Наукові дослідження не виявили зв'язку між прийомом їжі, сном і негативними змінами у виділенні гастрину, нейротензину, пептиду YY, гормонів підшлункової залози, амілази та протеази. Ці процеси не залежать від фаз сну або самого сну, а пов'язані з процесом прийому їжі та її перетравленням/засвоєнням, розповідає лікар-терапевт Віталій Сотник.
Також він нагадує, що існує поняття організмічної адаптації до умов, котрі регулярно повторюються.
«Якщо ми звикли їсти на ніч, то наш організм пристосовується до такого режиму та запускає необхідні реакції, щоб обробка їжі проходила нормально. Іншими словами, під час сну наш шлунково-кишковий тракт здатний повноцінно функціонувати. Їжа не "гниє" або "застоюється в шлунку", як деякі "дієтологи" в інсті можуть стверджувати», — наголошує лікар.
Також ми розповідали, що з’їсти перед сном, аби не напав «нічний ненажир».