Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Енерго
  • АЕС
  • Якийсь орк міг полізти в об’єкт укриття і не зачинити за собою «двері» — інженер-атомник про сплеск радіації навколо ЧАЕС

Якийсь орк міг полізти в об’єкт укриття і не зачинити за собою «двері» — інженер-атомник про сплеск радіації навколо ЧАЕС

Треба дуже постаратися, щоб пошкодити новий об'єкт укриття і старі реактори та сховища відпрацьованого ядерного палива.

3 хв на прочитання25 Лютого 2022, 20:54
Поділитись:

Російські війська захопили територію навколо ЧАЕС, сам новий об'єкт укриття, три блоки, виведені з експлуатації, та два сховища відпрацьованого ядерного палива. Датчики, встановлені на території та навколо об’єктів зафіксували підвищення радіаційного фону. Ані вибухів, ані руйнувань на території не було зафіксовано. Про ситуацію розповів колишній інженер-атомник Андрій Брацюк.

«Найімовірніше, якийсь орк по дурості своїй міг полізти в об’єкт укриття і не зачинити за собою «двері». Що й спричинило сплеск радіаційного фону навколо станції», — пояснює інженер.

Говорячи ж про саму станцію та об'єкт укриття, він нагадує, що вибух на ЧАЕС стався 36 років тому, а виведення з експлуатації останнього блоку було зроблено у 2000-му році. Сильну радіацію дають елементи, що швидко розпадаються. Але всі елементи, які швидко розпадаються (і в об'єкті укриття, і в сховищах відпрацьованого палива), вже розпалися — новим там узятися нізвідки. Ядерні реакції ні на об'єкті укриття, ні у зупинених блоках не йдуть і не можливі. Також на майданчику завжди є інші радіоактивні відходи роботи АЕС, але їх украй небагато — рідкі та газоподібні фракції.

«Самовільно розганятися там нічому вже давно. Зараз це просто велика брила відпрацьованого ядерного палива. Воно лежить. Воно тверде. Воно капець яке важке.

Щоб зробити його хоч якось небезпечним, потрібно дуже постаратися. Єдиний варіант, як його можна зробити небезпечним, це помістити дуже багато вибухівки під нього. Дуже багато вибухівки. І тільки тоді воно може бути небезпечним для когось, хто не перебуває безпосередньо там. Але оскільки летких фракцій там мало, то додаткове зараження пройде тільки на відстань фізичного розльоту уламків. А у нас там і так зона відчуження. По-іншому ніяк. Це повністю інертна купа сміття», — говорить Андрій Брацюк.

Окрім того, нагадує він, і новий об'єкт укриття, і старі реактори та сховища відпрацьованого ядерного палива зроблені так, щоб витримувати випадкові пошкодження. Ці речі будувались і модернізувалися так, щоб бути по-справжньому безпечними, і треба дуже постаратися, щоб їх пошкодити, запевняє інженер.

«Вибачте, це не Фукусіма 50-их років будівництва. Це ми будували вже навчені гірким досвідом. Тому будували капітально. Єдине, що для нас може бути проблемою, — це потрібно буде дуже акуратно вибивати орків звідти за тиждень. Якщо самі не підуть. На жаль», — констатує Андрій Брацюк.

Нагадаємо, в Чорнобильській зоні зафіксовано зростання радіаційного рівня.

Тим часом значна кількість плутонію-239 на захопленій ЧАЕС може перетворитися на ядерну бомбу — Міндовкілля.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання2 години тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання3 години тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання4 години тому
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання5 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання7 годин тому