Догори
Дати відгук

Займає третє місце за популярністю серед виробничих травм: лікар радить вправи від болю в зап'ястях

Вони використовуються в реабілітації при артриті та тунельному синдромі зап'ястя.

2 хв на прочитання28 Серпня 2023, 15:43
Поділитись:

Проблема з зап’ястями і руками знайома людям, чия робота включає одноманітні рухи, що повторюються — наприклад, друк на клавіатурі й керування мишкою. Ця недуга займає третє місце за популярністю серед виробничих травм. Лікар Олександра Литкіна поділилася вправами, що використовуються в реабілітації при артриті та тунельному синдромі зап'ястя. Їх потрібно виконати у два підходи по 10 разів. Згодом можна збільшити кількість повторень до 15. Варто займатися двічі-тричі на день. Важливо слідкувати за своїм станом. Якщо виникає біль, знижуйте кількість повторень і швидкість виконання чи збільшуйте відпочинок між підходами. Якщо біль лише посилюється, зверніться до лікаря.

1) Стискання кулака

Поставте лікоть на стіл, повністю випряміть пальці. Потім стисніть кулак, утримуючи зап'ястя прямими, і знову розкрийте долоню.

2) Згинання та розгинання руки

Поставте лікоть на стіл. Стисніть пальці в кулак і плавно згинайте та розгинайте руку в зап’ясті. Повторіть те саме з розкритою долонею і прямими пальцями.

3) Розкриття пальців

Покладіть руку до ліктя на стіл, розгорніть зап’ястя долонею вниз. Плавно розставте пальці настільки широко, наскільки зможете. Знову зберіть їх разом і повторіть.

4) Розворот долоні

Зігніть руку в лікті під прямим кутом, аби передпліччя було паралельне підлозі. Розгорніть зап’ястя долонею вгору, зафіксуйте на кілька секунд, а потім плавно переверніть тильною стороною вгору.

5) Розтяжка великого пальця

Покладіть руку на стіл долонею вгору. Не відриваючи долоню від столу, зігніть великий палець і потягніться до мізинця, ковзаючи по долоні. Поверніть зап’ясток у вихідне положення та повторіть.

6) Хвиля рукою

Покладіть руку до ліктя на стіл, долонею вниз. Не відриваючи руки від поверхні, поверніть її пальцями праворуч, а потім ліворуч.

7) Розтяжка зап’ястя

Покладіть руку до ліктя на стіл, розгорніть зап’ястя долонею вниз. Накрийте її зап’ястям другої руки. Підніміть лікоть від столу, зігнувши робочу руку в зап’сті. Зафіксуйте крайнє положення, яке не викликає болю, й утримуйте 3-5 секунд. Потім плавно поверніть руку у вихідну точку та повторіть.

8) Розтяжка двох зап’ясть

Складіть руки ніби для молитви, притиснувши долоні одна до одної перед грудьми. Зберігаючи положення, опустіть зап’ястки так низько, як можете, не відчуваючи болю. Затримайтеся на 5 секунд, поверніть руки у вихідну точку і повторіть.

Також ми писали про комп'ютерний зоровий синдром: офтальмологи радять, як працювати за комп’ютером, щоб очі не боліли.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.