Догори
Дати відгук

Займатися сексом, коли дитина вдома: практичні поради від психолога

Як зберегти пристрасть і близькість у сім’ї, де є діти?

5 хв на прочитання15 Жовтня 2023, 00:36
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Поява дитини у сім'ї змінює багато. Часто виникають складнощі зі створенням балансу між батьківством та особистим життям. Куди вже без змін у сексуальних стосунках! Іноді секс починає нагадувати кумедну гру в хованки. Батьки намагаються знаходити хвилини усамітнення під час сну малюка або коли дитина захоплена грою чи мультфільмами. Як зберегти пристрасть і близькість? Про це розповідає психолог Марія Ірзунова.

Дуже важливо пам'ятати, що сексуальне життя не повинне зникнути з відносин, і батьки не повинні перетворюватися тільки на «маму» і «тата».

Коли закохані починають обмежувати своє сексуальне життя чи відмовляти собі в ньому через побоювання, що це може вплинути на дитину, це може призвести до дистанції між ними і навіть у деяких випадках до руйнування сім'ї.

Інші, навпаки, можуть вирішити продовжувати займатися сексом у присутності дитини, вважаючи, що він «нічого не розуміє» або «нехай знає про секс», що може призвести до зайвої сексуалізації дитини і навіть її спокуси!

Важливо уникати крайнощів у цій ситуації. Правильне рішення знаходиться десь посередині.

Як привести інтимне життя до ладу?

Знайдіть час і місце для усамітнення

Наприклад, коли дитина спить.

Аби зняти зайву тривогу про те, що дитина може зайти «не вчасно» в кімнату, зачиніть двері на замок у спальню батьків або у ванній. А можна залишити дитину на кілька годин із бабусями чи нянькою.

А якщо дитина вас «застукала»?

Трирічна дитина не зрозуміє, що відбувається між батьками, навіть якщо вона випадково побачить момент близькості. У такий момент дорослим важливо зберігати спокій і уникати конфліктів.

  • Спокійна реакція — ключ до вирішення цієї незручної ситуації. В іншому випадку діти можуть відчути збентеження своїх батьків і прийти до висновку, що секс — це ганебно.
  • М'яко поясніть дитині, що у вас зараз особистий, дорослий момент. Запитайте дитину, чи потрібно їй щось терміново чи вона може почекати.
  • Обговоріть, що сталося. Очікування, поки дитина порушить цю тему сама, покладає відповідальність на неї, а не на батька. Вислухайте враження дитини про те, що вона побачила чи почула. Важливо адаптувати це обговорення за віком дитини.
  • Відповідайте на будь-які запитання, які ставить дитина, простою, заснованою на фактах мовою. Можна сказати: «У нас був особистий, дорослий момент», «Так роблять усі батьки».
  • Важливо і для себе класифікувати секс як універсальне заняття, яке не є шкідливим або лякаючим.

Використовуйте ігрові знаки

Вони потрібні, щоб позначити, що мама з татом зайняті: наприклад, ви можете разом щось зліпити, вирізати чи намалювати і позначати цим свої межі.

Наприклад, мама, тато зайняті, сплять — виставляєте поряд із собою чи в межах видимості дитини фігурку. Мама в туалет, у душ із відчиненими дверима — виставляйте фігурку, якщо двері зачинені — ставите біля входу. Так само можна цю фігурку, якщо мама і тато захотіли усамітнитися.

Можна вішати чи ставити табличку, але не всім дітям саме табличка сподобається.

Запропонуйте малюку теж використовувати свою фігурку, коли він у туалеті чи зайнятий грою. Позначати свої межі закриттям дверей небезпечно. А як же їм також свої межі розуміти? Особисті межі дуже важливі у дорослому житті, тому краще вчитися вибудовувати їх змалку. Не забувайте, що вже з перших тижнів життя дитина — окрема людина.

Переселіть дитину в окреме ліжечко

Так у малюка з'являється можливість зрозуміти, що є «він сам», а є його мама і тато.

«Зачинені двері» в спальню батьків — це одна з перших і важливих заборон у життя дитини. Виключення із близькості між батьками — це необхідна умова дорослішання. Поступово вводьте розуміння того, що іноді мама і тато можуть бути зайняті, але завжди залишаться доступними для важливих питань і потреб.

Те, що батьки можуть дати одне одному щось таке, що дитина дати не може — одне з найважливіших розчарувань, яке допомагає дитині в процесі сепарації.

Зверніться за допомогою до психолога

Якщо всі вищеперелічені поради не допомагають або ви вважаєте, що вони не працюють, можливо, є сенс обговорити цю проблему з психологом. Фахівець допоможе знайти причину ваших страхів або сумнівів і опрацювати її.

Нерідко гармонійним стосункам у сексі заважають ранні дитячі переконання. Їх можна виявити та змінити в процесі роботи з психологом. Нові переконання можуть змінити не тільки сексуальне життя пари, але іноді і життя сім'ї загалом.

А може, секс не такий уже і важливий?

Секс є природною і важливою частиною здорових відносин, і його практикувати можна, коли обидва партнери готові і почуваються комфортно. Відкритість, взаєморозуміння й обговорення бажань і очікувань можуть допомогти відновити близькість у сімейних відносинах.

Також ми писали, що відповісти на запитання, звідки беруться діти: фахівці розповідають, як і коли говорити з дитиною про секс.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора