Який хліб вибрати і скільки його можна з’їсти

4 хв на прочитання13 Квітня 2022, 23:22
Щоб хліб не черствів увесь тиждень

Фахівці відзначають, що хліб має постійну засвоюваність при щоденному вживанні.

Хліб – одним із тих продуктів, які викликають безліч суперечок. Деякі впевнені, що він шкідливий для фігури і не приносить жодної користі здоров’ю, інші навіть уявити не можуть прийом їжі без шматка хліба. Розповідаємо, яким буває хліб, як він корисний і коли від нього краще відмовитися, пише Lhealth.info.

Житній хліб

У такому хлібі менше вуглеводів, ніж у білому. Крім того, житній хліб містить багато клітковини, мікроелементів та вітамінів, серед яких кальцій, магній та залізо. Крім цього, продукт багатий на одну з найважливіших для організму амінокислот – лізином. Житній хліб можна давати дітям, людям похилого віку і тим, хто страждає від діабету другого типу.

Чорний хліб

Це різновид житнього хліба. Він виготовляється з пшеничного борошна з додаванням житнього. Хоча біологічна цінність чорного хліба вища, ніж білого, засвоюється він гірше. Недобросовісні виробники додають до нього барвники, щоб отримати темніший колір.

Бородинський хліб

Бородинський хліб можна дізнатися за характерним темним кольором, який часто близький до чорного. Його також готують із житнього борошна, але з додаванням пшеничного – нормою вважається співвідношення 80 до 20. Крім того, хліб відрізняється на смак завдяки прянощам у складі. Його калорійність нижче, ніж у білого хліба, але він містить у чотири рази більше вітаміну B1, який необхідний для стабільної роботи нервової системи.

Цільнозерновий хліб

Цей продукт вважається одним із найдавніших і найкорисніших. Хліб роблять із спеціального борошна, яке готується із цільного зерна і містить висівки. Відповідно, у такому хлібі більше вітамінів та мінералів. Калорійність цільнозернового хліба трохи вища за житній, але глікемічний індекс менший, розповіла лікар ендокринолог-діабетолог вищої категорії Марина Карташова.

Висівковий хліб

Він випікається з борошна із вмістом висівок. Залежно від її виду, висівковий хліб буває пшеничним, житнім, рисовим і навіть гречаним. Висівки містять велику кількість жирних кислот, цинк, кальцій, залізо, магній та інші мікроелементи. Висівний хліб не впливає на рівень цукру в крові і здатний надовго вгамувати голод.

Користь хліба

Незважаючи на численні суперечки, є наукові дані про користь хліба для здоров’я. Наприклад, вчені з’ясували, що люди, які з’їдають 70 г цільнозернового хліба на день, мають на 22% менший ризик передчасної смерті та на 20% – розвитку різних видів раку порівняно з тими, хто хліб не їсть зовсім.

Інші дослідження показали, що регулярне вживання цільнозернового та бездрожжового хліба здатне знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань.

Фахівці відзначають, що хліб має постійну засвоюваність при щоденному вживанні. Це з особливістю його хімічного складу. Як пояснили експерти, білки хліба перебувають у денатурованому вигляді, жир – у складі емульсій чи комплексів із білками, а крохмаль – клейстеризований. Крім того, харчові волокна в хлібі – сильно набряклі та розм’якшені, що робить їх доступними для дії ферментів шлунково-кишкового тракту. За рахунок вживання хліба організм на 30% забезпечується потреби поживних речовин і енергії. “Хліб майже наполовину задовольняє потребу людини у вуглеводах, на третину – у білках, більш ніж наполовину у вітамінах групи В, солях фосфору та заліза”, – уточнили фахівці.

Норми споживання хліба

Норма споживання хлібних продуктів (хліб та макаронні вироби у перерахунку на борошно, борошно, крупи, бобові) становить 96 кг на рік на особу або приблизно 260 г на день.

Шкідливість хліба

Найшкідливішим вважається білий хліб через високий глікемічний індекс. Проте навіть тут важливо дотримуватися розумного підходу: якщо вживати не більше 100 г такого хліба, ніякої шкоди для організму не буде. Виняток становлять лише люди з діабетом та целіакією (непереносимістю глютена), їм краще скоротити кількість білого хліба у раціоні.

Чорний та житній хліб теж мають свої мінуси. Їх не рекомендується вживати при запаленнях стравоходу, панкреатиті та виразці шлунка.

Також важливо звертати увагу на зовнішній вигляд хліба перед його вживанням і немає продукту, якщо на ньому з’явилася цвіль. Як пояснили експерти, цвіль може згубно позначитися на здоров’ї, тому що є сильним алергеном. Вона може спричинити бронхіальну астму і навіть смерть людей зі зниженим імунітетом. Ідеальні умови для поширення цвілевого грибка – температура 20 ° С та підвищена вологість повітря.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: