Багато хто боїться працювати з дріжджовим тестом, проте це зовсім нескладно, потрібні лише певні навички та запас часу. «Здорові люди» діляться рецептами рулетів.
Інгредієнти:
борошно — 500 г;
молоко — 250 мл (для тіста) + 450 мл (для начинки) + 2 ст. л. (для змащування);
яєчні жовтки — 3 шт.;
цукор — 100 г (для тіста) + 150 г (для начинки);
олія — 70 г;
живі дріжджі — 40 г;
мак — 500 г;
яєчні білки — 3 шт.;
вершкове масло — 50 г;
рідкий мед — 3 ст. л.;
яйце — 1 шт.;
сіль — дрібка.
Приготування.
Молоко трохи розігріти (приблизно до температури тіла). Дріжджі викласти в миску, додати 1 столову ложку цукру та 5 столових ложок молока. Накрити кришкою й залишити в теплому місці приблизно на 10-15 хвилин для утворення піни.
Яєчні жовтки збити з цукром, що залишився. Додати борошно, сіль, дріжджову масу та перемішати. Помішуючи, потроху влити молоко, що залишилося.
Вершкове масло розтопити й додати в тісто. Вимішувати, поки воно не стане м'яким і гладким. Потім накрити кришкою та залишити підніматися у теплому місці приблизно на 30–45 хвилин.
Для начинки мак залити окропом і потримати на невеликому вогні кілька хвилин. Воду злити. Мак залити молоком і варити близько 10 хвилин. Потім рідину злити, а мак подрібнити блендером.
На сковороді розтопити вершкове масло, викласти мак, цукор і мед. Обсмажувати 8-10 хвилин.
Збити яєчні білки до стійких піків.
Тісто тонко розкотити. Змастити збитим білком і рівномірно викласти макову начинку.
Згорнути рулет, накрити рушником і залишити підніматися ще на 30 хвилин.
Яйця збити з молоком і змастити рулет зверху.
Випікати рулет у розігрітій до 180 ℃ духовці близько 45 хвилин.
Інгредієнти:
борошно — 400 г;
цукор — 70 г (для тіста) + 5 ст. л. (для начинки);
молоко — 150 мл;
вершкове масло — 50 г (для тіста) + 50 г (для начинки);
яйце — 1 шт. (для тіста) + 1 шт. (для змащування);
сухі дріжджі — 1 ч. л.;
яблука (середнього розміру) — 5 шт.;
мелена кориця — 1 ч. л.;
ванілін — дрібка;
сіль — дрібка.
Приготування.
Злегка підігріти молоко, додати дріжджі, 2 ложки цукру та 100 г борошна. Перемішати й залишити в теплому місці підходити.
У цей час яблука почистити від шкірки, видалити насіння та нарізати дрібними кубиками.
На сковороді розтопити масло. Додати цукор і корицю, а потім яблука. Тушкувати на невеликому вогні близько 10 хвилин.
Масло розтерти в мисці з цукром, ваніліном, сіллю і яйцем. Додати до нього опару. Невеликими порціями всипати борошно, що залишилося.
Замісити тісто й залишити у теплому місці підходити приблизно на годину.
Потім тісто поділити на дві частини. Розкачати кожну в пласт.
Розкласти начинку та згорнути рулети. Защипати шов і викласти на лист швом вниз. Накрити рушником і залишити рулет на півгодини.
Яйце збити та змастити рулет зверху.
Поставити у розігріту до 180 ℃ духовку приблизно на 30 хвилин (час залежить від потужності духовки).
Після готовності дістати і залишити остигати.
Інгредієнти:
борошно — 500 г;
молоко — 230 г;
цукор — 70 г;
вершкове масло — 50 г;
свіжі дріжджі — 30 г;
екстракт ванілі — 1 ч. л.;
яйце — 1 шт.;
варення — 200-300 г;
сіль — дрібка.
Приготування.
Для тіста трохи розігріти молоко. У половину кількості молока додати дріжджі та ложку цукру. Перемішати й залишити до утворення піни (потрібно 10-15 хвилин).
У велику миску просіяти борошно, всипати цукор, що залишився, і дрібку солі.
Зробити всередині поглиблення, в нього розбити яйце, додати ванільний екстракт, дріжджову суміш та інше молоко. Перемішати.
Вершкове масло розтопити та влити в тісто. Вимішувати, поки воно не стане гладким та еластичним. Залишити приблизно на 40 хвилин у теплому місці.
Потім ще раз вимісити й розкотити тісто пластом. Викласти варення, рівномірно розподілити.
Загорнути рулет і залишити в теплому місці відстоятись приблизно на 30-40 хвилин.
Викласти рулет на застелений папером лист і випікати в розігрітій до 180 ℃ духовці близько 40 хвилин.
Інгредієнти:
пшеничне борошно — 500 г;
вершкове масло — 200 г;
молоко — 200 мл;
яйця — 3 шт.;
цукор — 2 ст.;
сухі дріжджі — 15 г;
стиглі банани — 2 шт.;
мак — 200 г;
сушена журавлина — 50 г;
рідкий мед — 2 ст.;
цукрова пудра — для посипання;
сіль — дрібка.
Приготування.
Сушену журавлину замочити.
Мак залити гарячою водою та залишити щонайменше на 40 хвилин.
Молоко трохи підігріти. Додати до нього дріжджі та цукор, перемішати до розчинення. Поставити у тепле місце до утворення піни.
У миску просіяти борошно, покласти сіль, масло, вбити 2 яйця, влити молоко з дріжджами. Замісити тісто руками чи міксером. Якщо тісто сильно липне до рук, можна додати ще столову ложку борошна (чи більше — але помірно, тому що тісто не повинно бути твердим).
Після замішування залишити тісто щонайменше на 15 хвилин відпочивати.
З маку злити воду й перемолоти блендером. Банани почистити та розім'яти. З журавлини злити воду.
Змішати бананову м'якоть, мак, журавлину та мед. Перемішати.
Розділити тісто на дві частини. Розкачати на прямокутні пласти завтовшки близько 5 мм. Викласти на них начинку та згорнути рулет.
Покласти рулети на застелене папером для випічки деко, накрити серветкою й залишити на півгодини.
Яйце, що залишилося, злегка збити та змастити рулети зверху.
Випікати у розігрітій до 180 ℃ духовці близько 30-40 хвилин.
Коли рулети охолонуть, посипати цукровою пудрою.
Інгредієнти:
борошно — 500 г;
олія — 250 г;
яйце — 1 шт.;
сухі дріжджі — 5 г;
цукор — 3 ст. (для тіста) + 4 ст. (для начинки);
сметана — 1 ст.;
полуниця (не дуже м’яка) — 500 г;
кукурудзяний крохмаль — 3 ст.;
панірувальні сухарі — 2 ст.;
сіль — дрібка.
Приготування.
У миску просіяти борошно. Холодне масло порізати невеликими кубиками і викласти в борошно. Розтерти до утворення розсипчастої крихти.
Додати яйце, цукор, сметану, дрібку солі та дріжджі. Замісити тісто. Воно має вийти досить м'яким.
Залишити тісто в холодильнику щонайменше на 1 годину.
Для начинки цукор поєднати з крохмалем. Якщо полуниця велика, розрізати її навпіл.
Готове тісто поділити на 2 частини. Розкласти папір для випічки й на ньому розкачати кожну частину тіста прямокутним пластом завтовшки 5-7 мм.
По краях гострим ножем зробити надрізи завширшки близько 2 см і завдовжки 7-8 см.
Середину кожного пласта присипати столовою ложкою білих мелених сухарів.
Цукрово-крохмальну масу розділити на 4 частини. Одну частину висипати зверху сухарної крихти. Зверху розкласти полуницю та засипати її ще однією частиною цукрово-крохмальної суміші.
Надрізані смужки тіста викласти на начинку кіскою, намагаючись зробити так, аби між ними не було проміжків.
Викласти на лист і випікати рулети в розігрітій до 180 ℃ духовці 40-45 хвилин.
Мак слід замочити у гарячій воді заздалегідь, краще на ніч.
Інгредієнти:
борошно — 500 г;
молоко — 200 г;
цукор — 100 г (для тіста) + 300 г (для начинки);
олія — 100 г;
дріжджі — 50 г;
жовтки — 3 шт.;
білок — 1 шт. (для тіста) + 1 шт. (для глазурі);
лимон (цедра) — ½ шт.;
ванілін — до смаку;
мак — 500 г;
очищені горіхи — 100 г;
родзинки — 100 г;
мед — 1 ст.;
манна крупа — 1 ст.;
цукрова пудра — 100 г;
лимонний сік — до смаку.
Приготування.
Молоко підігріти – воно має бути теплим, але не гарячим. Викласти в нього дріжджі та 1 ложку цукру. Розмішати до розчинення.
Борошно просіяти і залити молоко. Розмішати та поставити в тепле місце.
Коли маса підійде, додати розтерті із цукром жовтки, ванілін, цедру та замісити тісто. Коли воно перестане прилипати до рук, додати розтоплену олію і добре вимісити.
Накрити рушником і поставити у тепле місце.
Для начинки з маку злити рідину. Перебити блендером чи пропустити через м'ясорубку.
Зі 100 грамів води, меду та цукру зварити сироп і викласти в нього мак. Варити 5 хвилин|мінути|.
Горіхи обсмажити та роздробити.
Додати в мак горіхи, родзинки та манну крупу. Перемішати і прибрати убік для охолодження.
Білки збити, додати ванілін і вмішати в макову масу.
Коли тісто підійде, вимісити ще раз і розділити на 2 частини. Розкотити кожну на прямокутні пласти завтовшки близько 5 мм, змастити білком і викласти макову начинку.
Скачати рулети і загорнути їх у папір для випічки таким чином, щоб він був довшим за обидва кінці рулету на 10 см.
Загорнуті рулети покласти на лист, щоб підійшли. Тісто підходитиме, заповнюючи папір.
Випікати рулети у розігрітій до 210 ℃ духовці близько півгодини.
Для глазурі білок розтерти з цукровою пудрою до утворення пишної маси. Додати за смаком лимонний сік та ванілін і полити рулети.
Інгредієнти:
борошно — 500 г + 1 ст. л. з гіркою (для тіста) + 1 ст. л. (для посипання);
молоко — 125 мл;
вершкове масло — 120 г (для тіста) + 1 ст. л. (для посипання);
цукор — 50 г (для тіста) + 1 ст. л. (для посипання);
свіжі дріжджі — 20 г;
яєчні жовтки — 3 шт.;
стручок ванілі — 1 шт.;
темне какао — 1 ст.;
вода — 1-2 ст.;
какао — 1 ст. л.;
сіль — дрібка.
Приготування.
Молоко розігріти. Всипати в нього дріжджі, ложку цукру та 2 ложки борошна (від 500 г). Перемішати та залишити в теплому місці приблизно на 10-15 хвилин.
Жовтки збити виделкою чи віничком. Ложку збитої маси відлити, решту розтерти дерев'яною ложкою із цукром і сіллю.
Влити в жовтки дріжджі, всипати просіяне борошно та трохи вимісити. Олію розтопити та влити в тісто, додати ваніль. Місити доти, доки тісто не стане гладким.
Потім тісто поділити на дві частини. Какао залити ложкою гарячої води. Перемішати та додати в одну з частин тіста. Якщо воно стане рідким, можна додати трохи борошна.
Накрити тісто серветкою та залишити підніматися приблизно на 30-40 хвилин. Потім трохи обім'яти та знову залишити приблизно на годину.
Світле та темне тісто розділити на дві частини. Кожну розкачати — темне трохи коротше, ніж світле.
Викласти рулети у прямокутні форми для кексів і залишити підходити.
Для посипання всі інгредієнти подрібнити на дрібну крихту.
Відкладену ложку жовтків збити з невеликою кількістю води та змастити рулети зверху.
Випікати рулети при 180 ℃ близько 45-50 хвилин.
Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.