Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Хвороби
  • Захворювання з летальністю до 70 %, від якого нема ні ліків, ні вакцин: Індія намагається стримувати поширення вірусу Ніпах

Захворювання з летальністю до 70 %, від якого нема ні ліків, ні вакцин: Індія намагається стримувати поширення вірусу Ніпах

Науковці припускають, що цей вірус може спричинити наступну пандемію.

3 хв на прочитання07 Вересня 2021, 09:16
Лікарі Лікарі
Поділитись:

В Індії зафіксували спалах вірусу Ніпах і почали вживати заходів. Після смерті 12-річного хлопчика у неділю від вірусу Ніпах у лікарні в Кожикоде (штат Керала, Індія) сусідній штат Тамілнад у дев’яти прикордонних районах посилив заходи для моніторингу людей, які прибувають із Керали. Про це повідомляють індійські ЗМІ.

«Після пробудження вірусу Ніпах ми видали рекомендацію районним чиновникам охорони здоров'я пришвидшити такі заходи, як улаштування лихоманкових таборів», — сказав журналістам міністр медичного та сімейного забезпечення Тамілнаду Ма Субраманьян.

Чиновників департаменту охорони здоров’я дев’яти районів, що межують із Кералою, закликали проводити спостереження за всіма заразними хворобами, особливо за вірусами Зіка та Ніпах.

Міністр сказав, що працівники охорони здоров'я дев'яти районів будуть на в'їздах проводити термічне обстеження пасажирів та перевіряти рівень сатурації.

Відомо, що вірусна інфекція Ніпах — це недавно відкритий зооноз, він є ендемічною хворобою Південної Азії. Із моменту першого виділення вірусу в 1999 р. зазвичай за рік у всьому світі реєструється менше 20 випадків.

Інкубаційний період зазвичай становить 4–20 днів. Звичні симптоми — лихоманка, нездужання, головний біль, міаглія, біль у горлі, нудота і блювота, іноді запаморочення та дезорієнтація. Важкі випадки переходять в енцефаліт, який може бути ускладнений нападами та комою. У пацієнтів може спостерігатися атипова пневмонія, що призводить до синдрому гострої дихальної недостатності. Було зареєстровано безсимптомні інфекції. Також відомі випадки рецидивів через декілька тижнів або навіть місяців після одужання. Неврологічні ускладнення виникають у аж до 20 % вижилих після енцефаліту Ніпах, до них належать хронічні припадки, зміна особистості та перепади настрою.

Вірус Ніпах належить до родини параміксовірусів, рід геніпавірус. Найімовірніше, переносниками вірусу є хижі кажани (рід Pteropus), людина може інфікуватися в результаті прямого контакту з випорожненнями або слиною кажанів, зокрема через заражену їжу, особливо сік пальми. Кажани також можуть передавати вірус проміжним господарям, зокрема свиням, у яких розвивається захворювання дихальних шляхів і які можуть передати вірус людині. Серологічне підтвердження інфекції також отримано для кішок, собак і коней.

Іноді реєструються випадки передачі від людини людині внаслідок контакту з рідинами організму інфікованої особи.

Відсоток смертності в результаті хвороби варіюється від 40 до 70 % залежно від проявів енцефаліту і важких симптомів, а також від наявності необхідної медичної допомоги.

Додатковими факторами для поганого прогнозу є похилий вік, діабет і неврологічні симптоми.

Наразі противірусних препаратів від вірусної хвороби Ніпах не існує, лікування є підтримуючим.

У контексті нещодавньої пандемії COVID-19 науковці припускають, що багато країн не зможуть упоратися з раптовим спалахом такого вірусу, тому слід і далі вивчати вірус Ніпах «для усунення майбутніх спалахів».

Також ми розповідали про карантин по-в’єтнамськи, безглуздий і безжальний (ВІДЕО, 18+).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання49 хвилин тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання2 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання3 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання3 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання7 годин тому