Догори
Дати відгук

“Захист тварин - це про захист людей”: екоактивісти влаштували пікет під Верховною Радою (фото,відео)

Стверджують, що своєю бездіяльністю і небажанням допомогти тваринам народні обранці провалили тест на європейськість

3 хв на прочитання20 Жовтня 2020, 15:28
Фото: ГО “Кампанія ХутроOFF” Фото: ГО “Кампанія ХутроOFF”
Поділитись:

20 жовтня зоозахисники та екоактивісти прийшли під стіни Верховної Ради  аби вимагати від народних обранців прийняти законопроєкти, які заборонять діяльність шкуродерень та посилять відповідальність за жорстоке ставлення до тварин.

Незважаючи на карантинні обмеження та морозну погоду, біля будинку Верховної Ради зібралися кілька десятків людей. Активісти прийшли з плакатами “Досить знущатися над тваринами”, “Ні хутровим фермам в Україні”, “Я не шуба”, “Екокомітет, підтримай 2360”. 

Ініціаторами акції виступили ГО “Єдина планета”, ГО “Кампанія ХутроOFF”  й ГО “Відкриті клітки”.

Голова ГО “Єдина планета” Павло Вишебаба каже, що законопроєкт №2360 у парламенті зареєстрували ще на початку листопада минулого року. Він передбачає закриття усіх хутрових ферм в Україні до 2025 року. Підстава - значна шкода екології та жорстоке поводження з тваринами та їх вбивство. При цьому працівників цих підприємств не залишили напризволяще: у проєкті чітко виписано, що вони мають пройти перекваліфікацію й отримати нові робочі місця. 

“Але мова не лише про законопроєкт 2360. Ще вісім проєктів так само припадають пилом у Верховній Раді”, - каже Вишебаба

Зоозахисники стверджують, що Екологічний комітет за півтора роки не прийняв жодного закону, який би захищав тварин. У добру волю народних обранців активісти вже не вірять, тому звернулися до президента із гаслом “Зеленський, захисти тварин”. 

Але очільник держави, який 20 жовтня у стінах парламенту звертався з посланням до народних обранців, до зоозахисників не вийшов. 

Ще одна законодавча ініціатива, на захист якої вийшли екоактивісти, це законопроєкт 2351, який передбачає посилення кримінальної та адміністративної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, заборону евтаназії як методу регулювання чисельності тварин, заборону жебракування з тваринами та їх експлуатації для отримання грошової вигоди. 

“Людина, яка знущалася над тваринами чи, навіть, вбила їх, швидко може піти вбивати людей. Бо вона відчула своє безкарність, - каже екс-голова ДЕІ Єгор Фірсов, - Захист тварин - це завжди про захист людей”. 

За його словами напередодні мітингу на захист тварин йому телефонували кілька народних депутатів. 

“Усі казали одне й те саме: Ви справді вважаєте, що захист прав тварин це на порядку денному, коли в країні війна та коронавірус? Я відповів, що Європа теж має проблеми з мігрантами терористами й коронавірусом. Але польському Сеймові це не завадило прийняти рішення про заборону хутрових ферм. А наші депутати провалили тест на європейськість”, - сказав Фірсов

Зоозахисники також поскаржилися, що держава ніяк не регулює діяльність хутрових ферм. Кожен другий візит екоінспекторів на такі підприємства закінчується тим. що перед ними зачиняють двері. За недопуск підприємство сплачує штраф у розмірі 600 грн. А на хутрі замордованих тварин заробляє мільйони. 

Як писав GreenPost раніше, Івано-Франківськ повстав проти вбивць собак. Містяни зібралися на особистий прийом до очільника міста, аби вимагати справедливого покарання. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко