З маком, варенням, родзинками, корицею: сім простих рецептів рулетів із дріжджового тіста

10 хв на прочитання5 годин тому
Фото: «Здорові люди»

Потрібні лише певні навички та запас часу.

Багато хто боїться працювати з дріжджовим тестом, проте це зовсім нескладно, потрібні лише певні навички та запас часу. «Здорові люди» діляться рецептами рулетів.

Рулет із маком

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

борошно — 500 г;

молоко — 250 мл (для тіста) + 450 мл (для начинки) + 2 ст. л. (для змащування);

яєчні жовтки — 3 шт.;

цукор — 100 г (для тіста) + 150 г (для начинки);

олія — 70 г;

живі дріжджі — 40 г;

мак — 500 г;

яєчні білки — 3 шт.;

вершкове масло — 50 г;

рідкий мед — 3 ст. л.;

яйце — 1 шт.;

сіль — дрібка.

Приготування.

Молоко трохи розігріти (приблизно до температури тіла). Дріжджі викласти в миску, додати 1 столову ложку цукру та 5 столових ложок молока. Накрити кришкою й залишити в теплому місці приблизно на 10-15 хвилин для утворення піни.

Яєчні жовтки збити з цукром, що залишився. Додати борошно, сіль, дріжджову масу та перемішати. Помішуючи, потроху влити молоко, що залишилося.

Вершкове масло розтопити й додати в тісто. Вимішувати, поки воно не стане м'яким і гладким. Потім накрити кришкою та залишити підніматися у теплому місці приблизно на 30–45 хвилин.

Для начинки мак залити окропом і потримати на невеликому вогні кілька хвилин. Воду злити. Мак залити молоком і варити близько 10 хвилин. Потім рідину злити, а мак подрібнити блендером.

На сковороді розтопити вершкове масло, викласти мак, цукор і мед. Обсмажувати 8-10 хвилин.

Збити яєчні білки до стійких піків.

Тісто тонко розкотити. Змастити збитим білком і рівномірно викласти макову начинку.

Згорнути рулет, накрити рушником і залишити підніматися ще на 30 хвилин.

Яйця збити з молоком і змастити рулет зверху.

Випікати рулет у розігрітій до 180 ℃ духовці близько 45 хвилин.

Рулет із корицею та яблуками

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

борошно — 400 г;

цукор — 70 г (для тіста) + 5 ст. л. (для начинки);

молоко — 150 мл;

вершкове масло — 50 г (для тіста) + 50 г (для начинки);

яйце — 1 шт. (для тіста) + 1 шт. (для змащування);

сухі дріжджі — 1 ч. л.;

яблука (середнього розміру) — 5 шт.;

мелена кориця — 1 ч. л.;

ванілін — дрібка;

сіль — дрібка.

Приготування.

Злегка підігріти молоко, додати дріжджі, 2 ложки цукру та 100 г борошна. Перемішати й залишити в теплому місці підходити.

У цей час яблука почистити від шкірки, видалити насіння та нарізати дрібними кубиками.

На сковороді розтопити масло. Додати цукор і корицю, а потім яблука. Тушкувати на невеликому вогні близько 10 хвилин.

Масло розтерти в мисці з цукром, ваніліном, сіллю і яйцем. Додати до нього опару. Невеликими порціями всипати борошно, що залишилося.

Замісити тісто й залишити у теплому місці підходити приблизно на годину.

Потім тісто поділити на дві частини. Розкачати кожну в пласт.

Розкласти начинку та згорнути рулети. Защипати шов і викласти на лист швом вниз. Накрити рушником і залишити рулет на півгодини.

Яйце збити та змастити рулет зверху.

Поставити у розігріту до 180 ℃ духовку приблизно на 30 хвилин (час залежить від потужності духовки).

Після готовності дістати і залишити остигати.

Рулет із дріжджового тіста з варенням

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

борошно — 500 г;

молоко — 230 г;

цукор — 70 г;

вершкове масло — 50 г;

свіжі дріжджі — 30 г;

екстракт ванілі — 1 ч. л.;

яйце — 1 шт.;

варення — 200-300 г;

сіль — дрібка.

Приготування.

Для тіста трохи розігріти молоко. У половину кількості молока додати дріжджі та ложку цукру. Перемішати й залишити до утворення піни (потрібно 10-15 хвилин).

У велику миску просіяти борошно, всипати цукор, що залишився, і дрібку солі.

Зробити всередині поглиблення, в нього розбити яйце, додати ванільний екстракт, дріжджову суміш та інше молоко. Перемішати.

Вершкове масло розтопити та влити в тісто. Вимішувати, поки воно не стане гладким та еластичним. Залишити приблизно на 40 хвилин у теплому місці.

Потім ще раз вимісити й розкотити тісто пластом. Викласти варення, рівномірно розподілити.

Загорнути рулет і залишити в теплому місці відстоятись приблизно на 30-40 хвилин.

Викласти рулет на застелений папером лист і випікати в розігрітій до 180 ℃ духовці близько 40 хвилин.

Рулет із маком і бананами

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

пшеничне борошно — 500 г;

вершкове масло — 200 г;

молоко — 200 мл;

яйця — 3 шт.;

цукор — 2 ст.;

сухі дріжджі — 15 г;

стиглі банани — 2 шт.;

мак — 200 г;

сушена журавлина — 50 г;

рідкий мед — 2 ст.;

цукрова пудра — для посипання;

сіль — дрібка.

Приготування.

Сушену журавлину замочити.

Мак залити гарячою водою та залишити щонайменше на 40 хвилин.

Молоко трохи підігріти. Додати до нього дріжджі та цукор, перемішати до розчинення. Поставити у тепле місце до утворення піни.

У миску просіяти борошно, покласти сіль, масло, вбити 2 яйця, влити молоко з дріжджами. Замісити тісто руками чи міксером. Якщо тісто сильно липне до рук, можна додати ще столову ложку борошна (чи більше — але помірно, тому що тісто не повинно бути твердим).

Після замішування залишити тісто щонайменше на 15 хвилин відпочивати.

З маку злити воду й перемолоти блендером. Банани почистити та розім'яти. З журавлини злити воду.

Змішати бананову м'якоть, мак, журавлину та мед. Перемішати.

Розділити тісто на дві частини. Розкачати на прямокутні пласти завтовшки близько 5 мм. Викласти на них начинку та згорнути рулет.

Покласти рулети на застелене папером для випічки деко, накрити серветкою й залишити на півгодини.

Яйце, що залишилося, злегка збити та змастити рулети зверху.

Випікати у розігрітій до 180 ℃ духовці близько 30-40 хвилин.

Коли рулети охолонуть, посипати цукровою пудрою.

Рулет із полуницею

Інгредієнти:

борошно — 500 г;

олія — 250 г;

яйце — 1 шт.;

сухі дріжджі — 5 г;

цукор — 3 ст. (для тіста) + 4 ст. (для начинки);

сметана — 1 ст.;

полуниця (не дуже м’яка) — 500 г;

кукурудзяний крохмаль — 3 ст.;

панірувальні сухарі — 2 ст.;

сіль — дрібка.

Приготування.

У миску просіяти борошно. Холодне масло порізати невеликими кубиками і викласти в борошно. Розтерти до утворення розсипчастої крихти.

Додати яйце, цукор, сметану, дрібку солі та дріжджі. Замісити тісто. Воно має вийти досить м'яким.

Залишити тісто в холодильнику щонайменше на 1 годину.

Для начинки цукор поєднати з крохмалем. Якщо полуниця велика, розрізати її навпіл.

Готове тісто поділити на 2 частини. Розкласти папір для випічки й на ньому розкачати кожну частину тіста прямокутним пластом завтовшки 5-7 мм.

По краях гострим ножем зробити надрізи завширшки близько 2 см і завдовжки 7-8 см.

Середину кожного пласта присипати столовою ложкою білих мелених сухарів.

Цукрово-крохмальну масу розділити на 4 частини. Одну частину висипати зверху сухарної крихти. Зверху розкласти полуницю та засипати її ще однією частиною цукрово-крохмальної суміші.

Надрізані смужки тіста викласти на начинку кіскою, намагаючись зробити так, аби між ними не було проміжків.

Викласти на лист і випікати рулети в розігрітій до 180 ℃ духовці 40-45 хвилин.

Рулет із маком, горіхами та родзинками

Фото: «Здорові люди»

Мак слід замочити у гарячій воді заздалегідь, краще на ніч.

Інгредієнти:

борошно — 500 г;

молоко — 200 г;

цукор — 100 г (для тіста) + 300 г (для начинки);

олія — 100 г;

дріжджі — 50 г;

жовтки — 3 шт.;

білок — 1 шт. (для тіста) + 1 шт. (для глазурі);

лимон (цедра) — ½ шт.;

ванілін — до смаку;

мак — 500 г;

очищені горіхи — 100 г;

родзинки — 100 г;

мед — 1 ст.;

манна крупа — 1 ст.;

цукрова пудра — 100 г;

лимонний сік — до смаку.

Приготування.

Молоко підігріти – воно має бути теплим, але не гарячим. Викласти в нього дріжджі та 1 ложку цукру. Розмішати до розчинення.

Борошно просіяти і залити молоко. Розмішати та поставити в тепле місце.

Коли маса підійде, додати розтерті із цукром жовтки, ванілін, цедру та замісити тісто. Коли воно перестане прилипати до рук, додати розтоплену олію і добре вимісити.

Накрити рушником і поставити у тепле місце.

Для начинки з маку злити рідину. Перебити блендером чи пропустити через м'ясорубку.

Зі 100 грамів води, меду та цукру зварити сироп і викласти в нього мак. Варити 5 хвилин|мінути|.

Горіхи обсмажити та роздробити.

Додати в мак горіхи, родзинки та манну крупу. Перемішати і прибрати убік для охолодження.

Білки збити, додати ванілін і вмішати в макову масу.

Коли тісто підійде, вимісити ще раз і розділити на 2 частини. Розкотити кожну на прямокутні пласти завтовшки близько 5 мм, змастити білком і викласти макову начинку.

Скачати рулети і загорнути їх у папір для випічки таким чином, щоб він був довшим за обидва кінці рулету на 10 см.

Загорнуті рулети покласти на лист, щоб підійшли. Тісто підходитиме, заповнюючи папір.

Випікати рулети у розігрітій до 210 ℃ духовці близько півгодини.

Для глазурі білок розтерти з цукровою пудрою до утворення пишної маси. Додати за смаком лимонний сік та ванілін і полити рулети.

Рулет із какао

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

борошно — 500 г + 1 ст. л. з гіркою (для тіста) + 1 ст. л. (для посипання);

молоко — 125 мл;

вершкове масло — 120 г (для тіста) + 1 ст. л. (для посипання);

цукор — 50 г (для тіста) + 1 ст. л. (для посипання);

свіжі дріжджі — 20 г;

яєчні жовтки — 3 шт.;

стручок ванілі — 1 шт.;

темне какао — 1 ст.;

вода — 1-2 ст.;

какао — 1 ст. л.;

сіль — дрібка.

Приготування.

Молоко розігріти. Всипати в нього дріжджі, ложку цукру та 2 ложки борошна (від 500 г). Перемішати та залишити в теплому місці приблизно на 10-15 хвилин.

Жовтки збити виделкою чи віничком. Ложку збитої маси відлити, решту розтерти дерев'яною ложкою із цукром і сіллю.

Влити в жовтки дріжджі, всипати просіяне борошно та трохи вимісити. Олію розтопити та влити в тісто, додати ваніль. Місити доти, доки тісто не стане гладким.

Потім тісто поділити на дві частини. Какао залити ложкою гарячої води. Перемішати та додати в одну з частин тіста. Якщо воно стане рідким, можна додати трохи борошна.

Накрити тісто серветкою та залишити підніматися приблизно на 30-40 хвилин. Потім трохи обім'яти та знову залишити приблизно на годину.

Світле та темне тісто розділити на дві частини. Кожну розкачати — темне трохи коротше, ніж світле.

Викласти рулети у прямокутні форми для кексів і залишити підходити.

Для посипання всі інгредієнти подрібнити на дрібну крихту.

Відкладену ложку жовтків збити з невеликою кількістю води та змастити рулети зверху.

Випікати рулети при 180 ℃ близько 45-50 хвилин.

Смачного!

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: