Догори
Дати відгук

Замість м’яса в піст їмо сочевицю — як її готувати

Сочевиця добре засвоюється організмом і прискорює метаболізм. Її рекомендують вживати для профілактики серцево-судинних захворювань і захворювань крові.

2 хв на прочитання19 Березня 2021, 06:23
 Чим корисна сочевиця і як її готувати Чим корисна сочевиця і як її готувати
Поділитись:

Корисні властивості сочевиці складаються з декількох чинників. 100 грам сухих насіння містить 297 ккал. У такій порції сочевиці знаходиться: 23 грам білків; 1,6 грама жирів; 46,2 грама вуглеводів.

Насіння і страви з них багаті клітковиною. Серед макроелементів, завдяки яким ця бобова культура цінується медиками, фосфор і калій, магній і сірка, натрій, кальцій. Мікроелементний склад не менш багатий. У нього входить бор і Ніколь, титан і кобальт, кремній, фтор, молібден, йод, мідь і селен, залізо і цинк.

Сочевиця є джерелом багатьох необхідних поживних речовин, включаючи фолат, тіамін, пантотенову кислоту, вітамін B6..

Вона є  відмінним джерелом рослинного білка (близько 35%), що дозволяє включати її в раціон вегетаріанців або пісне меню. Крім того, завдяки тому, що сочевиця містить всього близько 2-3% вуглеводів і жирів, її часто використовують в дієтичному харчуванні.

Сочевиця добре засвоюється організмом і прискорює метаболізм. Її рекомендують вживати для профілактики серцево-судинних захворювань і захворювань крові.

Регулярне вживання в їжу сочевиці допомагає поліпшити якість крові.  Залізо в органічній формі стимулює вироблення гемоглобіну і підтримує оптимальний рівень червоних кров’яних тілець. Відсутність холестерину корисно при небезпеки атеросклерозу, інсульту і інфаркту.

Фолієва кислота має протиракову дію. Говорячи про користь і шкоду сочевиці, не можна обійти увагою наявність рибофлавіну. Цей вітамін незамінний для статевої сфери і ендокринної системи людини.

Страви з сочевиці дозволяють людині швидко насичуватися і довго не відчувати почуття голоду. Крім цього волокниста структура, як щітка вичищає не перетравлені залишки, шлаки. Сочевиці під силу очистити організм від радіонуклідів і токсинів.

Використання сочевиці для схуднення спрямоване не тільки на якісне насичення, але й на оздоровлення. Велика кількість білків в кожній порції в період скидання ваги дозволяє підтримувати відмінний стан м’язової тканини.

Що готують із сочевиці?

Сочевицю можна варити, тушкувати, смажити і запікати. Сочевиця з лушпинням залишається цілісною при помірному приготуванні; сочевиця без лушпиння при приготуванні перетворюється в густе пюре, що призводить до абсолютно різних страв. Залежно від сорту варити сочевицю потрібно близько 10-40 хвилин.

Сочевиця є одним з основних продуктів індійської кухні - її використовують для приготування каррі. Також сочевицю використовують як начинку для пирогів, коржів, закусок. З сочевиці роблять борошно і солодощі, варять супи-пюре і додають в салати.

Помаранчеву сочевицю використовують більше для приготування супів, а зелену як гарнір.

Відомо, що звичайні киселі покращити здоров'я та попередити хвороби шлунку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Грошова допомога фермерам: як отримати дотацію на корів у 2025 році. Фото: Крамагросвіт
Аграрії можуть отримати 7 тисяч гривень дотації на кожну корову: стартує прийом заявок
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Як приготувати сухарики для салатів — три способи
2 хв на прочитання13 годин тому
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитанняВчора
Фото: ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитанняВчора
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитанняВчора
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитанняВчора
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитання18 Травня 2025
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання18 Травня 2025
Більше з GreenPost