Забрудник з Десни повільно рухається руслом у напрямку Києва: ситуація контольована

3 хв на прочитання10 Вересня 2024, 11:22
ФОТО: ілюстративне

За оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може дістатися Київщини 14-16 вересня.

Органічний забрудник, що потрапив у води річки Десна з Сейму, поступово просувається руслом у напрямку Києва, і рух його сповільнюється. За оновленими даними Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може дістатися Київщини 14-16 вересня. Прогноз експерти переглянули, і дату змістили на пізніше. Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Урядовці наголосили, що усі служби працюють над тим, аби ситуація була під повним контролем. Зокрема, Міндовкілля співпрацює з «Київводоканалом» щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів.

На рівні регіонів посилено моніторинг якості води. Відбір проб води триває на постійній основі. В областях зафіксовані контрольні точки постійного тестування води з річок. Крім того, фахівці проводять відбір проб води з колодязів. Це дозволяє виявити та попередити ризики для здоров’я людини.

Станом на сьогодні ризики погіршення якості питної води у столичному регіоні відсутні. Лабораторії Держводагентства, ДЕІ та Київського міського центру контролю і профілактики хвороб МОЗ регулярно проводять посилений моніторинг вод Сейму та Десни, у тому числі і в районі питних водозаборів столиці.

Забруднення посунулося орієнтовно на 191 км від місця впадання річки Сейм у Десну. І знаходиться в районі села Шестовиця. При візуальному огляді забрудник фіксується точково і не має однорідного характеру. У районі с. Шестовиця спостерігається потемніння води, специфічний запах, скупчення мілкої риби під берегом, є поодинокі випадки загибелі риби. Нижче по течії – ознаки забруднення не зафіксовані.

Серед показників, які моніторяться у поверхневих водоймах річок Сейм та Десна, здебільшого зафіксовані перевищення вмісту марганцю та заліза. Вказані метали є достатньо поширеними серед приватних домогосподарствах, а в деяких областях країни - є природним або сезонним явищем. Однак важливо щоб кожен дотримувався заходів особистої безпеки. Вода поступово очищається, що фіксується суттєвим зменшенням концентрації нижче по течії та, особливо, в точці водозабору Києва.

МОЗ розглядає потенційну загрозу виникнення випадків гострих кишкових інфекцій і не виключає можливі випадки захворювання на ботулізм. З цією метою з самого моменту виявлення забрудника у ріці Сейм, і в міру його просування руслом та потрапляння у Десну, людям було рекомендовано уникати використання води з річок Сейму та Десни, включаючи купання, заборонено риболовлю та використання води для побутових потреб.

У Міндовкілля та МОЗ закликають не зневажати рекомендаціями задля уникнення ускладнення ситуації. Водночас, у МОЗ наголосили, що станом на зараз ситуація стабільна: масових звернень по меддопомогу - які могли б бути пов’язані з забрудненням річок - не зафіксовано.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: