- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- З рибою, капустою, грибами, картоплею: оригінальні рецепти несолодких пісних пирогів
З рибою, капустою, грибами, картоплею: оригінальні рецепти несолодких пісних пирогів
Попри обмеження в інгредієнтах така випічка дуже смачна й ситна.
У рецептах пісних пирогів не використовуються яйця, молочні та м'ясні продукти, й іноді допускається використання риби. І незважаючи на обмеження в інгредієнтах, така випічка дуже смачна та ситна. «Здорові люди» діляться найкращими рецептами несолодких пісних пирогів.
Пиріг із квашеною капустою й оселедцем
Інгредієнти:
борошно — 3-3,5 склянки;
вода — 1 склянка;
живі дріжджі — 25 г;
цукор — 3 ч. л.;
олія — 3-5 ст. л. для тіста + для приготування;
сіль — 1,5 ч. л.;
капуста — 1 кг;
цибуля — 1 шт.;
оселедець — 1 шт.
Приготування.
У велику миску викласти дріжджі та цукор, залити теплою водою та розмішати до повного розчинення. Накрити рушником або кришкою та прибрати у тепле місце до утворення пишної піни. Після цього додати сіль та олію, перемішати.
Всипати склянку борошна та розмішати ложкою. Потім всипати другий і знову розмішати. Тісто стане досить густим.
На стіл висипати борошно, що залишилося, і викласти в нього тісто з миски. Руками замісити тісто. Воно має бути гладким, трохи вологим, але не липким. Якщо воно прилипає, можна додати ще муки.
Накрити тісто рушником або плівкою та залишити підходити. Коли воно збільшиться приблизно в півтора рази, вимісити його ще раз. Знову накрити та залишити до повторного збільшення.
Капусту перебрати, промити, ошпарити окропом. Воду злити, капусту дрібно покришити.
На сковороді розігріти трохи олії й обсмажити капусту.
Цибулину почистити, порізати дрібними кубиками й обсмажити до золотистості.
Оселедець заздалегідь вимочити у воді годину-півтори, періодично змінюючи воду. Потім обсушити, очистити, випатрати та відокремити філе від кісток.
Сковороду розігріти, додати трохи олії та погріти в ній філе оселедця приблизно по хвилині з обох боків. Дрібно нарізати філе і змішати з капустою та цибулею.
Тісто розділити на дві нерівні частини та розкачати. Велику перенести на застелений папером лист, розкласти зверху начинку, закрити другим пластом і акуратно защипати шов. Залишити постояти 5-10 хвилин.
Наколоти поверхню виделкою і випікати пиріг при температурі 180-200 °C до зарум'янювання.
Після випікання змастити пиріг олією, нарізати на шматки і відразу подавати.
Пісний заливний пиріг із картоплею
Фото: «Здорові люди»
.Інгредієнти:борошно — 2 склянки;
вода — 1 склянка;
олія — 2 ст.л. для тіста + для смаження;
цукор — 1 ст.л.;
сухі дріжджі — 1 ч. л.;
картопля — 2-3 шт.;
цибуля — 1-2 шт.;
зелень;
сіль;
чорний мелений перець.
Приготування.
У миску всипати борошно, додати дріжджі, сіль, влити воду кімнатної температури й олію. Перемішати до однорідності. Тісто повинно мати консистенцію, як для оладок.
Накрити та залишити при кімнатній температурі, щоб тісто піднялося (займе близько півгодини).
За цей час почистити картоплю та нарізати тонкими пластинками.
У каструлі закип'ятити воду та викласти картоплю на кілька хвилин, потім прибрати з вогню. Безпосередньо перед викладанням у тісто картоплю потрібно буде відкинути на друшляк, аби стекла рідина.
Цибулю нарізати кубиками й обсмажити до м'якості на олії. Додати сіль і мелений перець. Зелень подрібнити.
Форму для заливного пирога змастити олією й вилити в неї половину тіста.
Розкласти на тісто скибочки картоплі, зверху цибулю та зелень.
Залити зверху тістом, що залишилося.
Поставити пиріг у розігріту до 180-200 °C духовку і випікати приблизно 40-45 хвилин.
Після готовності дати пирогу охолонути у формі.
Пісний відкритий пиріг з овочами
Інгредієнти:
цільнозернове борошно — 500 г;
рослинна олія — 100 г;
вода — 250 г;
розпушувач — 1 ч. л.;
сіль — ½ ч. л.;
кабачки — 2 шт.;
морква — 2 шт.;
цибулина — 1 шт.;
солодкий перець — 1 шт.;
томатна паста — 3 ст. л.;
рослинна олія;
сіль, перець.
Приготування.
Висипати борошно гіркою на рівну поверхню. Додати дріжджі, сіль і перемішати.
Зробити виїмку, влити олію та перемішати. Помалу вливаючи воду кімнатної температури, замісити тісто. Вимішувати до отримання однорідного тіста еластичної нелипкої консистенції. Накрити тісто харчовою плівкою та залишити на півгодини-годину.
Цибулю почистити та нарізати півкільцями. На сковороді розігріти олію й обсмажити її до м'якості.
Моркву та кабачки нарізати кубиками. У перцю видалити плодоніжку, внутрішні перемички та насіння й також нарізати кубиками.
Викласти овочі до цибулі, додати кілька столових ложок води та тушкувати близько 10 хвилин. Останні 2-3 хвилини покласти томатну пасту, сіль і перець і розмішати.
Після готовності прибрати з вогню і залишити остигати.
Тісто розкотити на трохи присипаною борошном поверхні до товщини приблизно 5 мм.
Деко вистелити папером для випічки та збризкати його водою. Викласти тісто, сформувавши береги.
Наколоти основу виделкою. Викласти поверх холодну начинку та розрівняти.
Випікати відкритий пиріг з овочами в попередньо розігрітій до 180 °C духовці приблизно 30-35 хвилин, доки він не стане золотистим.
Пісний цибульний пиріг
Інгредієнти:
борошно — 4-4,5 склянки;
вода — 1,5 склянки;
сухі дріжджі — 11 г;
рослинна олія — ½ ст. л.;
цукор — 2 ст. л.;
крохмаль — 1 ст. л.;
сіль — 1 ч. л.;
цибуля — 1 кг;
свіжа зелень.
Приготування.
У велику миску висипати сіль, цукор і дріжджі, додати теплу воду. Розмішати до розчинення. Додати олію, крохмаль і борошно. Замісити тісто, накрити та залишити підходити на 30-40 хвилин.
Робимо начинку. Цибулю порізати півкільцями, на сковороді розігріти трохи олії й обсмажити до золотистого кольору. Посолити та поперчити.
Зелень дрібно покришити та змішати з цибулею. Розділити начинку на 5 частин.
Тісто розділити на 6 частин таким чином, щоб 5 були однакові і 1 — більша за інші.
Більшість розкачати.
Форму для пирога змастити олією, викласти в неї розкачану частину та зробити бортики. Поверх неї викласти частину начинки.
Тонко розкотити один із однакових шматочків тіста, що залишилися. Накрити начинку.
Повторювати шари начинки та тіста. Останній шар із тіста. Береги загнути та защипати.
Змастити згори олією і випікати пиріг в розігрітій до 180 °C духовці близько півгодини.
Пиріг із солоними грибами
Підійдуть будь-які гриби, але краще взяти солоні грузді. Щоби пиріг не був пересоленим, попередньо гриби потрібно скуштувати. Якщо вони надто солоні, їх потрібно промити чи потримати у чистій воді.
Інгредієнти:
борошно — 1 кг;
вода — 2,5 склянки;
живі дріжджі — 55 г;
рослинна олія — 1 ст. л. для тіста + 1 ст. л. для начинки;
цукор — 4 ст. л.;
сіль — 2 ч. л.;
солоні гриби — 1-1,3 кг;
цибуля — 5-6 шт.;
чорний мелений перець.
Приготування.
У миску налити теплу воду, висипати сіль, цукор і дріжджі. Перемішати до розчинення.
Додати олію, крохмаль і борошно. Замішати тісто, накрити та залишити підходити приблизно на півгодини.
Солоні гриби промити, обсушити і нарізати смужками. Обсмажити в олії, поперчити.
Цибулю почистити, нарізати пір'ям і обсмажити. Гриби та цибулю з'єднати в мисці та перемішати.
Тісто розділити на 2 частини, розачати. Один пласт укласти на лист, по ньому розподілити начинку. Зверху закрити другим пластом, поверхню наколоти виделкою. Дати постояти приблизно 10 хвилин.
Змастити поверхню міцним чаєм і випікати в розігрітій до 200 °C духовці близько півгодини.
Після того, як пиріг буде готовий, дістати і залишити його постояти 5-10 хвилин.
Пісний морквяний пиріг
Інгредієнти:
борошно — 300 г + 100 г для посипання;
морква — 200 г;
вода — 300 г;
цукор — 250 г + 50 г для посипання;
родзинки — 2-3 ст.л.;
волоські горіхи — 100 г;
олія — 60 г;
розпушувач — 3 ч. л.;
олія — 50 г.
Приготування.
Змішати інгредієнти для посипання та розтерти руками. Потім прибрати у холодильник.
Для тіста в миску висипати борошно, додати цукор і розпушувач. Перемішати, влити олію та воду, знову розмішати.
Моркву почистити та натерти частину на великій тертці, а частину на дрібній.
У тісто викласти тісто, моркву та родзинки, перемішати.
Волоські горіхи роздробити.
Форму вистелити пергаментом і змастити олією. Вилити тісто, присипати горіхами та посипанням.
Випікати в розігрітій до 180 °C духовці близько години (готовність можна перевірити, проткнувши зубочисткою пиріг — якщо вона суха, пиріг готовий).
Готовий пиріг дістати і залишити остигати у формі.
Пісний пиріг із солоними огірками
Замість солоних огірків можна взяти мариновані.
Інгредієнти:
борошно — 400 г;
вода — 125 г;
олія — 100 г;
розпушувач — 15 г;
цукор — 1 ст. л.;
сіль — ½ ч. л.;
картопля — 4-5 шт.;
солоні огірки — 5 шт.;
цибуля — 2 шт.
Приготування.
Картоплю почистити і відварити до готовності. Потім розім'яти, додати сіль і перець.
Огірки дрібно порізати чи натерти на великій тертці.
Цибулю почистити і нарізати півкільцями. Обсмажити до золотистого кольору. Додати огірки та протушкувати до випаровування рідини.
У миску налити теплу воду, всипати сіль і цукор і розмішати до розчинення. Додати олію та просіяне борошно з розпушувачем.
Замісити тісто і поділити на 2 нерівні частини. Велику розкачати та викласти на дно форми, сформувавши бортики. На неї поступово розкласти картоплю, а зверху на неї огірки.
Розкачати другу частину та накрити пиріг. Защипати береги.
Верх змастити олією та проколоти вилкою в кількох місцях, аби виходила пара.
Випікати пиріг у розігрітій до 180 °C духовці 30-40 хвилин.
Пісний пиріг із гречкою
Інгредієнти:
борошно — 400 г;
вода — 200 мл;
олія — 100 г;
сухі дріжджі — 10 г;
цукор — 2 ч. л.;
сіль — ½ ч.л.;
гречана крупа — 200 г;
цибуля — 2 шт.;
сушені гриби — 50 г.
Приготування.
Сушені гриби попередньо замочити. Відварювати у тій воді, де вони стояли, приблизно 30-40 хвилин.
Гречку насипати на суху сковороду й обсмажити. Потім пересипати в каструлю, залити 400 мл гарячої води та варити на маленькому вогні. Зняти з вогню та дати підійти при щільно накритій кришці.
Дріжджі висипати в миску, додати половину цукру та залити теплою водою. Перемішати до розчинення. Всипати 100 г просіяного борошна, розмішати і залишити в теплому місці на 15-20 хвилин.
Коли опара збільшиться, додати сіль, борошно, що залишилося (теж попередньо просіяти), і вимішувати тісто, поступово вливаючи масло. Тісто має стати еластичним та не прилипати до рук. Забрати тісто в тепле місце підходити.
Гречку викласти в миску, щоб охолола. З грибів злити рідину, нарізати їх дрібними шматочками. Цибулю почистити та порізати дрібно.
У сковороді розігріти олію й обсмажити цибулю до м'якості, потім додати гриби та тримати на вогні, помішуючи, приблизно 5 хвилин.
Викласти гриби до гречки та перемішати.
Тісто розділити на 2 нерівні частини, розкачати. Більшу частину викласти на лист або форму, на нього рівномірно покласти начинку. Потім прикрити іншим пластом тіста, защепити береги. Залишити настоятися на 10-15 хвилин.
Зверху змастити пиріг міцною чайною заваркою, наколоти виделкою і випікати в розігрітій до 180 °C духовці близько півгодини.
Пісний пиріг із рисом і зеленню
Інгредієнти:
борошно — 600 г;
вода — 300 мл;
дріжджі — 25 г;
рослинне масло — 3 ст. л.;
цукор — 1 ст. л.;
сіль — ½ ч. л.;
рис — 300 г;
зелена цибуля (пучок);
петрушка (пучок);
олія;
сіль;
чорний мелений перець.
Приготування.
Теплу воду вилити в миску, додати дріжджі, сіль, цукор і перемішати до розчинення. По частинах всипаючи борошно, замісити тісто. В кінці додати олію і вимішувати, поки тісто не перестане прилипати до рук.
Потім тісто накрити та поставити в тепле місце підходити. Коли воно підніметься, обім'яти і поставити ще раз підійти.
Рис відварити, щоб він був сухим і розсипчастим.
Зелену цибулю та петрушку порізати. Змішати рис, зелень і цибулю, додати ложку олії та перемішати.
Готове тісто розділити на 2 нерівні частини та розкачати.
Деко чи форму змастити олією та розкласти більшу частину тіста. Поверхню трохи змастити олією та викласти рівномірно начинку, не доходячи до берегів приблизно 2-3 см.
Береги пирога загнути нагору таким чином, аби вони зайшли на начинку.
Розкачати менший пласт тіста, накрити нм пиріг і защипати береги.
Зробити на пирозі кілька проколів виделкою чи ножем для виходу пари та поставити її в тепле місце на 15-20 хвилин, аби трохи піднявся.
Змастити пиріг олією та посипати кунжутом. Випікати в розігрітій до 180 °C духовці 25-30 хвилин.
Готовий пиріг вийняти з духовки, трохи збризкати водою, накрити чистою серветкою та залишити на 10 хвилин. Потім змастити пиріг зверху олією та подавати.
Більше новин читайте на GreenPost.