GIPL у напрямку Польщі.

Аукціони проходили на платформі резервування потужностей GSA, яка дозволяє учасникам газового ринку спільно резервувати потужності з транспортування газу в литовській та польській системах. З початком роботи трубопроводу GIPL щоденні аукціони потужності організовуватимуться щодня.

«Вперше в історії країн, після тривалого періоду реалізації підключення GIPL, газопроводом GIPL йде газ. Сьогодні його переправляють до Польщі, але залежно від потреб учасників ринку, його направлятимуть як до Литви, так і до Польщі. Це особливо важлива подія в історії розвитку енергетичної незалежності Литви та Польщі, особливо у контексті безпеки газопостачання», - заявив генеральний директор Amber Grid Нямунас Бікнюс.

Церемонія відкриття газопроводу GIPL відбудеться 5 травня у Литві, на неї запрошені президенти Литви, Польщі та Латвії, комісар Євросоюзу з енергетики, міністри країни Балтії та Польщі, відповідальні за енергетику, голови операторів систем передачі газу Литви та Польщі, які реалізували проект.

Газопровід, прокладання якого у Литві завершилося на початку цього року, з'єднує газові ринки Литви, Латвії, Естонії та Фінляндії з Європейським Союзом. Його загальна довжина становить 508 км, із них 165 км прокладено у Литві та 343 км у Польщі.

До 30 вересня, коли закінчиться цей газовий рік, постійна пропускна спроможність газопроводу становитиме 230 тисяч. кубометрів на годину, або 2,6 ГВтч, що еквівалентно 2 млрд. кубометрів на рік, або 22,5 ТВтч.

Проект GIPL реалізований компанією Amber Grid разом із польським оператором газотранспортної системи Gaz-System. Сталеві труби для газопроводу в Литві на 26,4 млн. євро (без урахування ПДВ) поставила польська компанія Izostal, а прокладку приблизно за 80 млн євро здійснила компанія Alvora разом із Siauliu dujotiekio statyba.

До слова, війна в Україні переходить у нову фазу — Олексій Арестович.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.