Восени якось особливо важко робити що-небудь. Сонця стає все менше, мелатонін (гормон сну) виділяється все раніше. Опалення немає і впору залізти під ковдру і більше ніколи не виходити з дому. Від усього цього починається хандра і сонливість.
З усім цим можна впоратися за допомогою їжі. Якщо є правильні продукти і стежити за режимом, не доведеться вживати вітаміни і насилу викочуватися з ліжка вранці. Як влітку не буде, але точно стане легше.
Чому стає сумно
Порушення настрою. Осінь і зима - звичайний час сезонного афективного розладу (САР) - порушення настрою, яке залежить від зміни пір року. У холодну пору найчастіше починається період депресії.
Менше світла. День стає коротшим, і мелатонін починає вироблятися раніше. Штучне світло не рятує, постійно хочеться спати.
Зниження активності. Влітку ми багато гуляємо і займаємося спортом, восени розваги за межами приміщень сходять нанівець.
Менше сезонних продуктів. У холодні сезони, особливо в Північній півкулі, складно знайти свіжі фрукти і овочі, які б допомогли зберегти баланс в організмі.
Зростання простудних захворювань. Все перераховане вище призводить до ослаблення імунітету: ми починаємо більше хворіти.
До чого тут їжа
Нейрони шлунка пов'язані з мозком: те, що ми їмо, визначає те, що ми відчуваємо. Їжа живить не тільки нас, а й бактерії. Перекоси в харчуванні змінюють співвідношення мікроорганізмів: одні бактерії їдять багато і ростуть, інші недоїдають.
Що робити
Нутриціологи радять звернути увагу на продукти, насичені вітамінами:
Вітамін С - квашена капуста, ківі, цитрусові, шипшина.
Вітамін Е - горіхи, печінку і рослинне масло.
Селен, магній і цинк - яйця і м'ясо птиці, морепродукти і цільнозерновий хліб.
Бета-каротин - шпинат і морква.
Поліфеноли (імуностимулятори, що захищають від вірусів) - 2 столові ложки оливкової олії в день.
Нормалізувати функції шлунку і зміцнити імунітет допоможуть кисломолочні продукти: ряжанка, домашній сир, грецький йогурт без добавок. Краще вибирати фермерські продукти без домішок.
Не бійтеся вуглеводів
Вуглеводи - джерело енергії. Вони потрібні, щоб рухатися і чітко мислити: один тільки мозок споживає більше 300 ккал вуглеводів в день.
Коли ми їмо вуглеводи, наше тіло розщеплює їх на прості цукри - глюкозу. Коли рівень глюкози підвищується, підшлункова залоза виділяє гормон інсулін. Він потрібен для доставки глюкози з крові в клітини, де вона використовується як джерело енергії.
Коли ми їмо вуглеводи, особливо солодке, підвищується настрій і працездатність. Якщо сумно і мляво, кращий спосіб - з'їсти вуглеводи. Але пам'ятайте про почуття міри: якщо з'їсте занадто багато шоколаду, глюкози стане занадто багато і в підшлункова буде посилено глушити її інсуліном. Надлишок інсуліну різко знизить рівень глюкози, що викличе занепад сил і потребу у цукрі.
Вибирайте повільні вуглеводи - ті, які повільніше розщеплюються і приносять більше енергії: крупи, злаки, цільнозернові макарони.
Відомо, замість сотні дорогих препаратів можна користуватися природними "антибіотиками".