Шукаєте щось нове та смачне для свого обіду чи вечері? У цьому рецепті ми пропонуємо вам спробувати справжню італійську класику — запіканку з макаронів із фаршем і баклажанами. Це поєднання смаків і текстур створює неперевершений досвід гастрономічного насолоди з ароматом італійських трав і смаком натуральних інгредієнтів.
Інгредієнти:
філе куряче (або будь-який готовий фарш) — 150-200 г;
макарони — 200 г;
баклажан або кабачок (середнього розміру) — 1 шт.;
помідор (середнього розміру) — 1 шт.;
перець болгарський (середнього розміру) — 0,5 шт.;
цибуля ріпчаста (середнього розміру) — 1 шт.;
бульйон м'ясний (гарячий) — 100-150 мл;
олія оливкова (для смаження та змащування форми) — 100 мл;
сир (твердий або напівтвердий) — 130 г;
молоко (холодне) — 300 мл (+ запас);
борошно пшеничне — 100 г;
масло вершкове — 35 г;
томатна паста — 1 ч. ложка з гіркою;
орегано сушений — 1,5 ч. ложки;
мускатний горіх мелений — 0,5 ч. ложки (або до смаку);
сіль за смаком;
перець чорний мелений — за смаком.
Приготування.
Баклажан нарізати кружальцями чи кубиками. Перекласти в миску, посолити, перемішати і поставити під гніт на той час, який знадобиться для підготовки інших інгредієнтів.
З курячого філе вирізати все зайве. Промити, обсушити, порізати середніми шматочками та викласти в чашу блендера.
Цибулю нарізати крупно і додати в блендер до курки.
Вміст блендера посолити й поперчити. Зробити фарш. (Також можна зробити фарш з іншого м'яса чи взагалі купити готовий.)
Один середній помідор нарізати кубиками та скласти в окрему миску.
Половину середнього болгарського перцю нарізати невеликими шматочками та викласти до помідора.
Додати до помідора із солодким перцем сухе орегано (можна замінити чебрецем, майораном, базиліком або сумішшю прованських трав) і томатну пасту. Перемішати, але без фанатизму.
У сковороді на оливковій олії обсмажити фарш із цибулею до ступеня, який вам подобається, ретельно розбиваючи грудочки.
У сковороду до фаршу додати помідори із солодким перцем, добре перемішати й обсмажити ще кілька хвилин, періодично помішуючи.
Коли фарш із овочами «подружилися», залити їх 100-150 мл будь-якого гарячого підсоленого бульйону. Тушкувати до повного википання бульйону.
Фарш після тушкування має бути вологим і соковитим, але рідини в ньому не повинно залишатися.
Приступити до приготування соусу бешамель.
Сир натерти на дрібній тертці.
У ковшику чи сковороді попряжити 35 г вершкового масла на повільному вогні, щоб воно плавилося, але не кипіло.
Додати до розтопленого масла 30 г борошна, добре перемішати. Довести суміш до невеликого кипіння й обсмажити борошно в олії кілька хвилин. Зняти з вогню.
Малими порціями почати додавати в суміш борошна й олії холодне молоко.
Після кожного додавання добре перемішувати, домагаючись однорідності маси та відсутності грудочок.
Коли додали і розмішали молоко, повернути посудину на середній вогонь і трохи уварити соус, постійно помішуючи, до густоти нежирної сметани.
Додаємо мускатний горіх, сіль і чорний мелений перець. Добре перемішати.
Додати 2/3 від загальної кількості натертого сиру і добре вмішати його в соус. Сир сильно загущує соус, тому, якщо виходить густувато, можна додати ще молока. Накрити соус кришкою та прибрати з вогню.
Злити з баклажанів рідину, що утворилася, промити їх у холодній воді, обсушити й обваляти в борошні.
Обсмажити баклажани у сковороді на оливковій олії до золотистості.
Викласти обсмажені баклажани зі сковороди на серветки чи паперові рушники, розкладені на тарілці. Зверху промокнути баклажани від зайвої олії ще одним паперовим рушником.
Макарони відварити в підсоленій воді до напівготовності.
У зварені макарони додаємо 2/3 частини приготованого соусу бешамель і добре перемішати.
Духовку розігріти до 200 °С.
Почати збирати запіканку. Форму для запікання змастити оливковою олією.
На дно форми викласти половину макаронів із соусом, розрівняти.
На макарони викласти половину баклажанів, розподілити.
На баклажани викласти весь фарш, теж розподілити та розрівняти.
На фарш викласти другу половину баклажанів.
На баклажани — другу половину макаронів. Полити зверху соусом бешамель, що залишився, і розмастити.
Зверху посипати третиною тертого сиру, що залишився.
Відправити макарони з фаршем та баклажанами в розігріту духовку на 30 хвилин. Наприкінці запікання можна увімкнути режим конвекції, щоб утворилася сирна скоринка.
Запіканка з макаронів із фаршем і баклажанами в італійському стилі готова. Щоби шматочки запіканки після розрізання тримали форму, потрібно дати їй охолонути після духовки 10 хвилин.
Смачного — і не бійтесь експериментувати!
Більше новин читайте на GreenPost.