Догори
Дати відгук

Яких поєднань вітамінів та мінералів слід уникати

Кальцій удвічі знижує засвоюваність заліза, але таке поєднання найчастіше призначають жінкам дітородного віку.

2 хв на прочитання31 Січня 2022, 07:41
Пігулки Пігулки
Поділитись:

Кількість мікронутрієнтів, необхідних для нормального функціонування організму є невеликою, але їх нестача призводить до серйозних проблем зі здоров’ям, розповідає UKRHEALTH. Наприклад, брак заліза — найпоширеніший із дефіцитів поживних речовин. Найчастіше від нестачі заліза страждають жінки дітородного віку (через щомісячні втрати крові) і діти. Залізо необхідне для транспортування кисню по всьому організму (у складі гемоглобіну), також воно відіграє життєво важливу роль у процесах енергетичного обміну та функціонуванні багатьох важливих ферментів (ензимів).

Останнім часом проводиться багато досліджень, які вивчають біохімічні та фізіологічні функції основних мікронутрієнтів, а також їхню взаємодію між собою. Доведено, що існують позитивні взаємодії вітамінів і мінералів, іншими словами синергізми, і негативні взаємодії — антагонізми. Тому фармакологічні компанії стали враховувати взаємодію мікронутрієнтів у профілактичних вітамінних препаратах. Дуже важливо враховувати можливість негативної взаємодії в полівітамінах, які містять повний набір вітамінів і мінералів. Речовини-антогоністи повинні знаходитись у різних таблетках: два препарати приймається роздільно з кількагодинним інтервалом. Елементи ж, які не мають негативної взаємодії, можуть входити до складу однієї пігулки. 

Наприклад, не рекомендується поєднувати залізовмісні засоби з препаратами, до складу яких входить кальцій, тому що ці два елементи конкурують за засвоєння організмом. Так, препарати, які містять залізо, не рекомендується запивати молоком, що містить кальцій. При поєднанні заліза і кальцію організм засвоює заліза вдвічі менше. Проте, саме залізо і кальцій призначають жінкам дітородного віку. Теж саме відбувається при одночасному прийомі препаратів заліза і хрому.

Вітамін В12 підсилює алергічну реакцію вітаміну В1.

10-30 % вітаміну В12 окислюється вітаміном С, якщо обидва містяться в одному препараті.

Залізо, мідь, цинк, вітаміни В3 і С знижують рівень засвоєння вітаміну В2.

Цинк конкурує із залізом і кальцієм, тому, при одночасному прийнятті, організм вбирає мінімальну кількість цинку, оскільки більше потребує заліза та кальцію. Дефіцит цинку може стати причиною гальмування психомоторного розвитку у дітей.

При одночасному вживанні препаратів цинку та фолієвої кислоти можуть утворюватися нерозчинні комплекси, що знижує ефективність терапії.

Нагадаємо, як з’ясувати, чи в нормі у вас залізо.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.